En resposta al jutjat

Justícia nega els problemes del cas Pujol que al·lega la família per retardar el judici

Assegura que tots els arxius estan a disposició de la defensa i que els obri de manera fraccionada

  • Les clavegueres policials es vanten que en l’operació Catalunya també es van investigar els Pujol

  • Els Pujol estudien personar-se en la querella de Sandro Rosell per l’operació Catalunya

Justícia nega els problemes del cas Pujol que al·lega la família per retardar el judici

LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Ministeri de Justícia ja ha donat resposta al requeriment que li va dirigir el Jutjat Central d’Instrucció número 5 perquè comprovés si hi havia algun problema en la plataforma Cloud Justicia que fes impossible l’accés a alguns documents del cas Pujol, com al·legava la defensa de la família de l’expresident català. La seva contestació no podia ser més contundent: «No s’ha detectat cap problema o inconvenient tècnic en la plataforma Cloud Justicia».

En l’informe, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, s’afirma que s’han comprovat tots els documents assenyalats per la defensa del primogènit de l’expresident, Jordi Pujol Ferrusola, en una acta notarial. Afegeix que «cap dels fitxers que formen part de l’expedient posat a disposició està danyat».

No obstant, davant els problemes al·legats per la defensa, la Direcció General de Transformació Digital de l’Administració de Justícia recomana «la lectura dels manuals» de l’aplicació per descarregar i descomprimir alguns continguts.

En el cas d’un document concret que figura en la relació aportada pels Pujol –que van intentar fins i tot que la lletrada de l’Administració de Justícia assistís al moment en què van intentar obrir-lo sense èxit–, el ministeri proposa que provin de fer la descàrrega «de manera fraccionada», tenint en compte la seva mida, ja que es va pujar de manera íntegra i és molt extens. Això és el que va passar, per exemple, amb la documentació remesa a l’Audiència Nacional a través de les nombroses comissions rogatòries cursades en la causa a diferents països, com ara Andorra, però, també, Mèxic i l’Argentina, per seguir el curs dels diners.

Retard d’anys

La defensa dels Pujol fa més de dos anys que expurga el procediment per retirar de la causa tota referència personal que no hi hagi d’estar inclosa per evitar qualsevol vulneració del seu dret a la intimitat. El problema és que aquest procediment s’està retardant molt més del que seria raonable i mentre no s’acabi les actuacions no poden ser elevades a la Sala Penal de l’Audiència per assenyalar la celebració del judici, que ja difícilment es podrà celebrar l’any vinent.

Notícies relacionades

Per fer-se una idea del que s’està retardant aquest tràmit, convé tenir en compte que el llavors jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, va donar per conclosa la instrucció del cas Pujol el juliol del 2020. En la seva resolució va proposar jutjar tota la família com a integrants d’una organització criminal dedicada al blanqueig de la fortuna que guardava a Andorra i que havia adquirit, segons el magistrat, gràcies a l’activitat política del progenitor.

Per la seva banda, el maig del 2021, la fiscalia va presentar el seu escrit d’acusació en el qual demana nou anys de presó per a l’expresident català i per a cada un dels seus fills per associació il·lícita i blanqueig, tret de per al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per al qual demana 29 anys, i per a Josep Ferrusola, per al qual en sol·licita 14.