ELECCIONS AUTONÒMIQUES I MUNICIPALS

Aznar, a Múrcia: «És més important el Pla Hidrològic Nacional que tres o quatre diputats al Congrés»

L’expresident del Govern d’Espanya recorda que ell va decidir «pagar el cost polític» de la infraestructura davant la decisió «ideològica» de Zapatero de suprimir-la

Aznar, a Múrcia: «És més important el Pla Hidrològic Nacional que tres o quatre diputats al Congrés»
2
Es llegeix en minuts

L’aigua va protagonitzar bona part del diàleg econòmic organitzat pel Partit Popular entre José María Aznar, president del Govern d’Espanya entre 1996 i 2004, i Fernando López Miras, president regional i candidat popular a les eleccions autonòmiques del 28 de maig. «Jo en pago el cost polític», va afirmar Aznar amb referència a la decisió de portar a terme el Pla Hidrològic Nacional, que incloïa el transvasament de l’Ebre que finalment va quedar en l’oblit amb l’arribada al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

«És més important la integració d’Espanya que tres o quatre diputats al Congrés», va insistir. En aquest sentit, va remarcar que «compartir el que es té és fonamental per a una nació» perquè, «si no es comparteix el que es té, la nació es posa en perill a si mateixa». I va afegir Aznar: «Compartir aigua fa nació, fa país».

Per a l’expresident, la decisió que va prendre l’Executiu de Zapatero de no desenvolupar el PHN va ser «ideològica» i va assenyalar que els problemes de sequera que està patint Espanya en aquests temps «estarien resolts».

Al seu lloc, va prosseguir, es va prendre la decisió de «deixar sec» el lloc on es troba la producció més gran de l’agriculturaespanyola, fent menció a la retallada del transvasament Tajo-Segura.

«Melodia per a les nostres orelles», va afirmar el president regional, López Miras, davant les paraules d’Aznar. «Ningú va apostar tant per la política d’aigua com ell, va dir el cap de l’Executiu murcià, que va lamentar que, «més de 20 anys després, no hi ha hagut cap altre Pla Hidrològic Nacional» com el que ell va fer.

Notícies relacionades

«Els que rebem l’aigua del transvasament Tajo-Segura hem sigut víctimes d’unes de les decisions més sectàries i diria que, fins i tot premeditada, del Govern de Sánchez, quan l’aigua és l’energia que mou la indústria més important del Llevant, així que no em quedaré de braços plegats davant aquesta espècie d’integrisme hídric de Sánchez i Ribera», va apuntar Miras. Va detallar, entre els beneficis que ha tingut aquest transvasament per a la regió, els 300.000 llocs de treball, l’aigua que reben a casa seva més de 2,5 milions de persones i el 70% de les fruites i hortalisses que es generen gràcies al Tajo-Segura.

Així mateix, va posar en relleu que l’aigua que deixi d’arribar a la regió per la retallada del transvasament acabarà arribant a Portugal, país que està invertint en grans terrenys de cultius intensius.