En l’expurgació de documentació

El jutge desatén l’últim intent dels Pujol de retardar el judici

Descarta que la lletrada de l’Administració de Justícia estigui present en la revisió dels milions de documents que té el cas

El jutge desatén l’últim intent dels Pujol de retardar el judici

LAURA GUERRERO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha optat per no entrar en la confrontació amb la defensa dels Pujol i pràcticament ignorar l’últim escrit que ha presentat per intentar prolongar encara més la tasca d’expurgació del cas Pujol, que consisteix a apartar del procediment els documents que considera que vulneren la seva privacitat. Els advocats de la família de l’expresident de la Generalitat fa pràcticament dos anys que treballa en això. Aquesta tasca impedeix que el procediment pugi a la Sala per poder posar data de celebració al judici oral.

Segons una providència a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, el magistrat respon amb un breu «es denega la sol·licitud» i es reitera en la que va dictar el dia 10, en la qual demanava al Ministeri de Justícia que comprovés els documents que els Pujol no havien pogut obrir i que havien fet constar en una acta notarial.

En concret, el jutge va requerir la Unitat de Noves Tecnologies del Ministeri de Justícia perquè «emeti un informe tecnicoinformàtic sobre si és possible l’accés, descàrrega i visualització dels elements» que la família Pujol considera que podrien afectar la seva intimitat i, en cas de no ser-ho, que es busqui una solució per accedir al seu contingut.

Nova petició

El que havia acordat el jutge anava en línia amb el que havia ordenat la Sala Penal de l’Audiència al donar la raó a la defensa, exercida per l’advocat Cristóbal Martell, en relació amb els problemes que tenia amb certs documents. Però el lletrat va presentar un nou escrit a la Sala Penal en el qual demanava que l’actuació dels tècnics del ministeri es realitzés en presència de la lletrada de l’Administració de Justícia del Jutjat Central d’Instrucció número 5 i que s’obrissin totes les carpetes i subcarpetes amb les quals compta el ministeri a la plataforma digital Cloud, no només de les que deia que no havia pogut obrir.

Les dues peticions haurien tingut conseqüències impredictibles en el retard que suposaria per al judici per dues raons. Una és que els lletrats de l’Administració de Justícia estan desenvolupant una vaga indefinida i això dificultaria molt el desplaçament de la secretària judicial que correspon de l’Audiència Nacional.

L’altra és que el sumari sobre el patrimoni andorrà dels Pujol es va iniciar el 2012 i ha requerit nombroses comissions rogatòries a diversos països, per la qual cosa el nombre de folis amb què compta ascendeix a milions. Per això la petició dels Pujol d’obrir tots els documents, no només aquells que diu que no ha pogut obrir, suposaria una tasca ingent i, per tant, un retard de mesos en la celebració del judici, que ja serà molt complicat que pugui celebrar-se el 2024.

En aquesta vista, l’expresident català s’enfrontarà a una petició fiscal 9 anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals que presumptament va cometre amb la resta de la seva família «almenys des de l’any 1991», amb «la ingent quantitat de diners» que van ocultar a Andorra, fruit de l’«afavoriment a determinats empresaris perquè resultessin adjudicataris de diferents concursos públics de l’Administració pública catalana».

Notícies relacionades

El ministeri públic sol·licita la pena més alta per al seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, que suma 29 anys de presó per aquests mateixos delictes més els de falsedat en document mercantil, cinc contra la Hisenda Pública i frustració de l’execució, delicte que també comparteix amb la seva exdona pel pis que van vendre a la seva filla. El primogènit va ser el fill designat per Jordi Pujol i per la seva dona, Marta Ferrusola (exonerada de la causa pel jutge per demència sobrevinguda), per gestionar els fons que tenien a Andorra i perquè s’ocupés de distribuir-los entre tots els membres de la família.

En vista de com s’està desenvolupant la tasca d’expurgació del cas, no és descartable que la defensa torni a acudir a la Sala Penal per intentar que el jutge rectifiqui.