Municipals 28-M

¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

EL PERIÓDICO i Predilect actualitzen les estimacions de vot i la fórmula de govern més probable fins a la mateixa jornada electoral

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?: prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la seva Comunitat

¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL PERIÓDICO ofereix una nova actualització del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de l’estimació de vot i la fórmula de govern més probable en les eleccions municipals a Barcelona. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

La batalla per l’alcaldia de Barcelona es presenta tan o més renyida que fa quatre anys, amb els quatre principals candidats en un pam de terreny: Ada Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni i Xavier Trias. Un mes abans dels comicis, el tauler polític continua molt igualat i ple d’incògnites sobre qui guanyarà les eleccions i quines aliances es forjaran. La majoria absoluta al consistori està fixada en 21 regidors, així que el vencedor o vencedora de les eleccions podria estar obligat a buscar acords amb més d’una formació per arribar a l’alcaldia.

En l’actualització d’aquest dimecres 26 d’abril, Barcelona en Comú ha ampliat el seu avantatge en primera posició com a principal favorita per a l’alcaldia, amb un 45,99% d’opcions per a Colau. L’actual alcaldessa, que juga com a carta electoral l’opció de concentrar el vot anti Trias, avantatja de 18 punts el PSC, que se situa amb el 27,23% de probabilitats. Collboni treu 5,5 punts a Junts, ja que les expectatives de Trias d’aconseguir l’alcaldia estan en el 21,64%. Les probabilitats d’ERC, vencedor el 2019, han caigut fins al 2,87%.

En les últimes 24 hores, Colau ha sumat 6,4 punts i Collboni ha perdut 2,7 punts. Per la seva banda, Trias ha cedit gairebé tres punts i Maragall ha retrocedit quatre dècimes. La distància al capdavant entre Colau i Collboni ha crescut 8 punts. Des de principis d’abril, Barcelona en Comú ha pujat quatre punts i mig, el PSC ha millorat gairebé quatre punts, Junts ha perdut més de set punts, i a ERC se li ha escapat gairebé un punt.

El següent gràfic mostra l’evolució de les probabilitats de cada força política des de l’inici de la sèrie de prediccions.

Pel que fa al govern més probable, la fórmula que parteix amb més probabilitats és un acord entre Junts, el PSC i el PP (41,34%), ja sigui via suports o abstencions. Aquesta opció ha crescut tres punts en les últimes 24 hores i ha desbancat com a favorit el tripartit d’esquerres entre Barcelona en Comú, el PSC i ERC (37,5%), que ha perdut quatre punts. Altres opcions de pactes queden més lluny, com el tripartit independentista entre Junts, ERC i la CUP (4,53%, tres dècimes més) o un acord entre Junts, el PSC i ERC (3,7%, tres dècimes més). La resta de fórmules se situen entorn d’un 13% de possibilitats, un punt més.

Notícies relacionades

El 2019, ERC va guanyar les eleccions a Barcelona en Comú per només sis dècimes i 4.696 vots, però les dues forces van empatar en 10 regidors. Colau va impedir que Maragall el desbanqués de l’alcaldia gràcies al seu pacte de govern amb el PSC i amb l’abstenció de la coalició de Valls.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.