Viatge a Llatinoamèrica

Aragonès afirma des de Buenos Aires que espera que Puigdemont torni «aviat» a Catalunya

El president firma un «acord d’entesa» entre la Generalitat i la província de Buenos Aires

Aragonès afirma des de Buenos Aires que espera que Puigdemont torni «aviat» a Catalunya

Demian Alday / EFE

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desitjat aquest dijous que l’expresident Carles Puigdemont torni «aviat» a Catalunya com a «ciutadà lliure». Ho ha fet en una atenció als mitjans des de la Casa del Govern de Buenos Aires (Argentina), on el president també ha defensat la negociació amb l’Estat. «L’objectiu clar és acabar amb tota la repressió», ha afirmat Aragonès. En aquest sentit, Aragonès ha afegit que això inclou tant les persones afectades a Catalunya per procediments judicials sobre l’1-O, com els que estan fora de les seves fronteres, i ha volgut reiterar que envia «de nou» tota la seva «solidaritat i suport» a Puigdemont.

La jornada a Buenos Aires ha servit al president per firmar un «acord d’entesa» entre els governs de Catalunya i aquesta província argentina. L’acord busca aprofundir la col·laboració i estrènyer llaços entre els dos territoris en àmbits d’interès mutu com la cultura, l’educació o l’Agenda 2030. L’objectiu és assentar les bases i donar un marc institucional en la cooperació entre els dos governs que permeti crear una «relació estable i duradora». Aragonès i el governador de la regió, Axel Kicillof, han firmat el document, i després han mantingut una reunió, on també ha participat la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret.

Notícies relacionades

Els equips dels dos governs treballen des de la passada legislatura catalana per concretar aquest acord que avui s’ha escenificat, i que farà de paraigua per posar en marxa projectes futurs i un pla de treball conjunt. Es preveu, a més, la creació d’un comitè mixt com a espai de cooperació permanent, que es reunirà cada dos anys. L’acord té una validesa de quatre anys i es renovarà automàticament per períodes de dos anys, amb un màxim de quatre.

Segons el Govern, l’acord significa l’obertura d’una etapa de col·laboració amb l’Amèrica Llatina basada a impulsar acords institucionals que permetin mantenir relacions «d’igual a igual» amb els socis a la regió. L’Executiu català veu l’Argentina com un país «prioritari», sobretot per la important presència de comunitats catalanes, tant actualment com històricament, i vol tenir una «mirada pròpia» cap a la regió. La comunitat catalana més nombrosa del món fora és justament a l’Argentina, així com la comunitat argentina a Catalunya.