Cita amb les urnes al juliol

Consumidors i agències reclamen que els viatges familiars eximeixin d'estar en una mesa electoral

  • L’última hora sobre l’anunci d’eleccions per al 23 de juliol

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La convocatòria d’eleccions generals per al 23 de juliol vinent ha causat un terratrèmol en les famílies espanyoles que estaven pendents de fer vacances. Fent-se ressò d’aquesta reacció, expressada àmpliament a les xarxes socials, l’organització de consumidors Facua ha reclamat aquest dimarts a la Junta Electoral Central (JEC) que inclogui els viatges familiars entre les causes d’exempció per estar en una mesa electoral. En concret sol·licita a la JEC «que emeti un nou criteri interpretatiu de les causes per les quals els ciutadans estan exempts de participar en una mesa». En la mateixa línia, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat que es «flexibilitzin els criteris per evitar una allau de reclamacions per cancel·lació de viatges». Agències de viatges, companyies aèries, hotels i el sector turístic en general temen que es disparin les anul·lacions a causa de força major i hagin de tornar als consumidors afectats l’import corresponent a les vacances que no poden disfrutar si han de formar part de meses electorals. 

L’OCU recorda als ciutadans que si són elegits per formar part d’una mesa electoral, i ja tenien unes vacances prèviament contractades per a aquesta data, tenen set dies per al·legar davant la Junta Electoral de Zona quina és la causa justificada que els impedeix l’acceptació del càrrec, acompanyant l’esmentada sol·licitud la documentació que ho acredita, com la reserva d’hotel o la compra d’un bitllet d’avió o de tren.

Canviar la normativa

L’OCU considera també que és bon moment per modificar l’article 27 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General a fi que es doti de voluntarietat el nomenament de President i vocals de les meses electorals. Així mateix, l’OCU sol·licita que es dicti una Instrucció per part de la Junta Electoral Central, en exercici de la potestat atribuïda per la Llei que estableixi criteris unificats sobre excuses de participació en les Meses Electorals. En cas que la Junta Electoral denegui l’excusa al·legada pels nomenats, l’OCU recorda que estaríem davant un supòsit de força major, ja que es tracta d’una obligació legal, imprevista i imprevisible i que, per tant, es poden cancel·lar les vacances sense penalització econòmica. Per a això, no és necessari tenir una assegurança de viatges contractada, per ser una circumstància extraordinària que obliga les parts a restituir-se en les seves prestacions per aplicació del Codi Civil.

Facua sol·licita «sensibilitat» a la JEC davant el fet que la convocatòria d’eleccions en aquestes dates, d’alta tradició vacacional a Espanya, «suposa un fet sense precedents en aquests anys de la nostra recent història democràtica que pot tenir conseqüències costoses per a aquells ciutadans que siguin cridats per participar en meses electorals i a dia d’avui ja tinguessin contractats viatges vacacionals». En aquest sentit, FACUA demana que siguin considerats esdeveniments familiars d’especial rellevància aquells viatges realitzats en família o que tinguin per objecte visitar familiars, contractats anteriorment al 30 de maig i que no puguin ser ajornats o l’ajornament dels quals causi un perjudici econòmic important. I això per garantir l’exercici del seu dret al descans i a la conciliació familiar i personal.

Causes a al·legar

Segons el bufet d’advocats Legálitas, els ciutadans cridats a la mesa electoral no poden negar-se de manera unilateral a assistir a la mesa pel fet de tenir un compromís social del tipus d’un bateig, casament o comunió, però «sí que poden al·legar l’existència d’aquest esdeveniment com a excusa per ser membre de la mesa». No obstant, per eximir-se de l’obligació de presentar-se s’han de complir una sèrie de requisits: que el protagonista d’aquest esdeveniment familiar sigui el mateix interessat; que existeixi una relació familiar fins i tot de segon grau; o que aquest esdeveniment sigui inajornable o l’ajornament causi perjudicis econòmics importants.

Notícies relacionades

La Junta Electoral Central estableix com a possibles motius per deslliurar-se de la mesa electoral els esdeveniments familiars, però les vacances no estan expressament recollides i l’objecte de batalla plantejat pel sector turístic i per les organitzacions de consumidors. Segons els experts de Legálitas, «és necessari esperar que la Junta Electoral les entengui com un esdeveniment familiar i també s’ha de demostrar el perjudici econòmic en cas d’ajornament d’aquestes o que directament no és possible ajornar-les».

En aquest cas es recomana que, a més, de presentar els pagaments efectuats, reserves i altres, es presenti un escrit de l’empresa en què es treballa manifestant que al treballador li corresponen vacances en aquesta data, ja que es van demanar i van atorgar amb temps. En qualsevol cas, els experts reconeixen que s’haurà d’esperar als criteris que estableixin les Juntes Electorals, ja que en la Instrucció 6/2011 de la Junta Electoral que serveix actualment com a marc legal no es recullen expressament les vacances com a excusa per poder eximir-se de la mesa electoral.