Espai aeri

El Govern negocia amb el Marroc la gestió de l’espai aeri del Sàhara Occidental

Des de fa dècades, l’espai aeri del Sàhara està gestionat des de les illes Canàries, com estableix l’Organització d’Aviació Civil Internacional, de l’ONU

El Govern negocia amb el Marroc la gestió de l’espai aeri del Sàhara Occidental
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern està negociant amb el Marroc el traspàs de la gestió de l’espai aeri del Sàhara Occidental, segons ha reconegut l’Executiu en una resposta parlamentària.

«Les converses amb el Marroc en aquest àmbit s’han iniciat», ha assegurat per escrit la Moncloa en resposta a preguntes del senador canari Fernando Clavijo.

Les converses amb el Marroc referent a això «se circumscriuen a la gestió dels espais aeris i la coordinació entre les dues parts amb l’objecte d’aconseguir més seguretat en les connexions i cooperació tècnica», afirma el Govern.

Segons el Govern, la negociació és «en compliment del punt 7 de la Declaració Conjunta del 7 d’abril», coneguda com el «full de ruta» de la nova relació entre Espanya i el Marroc acordada el 2022.

El punt 7 diu textualment que «s’iniciaran converses sobre la gestió dels espais aeris».

Des de fa dècades, l’espai aeri del Sàhara està gestionat des de les illes Canàries, com estableix l’Organització d’Aviació Civil Internacional, de l’ONU.

En la seva pregunta, el senador Clavijo també s’ha interessat per si aquest assumpte es va abordar en la Reunió d’Alt Nivell (RAN) feta entre els governs d’Espanya i el Marroc a principis de febrer a Rabat, un punt que no ha sigut respost per la Moncloa.

Sense un centre de l’Institut Cervantes al Sàhara

El Govern descarta obrir un centre de l’Institut Cervantes a Al-Aaiun (Sàhara Occidental) però sí que contempla una extensió d’aquest sempre que es localitzi un espai que compleixi les condicions necessàries. Així ho ha traslladat el Govern en una resposta escrita al senador de Coalició Canària Fernando Clavijo, que va preguntar a l’Executiu si contemplava l’obertura d’una seu de l’Institut Cervantes a la ubicació esmentada.

Notícies relacionades

«L’Institut Cervantes no té previst obrir una seu a Al-Aaiun, si per seu s’entén la figura del centre que es regula en la seva Llei i Reglament», assenyala la resposta. Al fil, Moncloa ha explicat que «es contempla l’obertura d’una extensió sempre que es localitzi un espai que compleixi les condicions idònies per a les finalitats d’aquesta», conclou.

El sisè Institut Cervantes que es va obrir al Marroc va ser el novembre del 2009, inaugurat pels llavors Prínceps d’Astúries. El centre disposa de 2.170 metres quadrats distribuïts en tres plantes més soterrani. Compta amb 15 aules, una sala multimèdia, una àmplia biblioteca, sala d’exposicions i una sala d’actes amb capacitat per a més d’un centenar d’assistents i amb cabines de traducció simultània. Rabat ocupa el vuitè lloc de la xarxa de centres de l’Institut per volum d’activitat acadèmica i el Marroc és el segon país amb més nombre de centres de l’Institut (sis), només per darrere del Brasil, que compta amb nou. A més de Rabat, la institució és present a Casablanca, Fez, Marràqueix, Tànger i Tetuan.