Eleccions municipals 2023

Junqueras i Maragall miren de situar ERC com a ariet contra un pacte Junts-PSC-PP a Barcelona

Els republicans al·ludeixen a l’entesa sobre la renda bàsica i l’alcaldable promet dur a terme el pla pilot amb 10 milions d’euros

Junqueras i Maragall miren de situar ERC com a ariet contra un pacte Junts-PSC-PP a Barcelona

Marc Puig

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Oriol Junqueras i Ernest Maragall han pronunciat aquest dissabte un discurs a dues veus però de missatge únic. Aprovats ja els pressupostos de la Generalitat, els republicans han donat el tret de sortida a la campanya electoral de cara a les municipals del 28 de maig. I ho han fet dirigint totes les bateries contra PSC i Junts (Junqueras) i contra les seves extensions a la capital catalana, Xavier Trias i Jaume Collboni (Maragall), fins i tot amb l’entrada en joc del PP, amb Daniel Sirera, assenyalant una aliança a tres després que el popular s’obrís al pacte. Sobre Ada Colau, ni una paraula.

Fins i tot la intervenció gravada de Marta Rovira des de Ginebra va percudir al mateix flanc. I, com van fer el president d’ERC i l’alcaldable de la força per Barcelona, va identificar socialistes i postconvergents amb «els poderosos» als quals els incomoden les propostes i accions dels republicans.

L’exemple triat pels tres va ser la pinça que PSC i Junts van realitzar al Parlament per impedir que als comptes per al 2023 hi hagués partida econòmica per al pla pilot de la renda bàsica universal. Rovira, a més, no es va oblidar de l’entesa entre el PSOE i la dreta per esmenar, contra l’opinió d’Unides Podem, la llei del ‘només sí és sí’ per acabar de conformar aquest quadro en què «les elits i els oligopolis treballen contra els que volem transformar». «Treballen contra ERC perquè ERC fa el que ningú ha pogut fer, començant per l’organització de l’1-O,» va clamar Junqueras al campus de Ciutadella de la UPF de Barcelona.

Minoria interessada

«En les pròximes eleccions ens juguem el futur de Catalunya i de Barcelona. ERC és l’únic partit que representa la majoria, davant els altres», és a dir, l’anomenada sociovergència, «que defensa una minoria d’interès», va asseverar Maragall, que va incidir que els membres d’aquesta minoria «poderosa es creuen els amos de la ciutat». En algun moment de la seva intervenció, el republicà va incloure el PP a l’equació, sobretot per aquesta oferta de pacte a Trias i a Collboni que el candidat popular, Daniel Sirera, ha proposat en les últimes hores i que per a ERC suposa poc menys que la prova del nou de l’entesa de «la dreta», on, sense embuts, situen el PSC.

Després de recordar l’episodi del pla pilot de la renda bàsica, que va unir els vots dels dos partits adversaris i també del PP, Maragall es va preguntar «quins valors defensen, per quin concepte de ciutadania advoquen». Davant tot això, l’alcaldable republicà va anunciar que, si és elegit alcalde, «Barcelona tirarà endavant la prova pilot de la renda bàsica».

«Els de sempre», va tronar Junqueras amb referència al PSC i a Junts, «fan veure que es barallen però acaben aliant-se, com sempre, perquè tenen por», i va assenyalar que no volia que el país caigués en mans «de qui no sap gestionar ni tan sols que els trens arribin a l’hora», amb referència al recurrent caos a Rodalies.

Competir a tot Catalunya

Notícies relacionades

Tot seguit, el president republicà va treure pit que la seva força competeix en totes les àrees del país. Ni només a les metropolitanes, com el PSC, ni només al rerepaís, com Junts. «No volem dividir ni segmentar el país. No aspirem a representar només alguns àmbits territorials. Som capaços de guanyar al país sencer i no juguem a dividir Catalunya. Nosaltres la cosim, com ho hem fet amb els pressupostos aprovats divendres», va sentenciar.

La unitat de discurs entre Junqueras i Maragall es va estendre també a l’homenatge que cada un va fer de la figura de l’expresident i exalcalde de Barcelona i «pare» de la transformació barcelonina després del franquisme, Pasqual Maragall, germà de l’alcaldable. Entre l’ovació dels assistents a l’acte, càrrecs municipals del partit, Ernest Maragall va asseverar, arran dels cartells injuriosos vistos a prop de seus d’ERC a Barcelona, que «qui utilitza l’Alzeheimer com a arma d’atac política es denigra a si mateix. Aquests insults em fan més fort», va asseverar.