‘Catalangate’

L’ANC demana al Govern un fons per cobrir les querelles pel cas Pegasus

La presidenta, Dolors Feliu, vol garantir assistència jurídica i psicològica a l’espectre independentista espiat

L’ANC demana al Govern un fons per cobrir les querelles pel cas Pegasus

ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha demanat aquest divendres al Govern que creï un fons de finançament que serveixi per cobrir les querelles «lligades als casos d’espionatge» a través delprograma Pegasus i per dotar les persones espiades de «defensa jurídica i assistència tècnica i psicològica».

Així ho ha expressat aquest divendres Feliu en la seva compareixença conjunta amb el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, en la comissió d’investigació del Parlament sobre el cas d’espionatge polític a independentistes a través de Pegasus, presidida pel diputat d’ERC Josep Maria Jové. Feliu ha suggerit un segon fons de finançament per «fer front a les despeses de la investigació» que pretén aclarir quantes persones han sigut espiades amb Pegasus a Catalunya.

A més, ha traslladat «el desig» de l’ANC que el Govern faci campanyes que donin «eines de protecció a la societat civil» i que conscienciïn sobre «els riscos de ser espiats». Tant Feliu com Antich han acusat l’Estat de negar-se a investigar el cas Pegasus, al rebutjar la creació d’una comissió que l’investigui al Congrés, a diferència del Parlament i de la Unió Europea.

«Ciutadans de segona»

Feliu ha lamentat «la lentitud i la no admissió d’algunes de les causes presentades» per part de les autoritats espanyoles, mentre que Antich ha destacat les «traves de la policia, els tribunals, la fiscalia i fins i tot el mateix Govern per impedir que avancin les investigacions en curs». Feliu ha reiterat que l’espionatge «il·legítim» contra membres de la societat civil suposa «un abús flagrant dels drets fonamentals» i ha manifestat que la societat catalana mai ha rebut protecció de l’Estat espanyol. «Ens veiem relegats a ser ciutadans de segona categoria», ha denunciat.

També ha mostrat preocupació pel relat de l’Estat que, segons la seva opinió, vol vincular el moviment independentista català al terrorisme per legitimar un espionatge del qual ha advertit que «tots podem ser víctimes, sense cap excepció».

D’altra banda, el president d’Òmnium ha definit el ‘Catalangate’ com «el cas de ciberespionatge amb Pegasus certificat més gran del món», amb 65 víctimes identificades a Espanya, mentre que les xifres als altres països que estan sent investigats a Europa són molt més baixes : un a Xipre, un a Grècia, tres a Polònia i 16 a Hongria.

Efecte dissuasori

Antich i Feliu han posat èmfasi en la voluntat de l’Estat de crear «un efecte dissuasori» entre els independentistes, una acció «impròpia d’un sistema democràtic».

Notícies relacionades

En el torn dels grups parlamentaris, des del PSC, el diputat Òscar Aparicio ha criticat que els compareixents hagin relacionat l’espionatge directament amb el Govern espanyol en les seves argumentacions, cosa a la qual la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha respost que «el CNI actua sota ordres del Govern espanyol, ja que obeeix el seu sistema de defensa».

Per a Ciutadans, l’ANC i Òmnium van ser «el braç civil del cop d’Estat de l’any 2017», un episodi que el diputat Nacho Martín Blanco ha qualificat de «profundament antidemocràtic», per la qual cosa ha retret a Feliu i Antich que vinguin a «donar lliçons de democràcia al conjunt de grups polítics» en la comissió. 

Temes:

Govern ANC