Campanya electoral

DEBAT | Collboni demana un suport ampli per allunyar-se de Colau sense pactar amb Sirera

Maragall afirma que en cap cas pactarà un govern en què hi hagi el PSC

  • DIRECTE | Últimes notícies sobre la campanya electoral del 28M

  • Trias presumeix «de llibertat absoluta» per pactar i Colau convida el PSC i ERC a un tripartit

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

DEBAT | Collboni demana un suport ampli per allunyar-se de Colau sense pactar amb Sirera

Jordi Otix

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Betevé ha sigut aquest dilluns escenari del primer debat en campanya entre els alcaldables dels set grups que tenen representació a l’Ajuntament de Barcelona. Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (Barcelona en Comú), Jaume Collboni (PSC), Anna Grau (Ciutadans), Eva Parera (Valents), Xavier Trias (Junts) i Daniel Sirera (PP). No és que el debat hagi sigut especialment entrenat o enriquidor, però tampoc excessivament brusc.

En el que és el tema clau, el de les aliances que hauran de donar-se per a la formació del pròxim govern de la ciutat, Collboni, qui més joc pot tenir, amb pactes possibles en dues direccions, ha optat per reclamar un suport ampli que li eviti el tràngol.

Alguns candidats han trobat millor que d’altres el seu espai. Trias ha fet la sensació de participar poc durant algunes parts, una cosa que per fases també li ha passat a Colau, però es diria que en el seu cas de manera intencionada: l’alcaldessa porta una campanya de buscada baixa intensitat. Maragall ha volgut actuar de veu de la consciència que denuncia els incompliments dels altres, però el perjudica la sensació que a hores d’ara té molt difícil aspirar a l’alcaldia.

De futur alcalde a antic soci

Collboni ha adoptat l’actitud que fa dies que assumeix, la de qui està convençut que té l’alcaldia a un pas. I potser per això en algunes fases ha rebut atacs de gairebé tots els seus rivals, de Colau a Grau –la més irònica, la que semblava viure amb menys tensió el debat–, passant per Sirera i Parera –els que més han buscat el xoc amb els alcaldables que van al capdavant a les enquestes.

Atacs en el sentit de denunciar que l’alcaldable socialista està ocultant que ha sigut soci de l’alcaldessa durant el mandat que ara acaba i part de l’anterior. De fet, Colau li ha retret «falta de credibilitat» per deslligar-se de la gestió del govern que ha compartit amb ella però citar com a mèrit propi les mesures preses per l’ajuntament en el front econòmic, que com a primer tinent d’alcaldia ha dirigit aquests últims quatre anys. I Sirera anava insistint a recordar que Collboni ha estat en el govern.

La superilla

El primer bloc, de mobilitat, era bastant clar d’entrada. L’alcaldessa defensant el model de la superilla i els eixos verds, i la resta afirmant o negant que estigui fent superilles –Trias, Maragall i Collboni–, que col·lapsa la ciutat o totes dues coses.

Maragall, que probablement ha sigut el millor en el detall tècnic dels projectes, ha qüestionat la mobilitat de Colau no pel seu objectiu, sinó per la seva gestió, però no és una cosa gaire diferent del que ha fet Collboni, defensant la seva proposta d’aparcar eixos verds i apostar per la reforma dels interiors d’illa de l’Eixample.

Collboni: «Connectaré el tramvia»

També Sirera ha carregat contra la gestió de Colau, però amb molta més virulència: «Les seves ocurrències converteixen Barcelona en un caos». Collboni ha esmentat la seva voluntat de cobrir la Ronda de Dalt, projecte que tots els alcaldables han defensat. El socialista, que en una intervenció recent es va obrir a ajornar la connexió del tramvia per la Diagonal i no fer-la el pròxim mandat, ha afirmat: «Connectaré el tramvia, que quedi clar».

«No sé si parla com a membre del govern», li retreia Colau a Collboni, que li ha contestat: «Com a candidat a alcalde». Maragall ha citat els problemes de Rodalies per atacar-lo: «És el seu gran fracàs, senyor Collboni».

Vivenda

En un debat econòmic, amb poca substància i reafirmació de posicions quant al turisme, Collboni ha afirmat que si governa farà una aposta pel creixement per combatre la desigualtat, una tesi que comparteix amb Trias i que el separa de Colau.

En vivenda hi ha hagut molts retrets a Colau, tot i que només Sirera li ha recordat la seva promesa fundacional incomplerta, aquells 8.000 pisos promesos per Barcelona en Comú el 2015 que no es van fer en un mandat. L’alcaldessa ha defensat el 30% de vivenda protegida, qüestionada sobretot per Trias i Sirera, però també per Parera, que ha acusat el govern de la ciutat de no propiciar la construcció.

Maragall ha recordat que el lloguer ha pujat un 46,5% en els vuit anys que Colau acumula com a alcaldessa. Més o menys en aquest punt, Parera i Grau han començat a esmentar l’ocupació com a problema general, i en particular pel conflicte de la Bonanova. I aquest cas ha anat reapareixent.

Coalició d’adversaris

Collboni ha remarcat que el govern actual deixa planejat construir 70.000 pisos més. I Colau ha reaccionat denunciant que això ho ha fet Urbanisme, en mans dels Comuns i li ha criticat que sí que doni valor a algunes parts de la gestió d’aquests anys: «Ara sí que n’està orgullós». En definitiva, aquesta campanya està deixant clar el que ja es veia: que els socis han treballat més en paral·lel que en coalició durant l’últim mandat.

Seguretat i brutícia, problemes principals de Barcelona segons les mateixes enquestes de l’ajuntament han generat la picabaralla habitual: l’oposició denunciant mala gestió i Colau replicant quant a la neteja –el problema ha sigut la renovació de la contracta, ha dit com sol fer– i la inseguretat, sobre la qual ha afirmat que les dades han millorat.

L’operació Sirera

En el bloc sobre pactes, Sirera ha sigut rotund: «Farem el possible perquè Colau no continuï sent alcaldessa». L’alcaldable del PP ha contestat amb un sonor «no» a la pregunta de si respectarà la llista més votada: «Si Colau és la més votada faré tot el possible perquè no continuï sent alcaldessa».

Notícies relacionades

Trias ha optat per no comentar la possible fórmula en què entraria Sirera, que implica sumar vots amb el PSC i Junts per arribar als 21 regidors que donen la majoria absoluta i que serveixen per investir un alcalde que no sigui Colau tot i que guanyi. «Jo mai vaig a la contra, em presento per guanyar, vull un canvi a la ciutat», ha afirmat Trias.

Maragall: mai amb el PSC

Maragall ha assegurat que exclourà el PSC de tot pacte, que no estarà en un govern en què hi hagi els socialistes. I Collboni, al qual Colau demanava claredat, ha evitat complicar-se i ha remarcat que les enquestes el donen guanyador: «Tinc moltes opcions de ser alcalde». «Per a mi es tracta de guanyar amb una àmplia majoria que em doni la llibertat completa per iniciar una nova etapa», ha dit el socialista, deixant clar que vol tenir números que li permetin evitar la dependència de tercers. I depèn de com vagin els números, Sirera és aquí el tercer, en una hipotètica suma del PSC, Junts i el PP que garanteixi que Colau no governi tot i que guanyi.