Viatge oficial

Aragonès defensa la seva acció exterior entre crítiques pel baix vol de la gira llatinoamericana

El president viatjarà a Madrid dimarts per reunir-se amb la missió europea pel cas Pegasus

Aragonès defensa la seva acció exterior entre crítiques pel baix vol de la gira llatinoamericana

Demian Alday / EFE

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb tons diferents, la gira de Pere Aragonès per quatre països llatinoamericans va generant un efecte bola de nivell de crítiques. Algunes són de fons, com les de l’extrema dreta, que ha presentat una bateria de preguntes al Parlament en les quals qüestionen l’apropiat que és que la Generalitat obri delegacions (com la inaugurada aquest dijous a Buenos Aires). D’altres, com les del primer secretari del PSC, Salvador Illa, més insinuades que bolcades, es refereixen al mateix desenvolupament del viatge per si mateix, a les cancel·lacions patides per Aragonès del president de Colòmbia, Gustavo Petro, i de la vicepresidenta uruguaiana, Beatriz Argimón, que han tret condiment al viatge de nou dies del president.

Davant d’això, Aragonès va asseverar, a Buenos Aires, que «Catalunya continuarà fent acció exterior perquè el país pugui explicar-se fora, perquè és la millor manera d’enfortir relacions socials, econòmiques i culturals», i ha destacat que Llatinoamèrica és un dels àmbits prioritaris de la seva acció exterior, en les seves paraules. I ha remarcat que aquesta gira ha permès «obrir canals de col·laboració» com l’acord de cooperació firmat amb la província de Buenos Aires. El president va fer aquestes declaracions a la sortida de la seva trobada amb el ministre i cap de gabinet de ministres del Govern argentí, Agustin Rossi, un càrrec que suposa ser el número 3 de l’Executiu del país austral.

Illa, en unes declaracions a RTVE, s’ha mostrat d’acord que el president viatgi a l’estranger, ja que «feia 10 anys que estàvem tancats a casa i sempre que s’atingui al marc legal del que pot fer un president», tot i que, així mateix, va admetre preocupació per les «informacions» que arriben de la seva gira llatinoamericana, amb referència al baix vol de les cites polítiques concertades.

Reforçar Brussel·les

El socialista va considerar que la Generalitat hauria de reforçar la delegació del Govern a Brussel·les, rer la seva rellevància, i ha opinat que aquestes delegacions catalanes a l’estranger han d’estar orientades a tasques «econòmiques i culturals», a diferència d’altres etapes en què «s’han prioritzat altres coses», amb referència a la suposada tasca d’agitació i propaganda proindependentista de legislatures anteriors.

Notícies relacionades

D’altra banda, la dupla protagonista d’aquest de viatge, Aragonès i la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, viatjaran també dimarts a Madrid per reunir-se amb la missió de la comissió del Parlament Europeu que investiga l’espionatge amb el programa Pegasus. Serret ha explicat que l’objectiu d’aquesta trobada és poder donar testimoni de l’espionatge del qual presumptament va ser víctima i «continuar reclamant que no és un cas tancat». A més de Serret i Aragonès, viatjarà a Madrid el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall. Tots tres figuren en la llista d’independentistes espiats amb el programa Pegasus

 Amb la missió europea també es reunirà una delegació de la comissió d’investigació de Pegasus al Parlament, amb els diputats Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet (Junts) i Montserrat Vinyets (CUP), Òscar Aparicio (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Josep Rius (Junts), Xavier Pellicer (CUP) i Lucas Ferro (Comuns). Per part del Govern central, serà el secretari general de Relacions amb la UE la màxima autoritat que conversi amb la missió. Cap ministre.