Parlament

Laura Borràs al·lega que la JEC és «manifestament incompetent» per retirar-li l’escó

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Laura Borràs al·lega que la JEC és «manifestament incompetent» per retirar-li l’escó

EFE/Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou capítol del serial Laura Borràs. Malgrat que el compte enrere per a la retirada de l’escó està activat i sembla del tot inevitable, tant el Parlament com la presidenta suspesa han presentat al·legacions davant la Junta Electoral Central per defensar el seu escó. Les dues parts creuen que l’àrbitre electoral no té competències per prendre-li l’acta de diputada a la líder de Junts abans que la sentència sigui ferma. No obstant, les argumentacions són distants: per a Borràs hi ha una «vulneració de drets», mentre que la Cambra catalana considera que no ha de prendre noves mesures perquè –des del juliol– està suspesa com a presidenta i com a parlamentària.

La Junta va donar 10 dies hàbils a les dues parts perquè es pronunciessin sobre la retirada de l’escó, un termini que expirava aquest divendres. No obstant, només es tracta d’un tràmit. Previsiblement la JEC prendrà una decisió la setmana que ve exigint el cessament automàtic de la líder de Junts, a les portes de l’inici de la campanya electoral del 28-M.

Vulneració de drets

La presidenta del Parlament suspesa denuncia que la retirada de l’escó suposa una «vulneració» dels seus drets. L’escrit dels seus advocats, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, assegura que la JEC és «manifestament incompetent» per deixar sense efecte les credencials de Borràs i acusa l’àrbitre electoral d’«usurpar la competència dels tribunals per a l’execució de les resolucions judicials» i considera que s’hauria d’esperar que el cas arribi al Tribunal Suprem.

La líder de Junts creu que la JEC no respecta la presumpció d’innocència, ni tampoc els drets de participació política i la tutela judicial efectiva. Borràs, que fa nou mesos que està suspesa de les seves funcions, va ser condemnada a 4 anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació per haver trossejat contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ICL), però la sentència encara no és ferma, i per això la Cambra catalana considera que la retirada de l’escó per part de la JEC és «una mesura desproporcionada», donat que Borràs ja va ser suspesa dels seus drets i deures fa nou mesos. A més, assegura que l’actuació de l’àrbitre electoral «no respecta la competència i l’autonomia del Parlament».

L’article 24 del reglament del Parlament estableix que només amb una sentència ferma un diputat pot perdre l’escó, però la Junta Electoral s’acull a l’article 6.2 de la LOREG, que estableix que «són inelegibles els condemnats per sentència, tot i que no sigui ferma, per delictes contra l’Administració pública», entre els quals hi ha el delicte de prevaricació.

La Mesa de la Cambra –amb els vots a favor dels grups independentistes i el contrari del PSC– va acordar fa 10 dies fer aquest pas i defensar l’escó de Borràs davant l’àrbitre electoral. És el mateix camí que van prendre amb els casos de l’expresident Quim Torra i el diputat de la CUP Pau Juvillà, els dos condemnats per desobediència per tenir penjada simbologia del procés a la Generalitat i la Paeria –respectivament– durant el període electoral.

Corrupció

No obstant, la naturalesa del cas Borràs és diferent. Esquerra i la CUP consideren que la condemna a la presidenta suspesa és per corrupció, ja que la sentència dona com a provat que hi va haver prevaricació, tot i que han optat per defensar el reglament de la Cambra per evitar establir un precedent.

Notícies relacionades

Així ho ha reiterat aquest divendres el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha assegurat que «fraccionar contractes no ajuda en res l’independentisme», per la qual cosa ha emplaçat JxCat que «actuï amb responsabilitat», deixi de banda les seves «baralles internes» i proposi un relleu de Borràs per a la presidència del Parlament.

La sortida definitiva de Borràs de la Cambra catalana obrirà una nova negociació per a la presidència de la segona institució de Catalunya. No obstant, els partits ja donen per fet que no hi haurà cap acord fins després de les municipals.