Després d’elevar-lo a la sala penal

L’Audiència Nacional calcula posar data al judici del cas Pujol a partir de setembre

  • Aquestes són les acusacions que fa el fiscal contra els Pujol per les quals demana penes d’entre nou i 26 anys de presó

  • El jutge proposa jutjar els Pujol per blanqueig de capitals i organització criminal

L’Audiència Nacional calcula posar data al judici del cas Pujol a partir de setembre

EUROPA PRESS-LORENA SOPENA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Dos anys després que la fiscalia presentés el seu escrit d’acusació, el procediment obert el 2012 contra el primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol encara no s’ha elevat a la Sala Penal de l’Audiència Nacional per ser jutjat. El motiu és que la defensa de Jordi Pujol Ferrusola encara no s’ha donat per satisfeta amb les tasques d’expurgació que està fent des d’aleshores per eliminar del procediment tota referència privada que no hagi d’incloure.

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz li acaba de donar un termini últim de dos mesos per poder acabar aquestes tasques, cosa que si no ho torna a impedir res, li permetrà elevar al setembre el sumari a la sala penal perquè el tribunal que el jutjarà per fi pugui posar una data, van assenyalar fonts jurídiques a EL PERIÓDICO. Això tampoc significarà que la vista oral se celebri de forma immediata, ja que tenen preferència els procediments amb presos i en aquesta causa no n’hi ha cap. A més, la vaga, primer de lletrats de l’Administració de Justícia i després de funcionaris, ha suposat un retard al calendari d’assenyalaments previst, quan ja es veia improbable que el judici dels Pujol es pogués celebrar el 2024.

Per això les fonts consultades veuen molt complicat que el judici contra la família de l’expresident català pugui fixar-se abans del 2025. Aleshores Jordi Pujol Soley, que va tenir un ictus a l’estiu, del qual es va recuperar, tindrà aleshores 95 anys. La seva dona, Marta Ferrusola, ja va quedar fora del procediment per demència sobrevinguda. Tots dos havien sigut imputats en la causa el desembre del 2015, quan se’ls va citar a declarar dos mesos després.

Tres anys

L’anterior instructor del cas Pujol, José de la Mata, va donar per acabada la instrucció el juliol del 2020, quan va proposar jutjar l’expresident català i tota la seva família per formar una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb activitats corruptes. Part d’aquestes, precisa el jutge, van coincidir en el temps amb la presidència de la Generalitat per Jordi Pujol Soley (1980 i 2003).

Una vegada que la Sala Penal de l’Audiència va confirmar la decisió de l’instructor de donar per acabada la investigació, la Fiscalia Anticorrupció va presentar el seu escrit d’acusació el maig de l’any següent, en el qual demanava nou anys de presó per a l’expresident català i per a cadascun dels seus fills, menys per al primogènit, per al qual la petició de pena es va elevar a 26 anys de presó, i per al Josep, per a qui en va demanar 14. La defensa va sol·licitar la lliure absolució de tots els membres de la família a l’octubre, cosa que en circumstàncies normals hauria suposat que en aquell moment totes les diligències s’elevessin a la sala penal perquè es busqués data per a la celebració del judici.

Intervenció ministerial

Notícies relacionades

Aquesta circumstància encara no s’ha produït per la petició de la defensa dels Pujol, que exerceix l’advocat Cristóbal Martell, per procedir a l’expurgació de la causa, que va acabar sent autoritzada per la sala penal davant l’intent de l’instructor d’accelerar la diligència i evitar retards successius. Fins i tot el Ministeri de Justícia hi va haver d’intervenir per comprovar si hi havia algun problema als arxius que la família va denunciar a través d’una acta notarial que no podia obrir.

Per evitar que la situació continuï allargant-se, l’actual instructor del cas va decidir citar al jutjat els tècnics del ministeri encarregats de la comprovació. Davant el magistrat van comprovar que no hi havia problemes d’accés amb cap document, cosa que impedirà a la defensa tornar a al·legar-ho i prolongar d’aquesta forma l’expurgació. Després de donar-li dos mesos perquè acabi els seus treballs i ser l’agost inhàbil judicialment, tret d’imprevistos, el Jutjat Central d’Instrucció número 5 estarà a disposició de remetre a la sala penal les actuacions al setembre.