Judici per desobediència

ERC i Junts eviten la confrontació en el judici a Serret malgrat la tornada de Ponsatí

Jordi Turull defensa, davant el TSJC, que «no és dia per a retrets» i assegura que «totes les estratègies són legítimes»

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera Meritxell Serret ha arribat pocs minuts després de les nou del matí al TSJC, on serà jutjada per desobediència per la seva participació en el referèndum de l’1-O. La fiscalia li demana un any d’inhabilitació i una multa de 12.000 euros. La republicana ha sigut acompanyada per una àmplia delegació de membres del Govern, encapçalada pel president català, Pere Aragonès, així com representants del seu partit, ERC, i també de Junts, la CUP, Òmnium i l’ANC.

Una nova imatge d’unitat, que contrasta amb les crítiques d’aquest dimarts de l’eurodiputada Clara Ponsatí a la seva arribada a Catalunya, contra el Govern, contra Esquerra i, fins i tot, contra la mateixa Meritxell Serret. A les portes del tribunal, la consellera ha evitat confrontar-se amb la seva excompanya de Govern. Ha dit que està molt contenta amb el seu retorn i que respecta «la seva estratègia judicial». Una mica més crític s’ha mostrat Pere Aragonès, que ha volgut recordar que si Ponsatí ha pogut trobar una «situació més favorable per tornar» ha sigut gràcies a la derogació de la sedició pactada entre ERC i el Govern central. També Jordi Turull ha defensat que avui «no és dia per a retrets» i ha assegurat que «totes les estratègies són legítimes».

L’actual consellera d’Exteriors, que el 2017 comandava la cartera d’Agricultura, no va ser jutjada amb la resta de líders independentistes, perquè, després de la DUI, va marxar a Bèlgica amb Carles Puigdemont i altres consellers. No obstant, Serret va tornar la primera fa dos anys –quan se li va retirar l’euroordre– i es va presentar directament davant el Tribunal Suprem, que la va deixar en llibertat a l’espera del judici.

Una estratègia que contrasta amb la viscuda aquest dimarts per part de l’eurodiputada Clara Ponsatí, que va tornar a Catalunya sense entregar-se al Suprem i va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra. Justament, en una roda de premsa poc abans de l’arrest, Ponsatí va carregar contra Serret, a qui va acusar d’haver creat una «doctrina» perjudicial per a l’independentisme i d’anar «pel món» amb una «bandera espanyola tres vegades més gran que la catalana». Es referia a una reunió en la qual va participar l’ambaixada espanyola durant la gira per Llatinoamèrica. Quan a Turull li han preguntat per aquestes paraules, s’ha limitat a dir: «Són més les coses que ens uneixen que les que ens separen».

Notícies relacionades

ERC ha enviat la seva plana major a donar suport a Serret davant el tribunal. La delegació republicana ha sigut encapçalada pel president del partit, Oriol Junqueras, i seguida per Carme Forcadell, Dolors Bassa, Marta Vilalta i Ernest Maragall, entre altres càrrecs. Per part de Junts, s’ha desplaçat al TJSC la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, i per part de la CUP, Eulàlia Reguant i Carles Riera.

Si és condemnada, Serret haurà de deixar el càrrec al capdavant de la Conselleria d’Exteriors, tot i que la seva inhabilitació no serà immediata, perquè no serà ferma fins que la ratifiqui el Tribunal Suprem.