Eleccions municipals 2023

Collboni promet revocar la reforma de la ronda de Sant Antoni en els 100 primers dies del mandat

El PSC demana el «vot útil» per governar a Barcelona sense haver de pactar

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Els barris de Barcelona on se la juga Jaume Collboni en les eleccions municipals

  • El PSC fa una crida al «vot útil» perquè Collboni pugui governar sense haver de pactar

Collboni promet revocar la reforma de la ronda de Sant Antoni en els 100 primers dies del mandat

PSC

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Estem una mica eufòrics», ha reconegut el candidat del PSC, Jaume Collboni, després de les últimes enquestes. Que hi ha untriple empati que la victòria d’un d’ells serà per la mínima és el nexe comú de totes. I per això, en l’esprint final de la campanya, l’alcaldable socialista demana concentrar elvot anti Colau en la seva papereta per poder governar sense pactar; un escenari que, estant tot en un puny, és llunyà. No obstant, amb aquest repte entre cella i cella, treta tota l’artilleria aquesta vegada des de l’Eixample, el districte que els Comuns han convertit al vaixell insígnia del seu projecte i focus també de controvèrsia urbanística per les superilles. Collboni ha promès«revocar» la reforma de la ronda de Sant Antonien els 100 primers dies del mandat, així com un pla per guanyar zones verdes «sense tocar els nassos a ningú».

Tot un torpede a la línia de flotació d’Ada Colau i que busca disputar a Xavier Trias el «vot útil» per garantir «un canvi» al capdavant de l’alcaldia. El districte de l’Eixample és on estan en disputa més vots, uns 200.000, així que, per guanyar, qualsevol partit necessita obtenir un bon resultat en un enclavament en el qual els morats han aconseguit un nínxol vital de suport per governar durant dos mandats. «Em comprometo que aquest districte respiri tranquil, ja n’hi ha prou de transformar confrontant la gent», ha sentenciat Collboni, que ha assumit el compromís de rellançar una reforma carregada de polèmica en la recta final del mandat.

Els Comuns van aprovar el projecte de pacificació entre els carrers Floridablanca i Villarroel –16.300 metres quadrats– a finals de març amb el vot en contra del PSC, amb l’objectiu d’adjudicar les obres al juliol i iniciar-les a finals d’estiu. En funció de qui sigui el pròxim alcalde, aquesta previsió pot saltar pels aires. Les intencions dels socialistes és garantir que pugui circular el transport públic i que es recuperi «el consens amb veïns i entitats» que assegura que hi havia el 2018.

«Es tracta d’unir els barris, els veïns i els comerciants, no dividir», ha insistit Collboni, que ha tornat a recordar que, davant les superilles de Colau, el seu pla ésrecuperar 30 jardins d’interior d’illa de l’Eixampleen 8 anys; una aposta que considera que és una «manera constructiva de tenir més espai verd sense violentar l’estructura de l’Eixample». En definitiva, reivindica, el pla Cerdà. «Estem atabalats i dividits», ha etzibat Joan Ramon Riera, el número 13 de la llista i veí del districte sobre les polítiques dels Comuns en aquest últim mandat.

Collboni ha posat com a exemple de com «pacificar zones sense generar un conflicte de convivència» la conversió de l’Escola Industrial per guanyar 16.000 metres quadrats, projecte del qual ha reivindicat la paternitat com a vicepresident de la Diputació de Barcelona.

El reconeixement d’Illa

El líder del PSC, Salvador Illa, ha pujat a l’escenari amb Collboni matí i tarda per treure pit conjuntament dels pronòstics dels sondejos. Ha assegurat que el PSC entén la política com un «servei públic» mentre que els seus rivals la conceben com una «administració del poder», fins i tot «sacrificant el bé comú» per conservar-lo o «distorsionant la realitat» per sotmetre-la als seus «interessos».

Notícies relacionades

«Demano el vot útil perquè Barcelona tingui un alcalde fort i un govern fort. Demano una majoria àmplia per no dependre de ningú», ha insistit Collboni ja des del Raval a l’inici de la jornada en un acte dirigit a la gent gran en el qual ha promès 20 milions per adaptar i millorar l’accessibilitat de 8.000 vivendes de persones grans amb subvencions que sufragaran fins al 50% del cost de les obres.

El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha remat en el mateix sentit i ha reivindicat que el del PSC és l’«únic projecte sòlid» a la capital catalana. «Som el rival a batre, a Barcelona i a Catalunya», ha proclamat el cap de l’oposició, que insisteix per activa i per passiva que el que passi en aquestes municipals tindrà un impacte en les generals i en les pròximes eleccions catalanes.