Eleccions 28M

Trias assegura que decidirà ell i no Junts els possibles pactes postelectorals: «Qui decideix és qui mana»

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona?

  • L’última hora de la campanya electoral

Trias assegura que decidirà ell i no Junts els possibles pactes postelectorals: «Qui decideix és qui mana»

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La política de pactes després de les eleccions de diumenge és un puzle complicat. Ho és entre partits i ho és en el si de les formacions, com és el cas de Junts: el mateix dia que l’alcaldable de Barcelona fa un cop sobre la taula i anuncia que pactarà amb qui ell cregui, en relació amb el PSC, el secretari general, Jordi Turull, ha llançat dures acusacions a Jaume Collboni i Salvador Illa.

Xavier Trias, ha assegurat aquest dilluns que la seva força política respectarà la decisió que prengui ell sobre els possibles pactes postelectorals. «Qui decideix és qui mana en aquestes eleccions», ha insistit, davant un eventual acord amb el PSC. «Crec que se m’entén bastant bé. Em vaig presentar amb aquestes condicions», ha remarcat i, malgrat admetre que hi haurà gent de Junts que discrepi d’una possible aliança amb els socialistes, ha afegit que se sent lliure a l’hora d’abordar la política de pactes, tot i que ha descartat recolzar la segona força més votada. Poques hores després, Turull carregava a Girona contra els socialistes per voler «detenir el president Carles Puigdemont». Un expresident que ha evitat replicar a l’envit del líder d’ERC, Oriol Junqueras, qüestionant l’autenticitat de l’independentisme de JxCat.

«No tinc cap por», ha aclarit Trias en una roda de premsa a l’Agència Efe, sobre una eventual consulta a les bases de Junts: «A veure si ens n’assabentem, això és Trias per Barcelona, no està només avalat per la gent de Junts, la gent del PDECat, Demòcrates... qui decideix al final és qui mana en aquestes eleccions, crec que se m’entén bastant bé», ha afirmat amb rotunditat. Els sectors pròxims a Laura Borràs a les bases de Junts a Barcelona no amagaven la seva indignació, en privat.

Els indecisos

Trias també ha valorat l’enquesta publicada per EL PERIÓDICO afirmant que està convençut que l’alt nombre d’indecisos afavoreix les seves posicions: «És veritat que hi ha un número d’indecisos molt elevat. Això m’afavoreix perquè és gairebé un 80% de gent que vol un canvi», ha afirmat. «Els diria [als votants del PSC o ERC] que siguin coherents. No es pot dir que els anys passats han sigut un desastre i que després donis suport a certes coses», ha afegit.

També ha recalcat que respectarà la llista més votada i que no descarta governar en minoria, tot i que la seva voluntat és buscar aliances. Preguntat sobre si recolzarà Jaume Collboni en cas de victòria socialista, ha contestat: «És al revés, com que guanyaré jo, demano que preguntin al senyor Collboni i al senyor [Ernest] Maragall si em faran alcalde a mi, en el meu govern no estarà la senyora [Ada] Colau, m’agradaria saber si en el govern dels altres sí que hi serà [...] No col·laboraré en desallotjar per desallotjar, no té sentit. A veure qui guanya», ha afegit.

«Mai faré que un segon sigui alcalde a base d’acords estranys, no ho faré mai. El problema no són els pactes, sinó si es fan pactes estranys», ha afirmat en relació amb la investidura de Colau amb el suport del PSC i de Manuel Valls. «Si guanya la senyora Colau, amb el senyor Collboni no sumarem 21, aquest terreny no té lògica», ha concretat.

Trias veu possible ser alcalde amb pactes directes o «indirectament» mitjançant l’opció que altres partits es votin a si mateixos, sent ell la força més votada. «Si perdo, no em quedaré fent de regidor», ha confirmat, però no ha concretat en quin moment ho farà, si serà abans o després de la formació del govern local.

Notícies relacionades

En relació amb el candidat d’ERC que ha vinculat Trias amb Convergència i la corrupció de l’anomenat cas 3%, Trias ha replicat: «Li demanaria que no estigui ancorat en el passat, estem mirant al futur». I sobre el procés independentista, ha opinat: «L’1-O va ser molt important; ara bé, hem de mirar al futur. El futur per mi es diu Barcelona».

Turull contra Illa

I mentre Trias defensava el seu possible pacte amb el PSC –o amb ERC–, Turull carregava contra el primer secretari dels socialistes: «Ve i diu ‘deixem-nos de la cultura de la queixa’, que no pensem en drets i llibertats, heu de treballar, callar i pagar», ha afirmat. «Els socialistes no volen ciutadans, volen súbdits al servei d’uns més preocupats de detenir el president Puigdemont que per acabar l’N-II o acabar Rodalies», ha afegit. Tot això en un míting de suport a la candidatura de Gemma Geis a Girona en el qual ha intervingut Puigdemont, en un missatge gravat en el qual no ha fet cap referència a les crítiques de Junqueras a Junts per «desdir-se de l’independentisme».