Eleccions municipals 2023

Del ‘sorpasso’ a Ballart a l’era post-Bustos: el PSC s’arremanga a Terrassa i Sabadell

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • El ‘qui és qui’ de Sabadell: així són els alcaldables

  • Mapa | Aquí se la juga el PSC en les eleccions municipals a Catalunya

  • Jordi Ballart (TxT): «El PSC hauria de girar full amb mi: jo no els considero una línia vermella»

Del ‘sorpasso’ a Ballart a l’era post-Bustos: el PSC s’arremanga a Terrassa i Sabadell

PSC

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC afronta la batalla electoral del 28 de maig convençut que el seu històric cinturó roig no li fallarà. Enrere queda el parèntesi d’aquell parell d’anys –entre el 2015 i el 2017– en què es va tenyir de taronja amb l’ascens de Ciutadans a cavall del punt àlgid del procés. Dins del seu tradicional viver de vots, si hi ha dues alcaldies d’alta importància per als socialistes més enllà del Barcelonès i el Baix Llobregat, són les de les dues grans ciutats del Vallès Occidental: Terrassa i Sabadell, tercera i cinquena del rànquing de ciutats més poblades de Catalunya. En la primera van perdre dolorosament l’alcaldia i en la segona van recuperar el comandament en l’agredolça nit electoral de fa quatre anys.

El líder del partit, Salvador Illa, s’arremanga aquest dimarts per atraure el vot en aquestes dues places on el PSC ha hagut de navegar en aigües regirades en els últims anys per motius de naturalesa absolutament diferent. El cap de l’oposició jugarà forta la carta de ser el partit que defensa de forma acèrrima la Ronda Nordper escalar posicions. En el cas de Terrassa, Jordi Ballart va aconseguir la gesta de posar fi a 40 anys de govern socialista després d’haver estripat el carnet socialista i fundar de zero Tot per Terrassa. I en el cas de Sabadell, després de l’esclat del cas Mercuri fa una dècada, va caure una alcaldia que només van trigar un mandat a recuperar de la mà de Marta Farrés, però en la qual continua fent espeternecs la macrocausa que va portar Manuel Bustos a la presó.

Poc esperava el PSC el 2019 que Ballart s’imposés com a alcalde. Dos anys abans, ho havia deixat tot, la militància socialista i l’alcaldia, que va heretar de Pere Navarro quan aquest va fer el salt al lideratge del partit i va encapçalar la candidatura a les eleccions catalanes. Sis regidors més van seguir els passos de Ballart, que va criticar públicament el PSC –llavors ja amb Miquel Iceta al capdavant– per haver recolzat la intervenció de l’autonomia de Catalunya a través del 155. Però també per les «pressions» que assegurava haver rebut pel seu propòsit de remunicipalitzar la gestió de l’aigua.

Acte amb Zapatero

Després de la seva sortida de l’ajuntament, va tenir almenys dues ofertes d’altres partits, però les va rebutjar i va optar per crear-ne un de nou. I es va sortir amb la seva amb 10 regidors davant la sorpresa dels socialistes, que es van quedar amb set. Ara, el propòsit d’Illa és arrabassar-li una alcaldia en la qual Ballart ha aconseguit consolidar-se amb segell propi. En la sala de màquines socialistes admeten que, tot i que no és fàcil, no és impossible. Els pactes –Tot per Terrassa governa amb ERC– seran determinants. Pel que pugui ser, l’alcalde no veta la possibilitat d’arribar a acords amb el PSC, que busca atraure el vot amb un míting en el qual Illa i l’expresident del Govern central José Luis Rodríguez Zapatero miraram de promoure la candidata, Eva Candela.

Després del seu pas per Terrassa, però també per Rubí, Montcada i Reixac i Cerdanyola del Vallès, Illa té en la seva agenda com a plat fort Sabadell, on és clau per al PSC revalidar Farrés, que va aconseguir duplicar la representació –de cinc regidors a 10– després de la clatellada històrica patida per la caiguda de Bustos, que va governar durant 13 anys la ciutat. No obstant, fins i tot amb el seu pitjor resultat el 2015, quan la fragmentada esquerra de Sabadell va pactar un quadripartit per desbancar-los del poder, els socialistes no han deixat de ser els més votats a Sabadell durant els últims 24 anys.

Fragmentació i espeternecs de Mercuri

El partit dona per fet que Farrés tornarà a guanyar. La qüestió és si necessitarà pactes per assegurar l’alcaldia i, en tot cas, amb qui. L’oposició, liderada per ERC, el principal rival del PSC a Sabadell, va ser incapaç de teixir una majoria alternativa fa quatre anys, però els republicans, la Crida i En Comú Podem no amaguen les seves intencions de sumar si els surten els comptes. Tots tenen molt present que hi ha tentacles judicials que encara poden provocar un maldecap al govern municipal. Especialment la peça 28 del cas Mercuri, la que fa referència a la concessió del contracte de recollida de residus i neteja viària a l’empresa Smatsai que encara pot sumar una nova condemna per a l’exalcalde Bustos.

Notícies relacionades

Farrés va declarar com a testimoni en aquest cas, en el qual s’investiga la concessió durant 15 anys d’un contracte que encara continua vigent i pagaments de viatges a responsables polítics i funcionaris entre el 2009 i el 2012. Hi ha una onzena d’investigats per prevaricació, tràfic d’influències, suborn, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets, blanqueig i delicte electoral que esperen encara judici.

Fa dos mesos, Farrésva fulminar el fins aleshores número 3, Jesús Rodríguez, que va decidir no incloure en la candidatura, per «amenaces i coacció» i el va denunciar davant la fiscalia. I aquest ha replicat presentant una altra denúncia al ministeri fiscal per presumptes «irregularitats» en els contractes de neteja, un assumpte que ha entelat la campanya en una ciutat que el PSC considera buc insígnia de la seva musculatura territorial.