Per evitar pactes

Feijóo obligarà Sánchez a votar al Congrés el cordó sanitari a Bildu

El PP manté l’ofensiva i vol que abans que es constitueixin els ajuntaments, el Congrés voti una iniciativa per rebutjar pactes amb els partits que tinguin condemnats per terrorisme en les llistes o en l’estructura orgànica. El focus està posat a Navarra

Feijóo obligarà Sánchez a votar al Congrés el cordó sanitari a Bildu
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP registrarà aquest dimecres una proposició no de llei al Congresoperquè tots els grups parlamentaris votin el rebuig als pactes amb EH Bildu mentre tingui condemnats per terrorisme en les llistes o en l’estructura orgànica. El cordó sanitari que proposa el partit d’Alberto Núñez Feijóo és un nou pas després de la renúncia de set dels condemnats per delictes de sang pertanyents a ETA que figuren en candidatures de l’esquerra ‘abertzale’. La votació, en tot cas, arribarà després de les eleccions, però el PP vol que es produeixi abans de la constitució dels ajuntaments el 17 de juny.

Això implicaria directament que el PSOE no podria mantenir acords amb aquesta formació perquè el coordinador general és Arnaldo Otegi, condemnat per col·laboració amb els terroristes. No és la primera vegada que Bildu integra sentenciats per pertànyer a ETA però, com han denunciat les associacions de víctimes del terrorisme, especialment Covite (que n’ha publicat els 44 d’aquestes municipals) mai havien sigut tan nombrosos, especialment els que van cometre assassinats.

Fonts de la direcció conservadora confirmen així que mantindran la pressió sobre el PSOE i que continuaran centrant la campanya del 28M en l’assumpte de Bildu després de l’aspre debat que van protagonitzar ahir Pedro Sánchez i el líder de l’oposició. Feijóo, en línia amb Isabel Díaz Ayuso (l’única dirigent del PP que ha plantejat la possibilitat d’il·legalitzar els ‘abertzales’, igual que Vox) ja va insistir que la renúncia dels set de Bildu no era suficient i que l’havien de formalitzar davant la Junta Electoral Central. Va afirmar que és l’única manera de creure realment que no accediran a l’acta de regidor després de les eleccions.

I després d’això va tornar a insistir que treballaran perquè «els 37 restants surtin de les llistes». La iniciativa al Congrés, que arribaria en el primer ple del juny, podria votar-se just uns dies abans que les corporacions municipals quedin constituïdes. A la direcció nacional del PP entenen que d’aquesta manera pressionaran el PSOE, i miren especialment un territori: Navarra.

El cas de Navarra

El PP dona per fet que el PSN haurà de pactar amb Bildu per mantenir María Chivite en la presidència autonòmica. De fet, a la direcció ja parlen d’un pacte doble que permetria a l’esquerra ‘abertzale’ accedir a l’alcaldia de Pamplona.

En el debat del cordó sanitari, fonts populars no descarten la possibilitat de posar el PSOE davant el mirall i donar-li opcions perquè eviti governs amb Bildu. Fins i tot estudien la possibilitat, en funció del que passi el 28M, de posar a disposició els vots del PP.

L’escenari electoral s’ha agreujat encara més entre els dos partits després del tens cara a cara al Senat. A l’equip de Feijóo es creu que la posició de Sánchez en aquest debat el dirigent socialista està demostrant que «no té límits» i que «passi el que passi» pren decisions per «continuar a la Moncloa». 

Fonts de la direcció consideren que el president del Govern intenta «blanquejar Bildu» deixant que participi en les institucions i aprofitant que «bona part dels menors de 30 anys» no saben ni qui va ser Miguel Ángel Blanco, regidor del PP assassinat per ETA després de no aconseguir que l’Estat cedís al xantatge que va proposar la banda: que el Govern de José María Aznar (PP) traslladés a les presons d’Euskadi tots els terroristes empresonats a les presons de la resta d’Espanya. 

La il·legalització, «un brindis al sol»

Notícies relacionades

Respecte a la il·legalització d’EH Bildu que Vox vol impulsar amb una votació en el ple del Congrés, la direcció del PP encara no vol concretar quina posició adoptarà. Per a Feijóo, en tot cas, no és positiu «fer brindis al sol» i prefereix «debats seriosos». Fonts de la direcció assenyalen que l’actual llei de partits es va dissenyar quan hi havia violència terrorista i ara no n’hi ha. D'aquesta manera, donen a entendre que creuen que no es pot il·legalitzar EH Bildu amb el text vigent. 

Més que aplicar la llei de partits per aïllar EH Bildu, a la cúpula conservadora es veu necessari modificar la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) per «exigir un plus d’elegibilitat» als candidats que es presentin a les llistes electorals. L’assumpte és «delicat», apunten els populars, perquè es toquen drets recollits a la Constitució.