Enfrontament electoral

Sánchez aprofitarà l’agenda internacional per mirar de desgastar Feijóo davant les eleccions

  • Feijóo resta valor a la imatge exterior de Sánchez i creu que no impactarà en les generals

  • Sánchez defensa davant Xi la posició d’Ucraïna en la guerra amb Rússia

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Sánchez aprofitarà l’agenda internacional per mirar de desgastar Feijóo davant les eleccions
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La campanya dels comicis municipals i autonòmics arrencarà amb Pedro Sánchez a Washington. El 12 de maig, a 16 dies de la cita amb les urnes, el president del Govern serà a la Casa Blanca, i s’entrevistarà amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden. A diferència de Mariano Rajoy, el seu predecessor a la Moncloa, Sánchez es mou còmodament a l’arena internacional, que trepitjarà més que mai els mesos vinents, en ple cicle electoral, amb les generals de finals d’any. A partir del juliol, i fins que acabi el 2023, Espanya assumirà també la presidència de la UE. El líder socialista vol aprofitar tot aquest capital per «desgastar» el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, expliquen en la direcció del partit.

Una vegada es doni per tancada la crisi de la llei del ‘només sí és sí’, després de la reforma aprovada pel PSOE i el PP per endurir les penes als agressors sexuals, el cap de l’Executiu està abocat a ressaltar la seva gestió durant els últims mesos (pujada del salari mínim, augment de les beques, reforma de les pensions i promoció de vivenda pública) i a buscar el contrast amb l’adversari principal. També en política internacional. Mentre Sánchez no para de viatjar i rebre líders forans (el brasilerLuiz Inácio Lula da Silva dimecres passat; el colombià Gustavo Petro divendres vinent), Feijóo, segons els col·laboradors del president del Govern, viu instal·lat en l’«error» en aquest àmbit. 

Els dirigents socialistes no paren d’acumular els presumptes «errors» del líder del PP fora de les fronteres espanyoles. Els seus viatges a Brussel·les per qüestionar la gestió per part del Govern dels fons europeus de recuperació i l’anomenada ‘excepció ibèrica’ per rebaixar el preu de l’electricitat, que el PP va arribar a qualificar d’«estafa ibèrica». El seu atac a Sánchez per «rendir homenatge a governants autòcrates» just quan el cap de l’Executiu participava amb Felip VIen la recent Cimera Iberoamericana celebrada a la República Dominicana. Les seves crítiques al líder socialista per no assistir a la inauguració d’una exposició a Alacant dels famosos Guerrers de Xi’an mentre ell es trobava justament a Pequín, entrevistant-se amb el president xinès, Xi Jinping. I l’última i més rellevant: la iniciativa del PP andalús per legalitzar els regadius a l’entorn del parc de Doñana, que ha provocat que la Comissió Europea amenaci amb sancions la Junta per anar en contra del dret comunitari.

«Aïllat a Europa»

Notícies relacionades

«La imatge de Feijóo a Brussel·les s’ha deteriorat molt», va dir Sánchez fa un mes als periodistes que l’acompanyaven en un viatge a Xipre, Malta i Itàlia. «La seva actitud de criticar tot el que fa el Govern ha suposat una sorpresa desagradable a la UE», va afegir. Des d’aleshores, i coincidint amb la precampanya, el president sol transmetre idees similars en els mítings. «Aquest és el retrat de la dreta espanyola: aïllada a Europa, enrocada en l’ arrogància i sola en el negacionisme climàtic», va assenyalar fa uns dies a Toledo, a propòsit de la polèmica sobre Doñana, que els últims dies ha escalat diversos graus, perquè el PP europeu ha acusat la Comissió de «fer campanya per Sánchez».

¿Pot tenir aquest esforç per desgastar el líder del PP i el seu discurs internacional un impacte a les urnes, tant en les autonòmiques i municipals del 28 de maig com en les generals del desembre? D’acord amb els precedents, sembla poc probable. Excepte en casos tan determinants com la guerra de l’Iraq, la diplomàcia no sol determinar el vot. Però els socialistes confien que aquesta vegada, a causa de la barreja d’exposició internacional de Sánchez i «continus errors» de Feijóo, sigui diferent.