Eleccions municipals 2023

El PSC fa una crida al «vot útil» perquè Collboni pugui governar sense haver de pactar

Els socialistes proposen 20 milions per adaptar vivendes de gent gran

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Els barris de Barcelona on se la juga Jaume Collboni en les eleccions municipals

  • Els barcelonins aproven Maragall i Trias, però prefereixen Colau a l’alcaldia

El PSC fa una crida al «vot útil» perquè Collboni pugui governar sense haver de pactar

PSC

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Al galop de les enquestes que pronostiquen que hi ha tres candidats amb opcions de sortir victoriosos per la mínima, el PSC ha fet una crida per primera vegada al «vot útil», a més de «massiu», per desfer l’empat de manera clara al seu favor i que Jaume Collboni sigui alcalde sense necessitat d’haver de pactar. Quan falten set dies per a la cita amb les urnes, si una cosa deixen clara els sondejos per ara és que les aliances seran determinants per decidir qui s’emporta la vara en les eleccions municipals més disputades que s’han viscut a Barcelona. I, en el cas dels socialistes, segons els pronòstics, hauran de triar dreta o esquerra, entre Junts i Comuns.

«Demano el vot útil perquè Barcelona tingui un alcalde fort i un govern fort. Demano una majoria àmplia per no dependre de ningú», ha assegurat Collboni en un míting al Raval dirigit a la gent gran, en què ha remarcat que totes les enquestes conclouen que hi ha «ganes de canvi». El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha remat en el mateix sentit i ha reivindicat que el del PSC és l’«únic projecte sòlid» a la capital catalana. «Som el rival a batre, a Barcelona i a Catalunya», ha proclamat el cap de l’oposició, que insisteix per activa i per passiva que el que passi en aquestes municipals tindrà un impacte en les generals i en les pròximes eleccions catalanes.

El PSC no amaga ni el seu optimisme ni la seva eufòria davant unes enquestes que l’acosten a l’alcaldia per primera vegada en els últims 12 anys. «Anem primers i guanyarem», proclamen per insuflar moral en la recta final de la contrarellotge electoral. La sala de màquines del partit, que fins ara considera que no ha comès ni un sol error, no té cap intenció de virar la seva estratègia en aquesta campanya, que passa per projectar un perfil de governabilitat basat a llançar propostes, esquivar el cos a cos amb les crítiques que llancen altres candidatures i lluir l’agenda de Govern de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Aquest dilluns, amb un públic més gran de 65 anys, han presumit de la pujada de les pensions del 8,5% i Collboni ha anunciat que, si és alcalde, destinarà 20 milions d’euros per adaptar i millorar l’accessibilitat de 8.000 vivendes de gent gran amb subvencions que sufragaran fins al 50% del cost de les obres, una mesura que se suma a la instal·lació de 200 ascensors en edificis per garantir que puguin baixar al carrer. També ha apostat per millorar la cobertura de teleassistència per arribar al 85% de persones més grans de 80 anys que viuen soles, un objectiu per al qual s’augmentaria en dos milions d’euros –per arribar als 13– la partida actual.

Illa ha assegurat que el PSC entén la política com un «servei públic» mentre que els seus rivals la conceben com una «administració del poder», fins i tot «sacrificant el bé comú» per mantenir-se o «distorsionant la realitat» per sotmetre-la als seus «interessos».