Eleccions municipals 2023

Jaume Collboni promet una ajuda de 2.500 euros per canviar-se el cotxe per un d’híbrid

El PSC proposa també entrades al teatre, concerts i museus a 5 euros per a la gent gran

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Hereu impulsa Collboni i carrega contra Maragall per «renegar» del seu passat amb el PSC

  • Els 5 reptes de Jaume Collboni en les eleccions municipals de Barcelona

Jaume Collboni promet una ajuda de 2.500 euros per canviar-se el cotxe per un d’híbrid

TONI ALBIR / EFE

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Un pla per passar de l’etiqueta groga a la verda. El candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, promet una ajuda de 2.500 euros per canviar els vehicles de categoria B –3.500 en el cas dels comercials– per cotxes híbrids no endollables de fins a 40.000 euros. Així ho ha anunciat en una roda de premsa a l’agència de notícies ACN, durant la qual ha defensat que la transició ecològica ha de ser «justa», sense «deixar ningú enrere» per motius de renda. La proposta forma part del que ha batejat com «l’agenda verda amb cor vermell».

El dirigent socialista ha detallat que hi ha 170.000 vehicles amb etiqueta groga a la ciutat i que els requisits per accedir a l’ajuda no seran de renda sinó de tipologia de turisme del qual disposa cada barceloní. Això sí, ha admès que per arano es pot fixar un calendarisobre quan aquests cotxes no podran circular perquè per a això primer cal garantir aquestes ajudes per poder fer la transició. Aquest és el gran quid de la qüestió per garantir la mesura. L’ajuntament es compromet a fer una aportació de 20 milions, però admet que la seva capacitat per finançar la mesura és limitada i que serà necessària la contribució de l’Estat.

Aquestes mesures, ha recordat, s’afegeixen a la bonificació de 600 euros que ha proposat per fer la transició cap a la moto elèctrica. En aquest mandat, ha presumit, des de BSM s’han implementat900 punts de recàrrega a Barcelona, els quals han situat la capital catalana com a cinquena ciutat europea en aquesta qüestió. «La indústria està fent la transició, la ciutat ha de fer els deures i hem d’ajudar els particulars», ha resumit.

Entrades culturals a 5 euros

Entestat que no hi hagi míting en què demani el vot que no vagi acompanyat d’una proposta, a la tarda ha promès un catàleg de cultura sènior amb entrades a 5 euros al teatre, concerts, museus i exposicions per a més grans de 65 anys, a més del manteniment del bo cultural que es va posar en marxa durant la pandèmia. Dues mesures dirigides a facilitar l’«accés a la cultura» amb independència de la renda i que suposaran 5 milions d’euros i 3 milions d’euros respectivament. Es finançaran, ha precisat, amb el retorn ciutadà de la taxa turística.

O alcalde o a l’oposició

Collboni no deixa d’insistir que és ell qui guanyarà el pròxim 28 de maig, que així ho pronostiquen la majoria d’enquestes, tot i que també ha deixat clar que, si no ho aconsegueix, no se n’anirà. I no només es quedarà a l’ajuntament –ha dit que no farà «turisme de campanya» com Xavier Trias– sinó que el seu lloc, ha precisat, serà l’oposició. Descarta, per tant, entrar a formar part d’un govern municipal com a soci menor, és a dir, repetir el rol que ha jugat fins ara en coalició amb els comuns. Dit en plata: o és alcalde o estarà a l’oposició.

No obstant, el que es cuida molt de no fer el PSC és de tancar-se qualsevol via de pacte. Els té oberts a dreta i esquerra, amb formacions independentistes i no independentistes, una aritmètica de la que no disposava fa quatre anys. Però després d’una arrencada de campanya en què hi havia vetos que no havien aparegut fins ara, el candidat d’ERC, Ernest Maragall, sí que ha acabat aixecant la veu per dir que no pensa pactar amb els socialistes. Collboni ha aprofitat l’ocasió per replicar el republicà i restar credibilitat a la seva afirmació.

«Maragall farà el que li digui el senyor Aragonès. Ja sabem amb qui haurem de parlar per prendre decisions», ha etzibat. Ha recordat com el 2021, després d’assegurar que no recolzaria els pressupostos del govern municipal, va acabar canviant de vot en tan sols 72 hores perquè aquest va ser el requisit que van posar els comuns per avalar els comptes de la Generalitat.

«Rectificar» alguns carrils bici

Notícies relacionades

A la carpeta de mobilitat, ha tornat a defensar launió del tramvia per la Diagonal, sense especificar si la garanteix durant aquest mandat. També que les empreses privades de lloguer de patinets no operin a la ciutat fins que hi hagi una regulació que garanteixi les condicions i que obligui els usuaris a portar casc i a estar assegurats. I amb referència als carrils bici, si bé els ha definit com la «gran conquista de la mobilitat sostenible», ha assegurat que n’hi ha alguns que «no estan donant resultats», com el del passeig de la Zona Franca o el de Via Augusta, i que caldrà «rectificar-los sense dogmatismes».

Amb referència a celebrar uns Jocs Olímpics de nou a Barcelona, com ha plantejat l’alcaldable de Junts, Xavier Trias, Collboni ha acusat el seu rival de posar temes «poc rigorosos» a sobre de la taula però que, en tot cas, si hi hagués opcions els socialistes hi estaran «sempre a favor». «Jo soc el candidat dels Jocs», ha sentenciat.