Cara a cara al Senat
Sánchez recorda la negociació del PP amb ETA per intentar frenar el debat sobre EH Bildu
El president vol concloure la polèmica entorn dels candidats condemnats inclosos a les llistes de la formació ‘abertzale’
Els set candidats d’EH Bildu condemnats per assassinats d’ETA renuncien a ser regidors
El cara a cara del Senat d’aquest dimarts trigarà a oblidar-se. Amb gran tensió i alguns silencis pesats en les seves intervencions, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es van llançar arguments per defensar les seves respectives posicions davant el debat que està monopolitzant l’inici d’aquesta campanya electoral: la inclusió a les llistes d’EH Bildu de 44 persones condemnades per pertinença a ETA i el suport parlamentari que aquesta formació ‘abertzale’ ha donat al Govern central aquesta legislatura.
La picabaralla entre els dos principals dirigents va arribar hores després que EH Bildu es comprometés que set dels 44 candidats, els que van complir penes per haver comès delictes de sang, renunciessin a ser regidors. Feijóo va prendre la paraula en primer lloc i va reclamar que els altres 37 també recorrin el mateix camí. «Ha sigut més generós amb els botxins que amb les víctimes (...) Li sembla bé que se’n vagin els que premien el gallet i es quedin els que els donaven les pistoles», va continuar amb referència als 37 candidats. El cap de l’oposició va tancar la seva primera intervenció amb la pregunta a Sánchez sobre si pensa deixar de recolzar-se en EH Bildu al Congrés per tirar endavant les seves iniciatives parlamentàries.
El president del Govern no va fer cap menció a aquesta qüestió («no li ha tocat ni un cabell a Bildu», van dir els de Feijóo després) i va sortir amb diligència a intentar tancar aquest debat que tant rèdit li està traient el PP aquest inici de campanya. El cap de l’Executiu va prendre la paraula i li va dir a Feijóo que es preparés per sentir unes quantes «veritats». Sánchez va recordar la negociació amb ETA del Govern de José María Aznar poc després que la banda assassinés Miguel Ángel Blanco, els acostaments d’etarres a presons del País Basc que va ordenar el llavors dirigent del PP i la seva «mentida» en els atemptats de l’11 de març del 2004.
Fa 19 anys, en les primeres hores després de la tragèdia en la qual van morir gairebé 200 persones, el Govern d’Aznar va intentar fer creure que l’atac múltiple contra els trens va ser autoria d’ETA i no d’Al-Qaida. Hi havia eleccions generals tres dies més tard.
El president del Govern no va voler quedar-se amb «veritats» de l’etapa d’Aznar, també va recollir declaracions de membres del PP que ara són a l’equip de Feijóo: Javier Maroto, portaveu del partit al Senat, i Borja Sémper, portaveu de la campanya. «Vostès són uns cínics», va dir. De Maroto, va recordar Sánchez una frase de quan era alcalde de Vitòria: «No em tremolen les cames per arribar a acords amb Bildu». De Sémper, diputat al Parlament basc molts anys, va rescatar aquesta altra: «L’important és que ETA s’ha acabat. Com més aviat canviem el xip, abans podrem construir el futur, que haurem de construir també amb Bildu». «Vostès són uns cínics», va repetir.
«Quan a Espanya ETA no és res, per a vostès ETA és tot», va afegir Sánchez en un altre moment. Segons el líder dels socialistes, els populars no suporten que el terrorisme etarra acabés quan hi havia dirigents socialistes a la Moncloa (José Luis Rodríguez Zapatero), el Ministeri de l’Interior (Alfredo Pérez Rubalcaba) i Euskadi (Patxi López).
Comparació amb Casado
Les paraules del president del Govern venen a ser un cop de puny a sobre de la taula. Els socialistes volen donar aquesta polèmica per conclosa després de la renúncia dels set candidats d’EH Bildu amb delictes de sang. Fonts de la Moncloa consideren que Feijóo està caient «a l’altura de Casado» i demostra «vilesa i baixesa moral» perquè «no té res a oferir». Respecte als 37 candidats que no han renunciat, aquestes fonts asseguren que al Govern li agradaria que no hi fossin i que EH Bildu té «un llarg camí per ser un partit normalitzat».
«El president ha hagut de dir-li a Feijóo la veritat històrica del seu partit, una cosa que sempre oblida el líder del PP, sigui qui sigui», van concloure a la cúpula del PSOE. Per als socialistes, la marxa enrere feta per Bildu, deixa «sense campanya» el líder del PP.
L’atemptat contra Aznar
Notícies relacionadesNo ho veuen així a l’equip de Feijóo, on s’assegura que continuaran denunciant la presència dels altres 37 candidats. Fonts de l’entorn del líder del PP lamenten que s’hagin «traspassat línies vermelles» i que el dirigent socialista fins i tot critiqués Aznar, «al qual li van posar una bomba sota del cotxe». ETA va atemptar contra el dirigent del PP el 1995 quan era líder de l’oposició. Alts càrrecs conservadors asseguren que aquest assumpte «desmobilitza» l’electorat socialista perquè els treu les ganes de votar pel PSOE.
La renúncia dels set candidats d’EH Bildu que havien comès delictes de sang va ser vist com «un pas important» per la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra. Més crític es va mostrar el portaveu del PNB, Aitor Esteban, a l’assegurar que la sortida dels set condemnats per delictes de sang és un «càlcul electoralista» més que una «decisió ètica».
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- La fiscalia francesa acusa d’"homicidi involuntari" el conductor del bus
- Mbappé enfonsa el Madrid a Bilbao
- Patrimoni BCN estudia restaurar la gran creu del mirador del turó de la Peira
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Tradicions Mura, un poble de postal ple de tions
- RUTA Occitània,a cop de tren
- CATA MAYOR Dani García reparteix ‘Leña’ a Barcelona
- Trobades festives On menjar bé en grup aquest Nadal a Barcelona