Acte de precampanya a Saragossa

Belarra i Montero defensen el «vincle estratègic» amb ERC i Bildu per aprovar la Llei de Vivenda

  • La secretària general de Podem reivindica que els seus candidats al 28-M seran els que empenyin per aplicar la normativa

Belarra i Montero defensen el «vincle estratègic» amb ERC i Bildu per aprovar la Llei de Vivenda

Efe/Javier Cebollada

3
Es llegeix en minuts
EFE

La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha reivindicat que sense l’empenta del seu partit no seria possible la nova Llei de Vivenda, que obligarà a retratar-se el PP, i ha demanat a la ciutadania que no es deixi enganyar per «electoralismes» perquè ara «tothom» a l’esquerra mirarà de «posar-se la medalla». La Ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha defensat el «vincle estratègic» amb ERC i Bildu per tirar-la endavant.

Així ho ha traslladat a Saragossa durant el míting central de la ‘Festa de la Primavera’, un dels principals actes de precampanya de la formació per al 28-M, envoltat del gruix de candidats a aquests comicis, dels quals ha promès que seran els que impulsin en els respectius parlaments l’aplicació d’aquesta normativa al seu territori.

Després de l’acord entre el Govern amb ERC i Bildu per aprovar al Congrés aquest projecte, que feia més d’un any que estava bloquejat, Belarra ha celebrat aquest pacte «històric» per tenir la primera llei estatal sobre vivenda en la història de la democràcia.

Una normativa que després d’una negociació «molt difícil» durant tres anys, segons ha destacat, veurà la llum i permetrà regular els preus del lloguer, protegir la gent davant els desnonaments i ampliar el parc públic de vivenda, entre altres mesures.

«Una llei que sabeu molt bé, companys i companyes, que mai hauria sigut possible sense l’empenta de Podem en el Govern», ha insistit per pregonar que amb ella «guanya la ciutadania» i perden els «fons voltor, la banca i els especuladors que fa dècades que juguen al monopoli amb els lloguers i les hipoteques de la gent».

El PP, «davant el mirall»

És més, ha reclamat no deixar-se enganyar per electoralisme perquè hi haurà qui vulgui atribuir-se aquest mèrit, però la realitat és que els únics que pressionaran per aplicar-la en les seves comunitats són els candidats de Podem.

També ha assenyalat que la Llei de Vivenda no «agrada gens» al PP, perquè el «posarà davant el mirall» i hauran d’explicar a la gent per què a València, Palma o a l’Aragó els preus del lloguer es contindran o baixaran per la seva aplicació, mentre a Madrid «no paren de pujar ofegant els inquilins».

En un altre moment de la seva intervenció, ha destacat per exemple que les seves candidates de les Balears (Antònia Jover) i les Canàries (Noemí Santana) són les que impulsen limitar la compra de vivenda a estrangers no residents, per evitar que els arxipèlags es converteixin en un resort turístic.

El dret a la vivenda

Mentrestant, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha elogiat Belarra per reforçar el «vincle estratègic» amb ERC i Bildu per aconseguir una llei que diu que prioritza el dret a la vivenda, davant l’«arrogància» dels especuladors i la seva voluntat de guanyar diners «indecentment a costa del patiment de la ciutadania».

Notícies relacionades

I és que ha assegurat que sense Belarra, Podem i l’impuls dels col·lectius per dret a la vivenda com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) no hi hauria Llei de Vivenda, que s’han imposat a la patronal immobiliària. També ha afirmat que en aquesta campanya hi haurà electoralisme en altres forces per mirar de treure rèdit d’aquest èxit.

Precisament la vivenda és un dels eixos clau de la campanya a les eleccions autonòmiques i municipals de la formació morada, que ha sigut elogiada per diferents aspirants del partit. De fet, la cap de llista a Múrcia, María Marín, ha dit que prova que Podem s’ha «deixat la pell» en aquesta norma és la reacció de càrrecs del PP com Isabel Díaz Ayuso o Fernando López Miras. «Intervindrem els mercats on faci falta per protegir la gent del nostre país», ha afegit.