Precampanya municipals

Illa presumeix de la nova centralitat del PSC després del pacte de pressupostos

JxCat denuncia el «gir autonomista» i els Comuns avisen el Govern que l’estabilitat depèn del compliment de l’acord

Illa presumeix de la nova centralitat del PSC després del pacte de pressupostos

ACN

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De viure un ‘cordó sanitari’ a la campanya del 14-F del 2021, en la qual els caps de campanya de les forces independentistes es van conjurar per no pactar amb els socialistes, a ser «en el centre» de tots els pactes a Catalunya. Sense anar gaire més lluny, divendres el PSC es va unir a ERC per aprovar els pressupostos i, a la tarda, a Junts per tombar el pla pilot de la renda bàsica. La conclusió d’Illa és que el seu partit pacta «amb qui vol fer progressar les coses».

Els altres socis de Pere Aragonès per tirar endavant els pressupostos, els Comuns, van assenyalar, via la presidenta d’En Comú Podem  al Parlament, Jéssica Albiach, que si el president vol estabilitat fins que acabi la legislatura haurà «de complir» al peu de la lletra l’acord pressupostari que va firmar amb els Comuns.. I va advertir que aquest suport als comptes del Govern no implica un aval incondicional a Aragonès ni representa una aliança estable. «Això no és un nou tripartit», va assegurar.

Queixes de Junts

En el bàndol dels que es van oposar al projecte de pressupostos, la presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha denunciat aquest dissabte que l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, ahir divendres al Parlament, és la constatació del «gir autonomista» del Govern d’Aragonès. «De les 800 esmenes» que va presentar Junts als pressupostos, ha argüit la postconvergent, «no se n’ha aprovat cap».

Illa, Albiach i Borràs han fet aquestes declaracions durant els actes de precampanya dels seus partits de cara a les municipals. En el cas d’Illa, ha donat suport a l’alcaldable Jaume Collboni. I arran dels pactes polítics ha assenyalat que l’únic pacte que hi ha, i del qual es fan fotos, és el de Xavier Trias i Ada Colau»,ha dit.

«Ells es necessiten. L’un no s’explica sense l’altre», ha mantingut el líder socialista, que ha assenyalat que «Trias i Colau han governat els últims 12 anys a Barcelona, i no ha anat bé». Davant Comuns i postconvergents, Illa ha promès una alcaldia que, liderada per Collboni, aplicarà «la política útil, no subordinada a cap projecte polític, ni a cap altra institució.»

Collboni contra Colau

Collboni ha redoblat l’atac a Trias i Colau. Qui fins fa unes setmanes era el primer tinent d’alcaldia en un pacte de govern municipal entre Barcelona En Comú i el PSC que encara està vigent ha assenyalat que el deix de l’alcaldessa per entendre’s amb «la dreta» ve de lluny, «de quan ella va pactar, tot i que ho negui, amb una força de centredreta per ser alcaldessa», amb referència al suport de Manuel Valls.

Tot seguit l’alcaldable del PSC ha atacat el projecte estrella de Colau, les superilles. «Si als barris de Barcelona hi ha un clamor que advoca pel canvi és perquè no hi ha barris de primera i barris de segona, com Colau ens vol fer pensar. Barcelona és molt més que l’Eixample i l’Eixample, molt més que el carrer del Consell de Cent», ha dit amb referència a la superilla que crearà 23 eixos verds amb un cost «conjunt de 1.000 milions d’euros, uns diners que l’ajuntament no té», ha assegurat.

Credibilitat de l’exalcalde

Quant a Trias, Collboni ha menyspreat la que, fins al moment, és la seva proposta estrella, la cobertura de la ronda de Dalt, a imatge i semblança del que el popular Alberto Ruiz-Gallardón va fer a Madrid amb l’M-30. «¿A qui vol enganyar el senyor Trias? En els quatre anys que va ser alcalde no va moure ni una pedra als barris veïns a la Ronda. Els habitants d’aquests barris el tenen calat», ha afirmat.

Notícies relacionades

I continuant amb el postconvergent, Collboni ha dit que ell no amagaria les seves sigles, com «sí que fa Trias», a qui ha preguntat «¿què li fa vergonya, senyor Trias? ¿Que la presidenta de la seva força sigui Laura Borràs, la mateixa que cada dia va estar tallant la Meridiana durant mesos i va perjudicar així el comerç de Nou Barris?», ha etzibat el socialista.

Oriol Junqueras i Ernest Maragall, per la seva banda, han  pronunciat un discurs a dues veus però de missatge únic. Han dirigit totes les bateries contra el PSC i Junts (Junqueras) i contra les seves extensions a la capital catalana, Xavier Trias i Jaume Collboni (Maragall), fins i tot amb l’entrada en joc del PP, amb Daniel Sirera, assenyalant una aliança a tres després que el popular s’obrís al pacte. Sobre Ada Colau, ni una paraula.