Conseqüències de la sentència per corrupció a la dirigent de Junts

El Govern reclama «immediatament» una presidència del Parlament «plena» després de la condemna a Borràs

La portaveu acusa el Govern espanyol de fer «trampes» sobre l’acord de la Ronda Nord al Vallès

Rueda de prensa de la portavoz del Govern de Cataluña, Patrícia Plaja, tras el Consell Executiu

Rueda de prensa de la portavoz del Govern de Cataluña, Patrícia Plaja, tras el Consell Executiu / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reclamat en nom de l’Executiu que els grups del Parlament adoptin una solució «immediatament» després de la condemna per corrupció a la presidenta suspesa de la Cambra i dirigent de Junts Laura Borràs. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Plaja ha sigut clara a l’hora de reclamar una solució davant la «interinitat» del càrrec de la presidència del Parlament. Una interinitat que, ha afegit, «debilita la institució» i «no afavoreix ningú». I des del respecte per la independència de les institucions, la portaveu ha reclamat als grups «trobar una solució de caràcter immediat per desbloquejar la situació del Parlament».

Amb tot, Plaja no ha detallat quina seria la solució ni si la proposta del PSC de modificar el reglament del Parlament per poder substituir definitivament Borràs per majoria parlamentària seria una bona opció. «Els grups han de trobar una solució de la manera més àgil i ràpida. Sigui quina sigui la manera, els pertoca a ells decidir-ho», s’ha limitat a afirmar Plaja, que no ha valorat la sentència però sí ha recordat que es tracta d’una condemna per prevaricació i falsedat documental «per fraccionar contractes».

Les «trampes» del Govern de Pedro Sánchez

Sobre les discrepàncies amb el Govern esapnyol en relació amb la B-40 o Ronda del Vallès, la portaveu ha afirmat que les discrepàncies amb el Govern no són novetat. «Hi ha un acord amb el PSC que diu això, acordar, la qual cosa no vol dir que firmis el que et posin al davant; i les propostes arribades del Ministeri [de Transports] no compleixen el text de l’acord entre el Govern i el PSC», ha assegurat Plaja. «L’obra l’ha de finançar el Govern espanyol i no fer-ho amb diners que deuen a Catalunya, sinó amb partides noves, la Disposició Addicional III [de l’Estatut] són diners dels catalans que el Govern decidirà que els dedica a pal·liar el dèficit enorme» d’inversions respecte a Catalunya. «És una trampa intentar utilitzar diners que ens deuen per a aquesta obra, i això el Govern espanyol ho sap, per tant és difícil que amb aquestes actituds s’arribi a un acord», ha reiterat la portaveu, que ha afegit que s’ha de redactar un conveni limitat al tram de la Ronda Nord fins a Castellar del Vallès.

Moratòria sobre Pegasus

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern ha decidit adoptar una moratòria sobre l’ús d’eines de cibervigilància com Pegasus, d’acord, segons ha afirmat la portaveu, amb les recomanacions de les Nacions Unides, el Consell d’Europa i oenagés com Acces Now, fins que «no hi hagi garanties en matèria de drets humans» sobre l’ús d’aquesta tecnologia.

El Govern també ha aprovat la que ha assegurat que és la millor oferta d’ocupació pública de la dècada. En total, 14.000 places, de les quals la majoria, 7.900, pretenen reduir la «temporalitat estructural» de la Generalitat. La majoria dels 14.000 nous llocs de treball són de l’Institut Català de la Salut (6.211) seguits per cossos docents (3.988).