Camí de les municipals

El PSC ungeix Collboni com a alcaldable entre crítiques a Ada Colau i a ERC

Illa exigeix a Aragonès que «no s’amagui i negociï els Pressupostos» i a Elena, que «se’n vagi»

El PSC ungeix Collboni com a alcaldable entre crítiques a Ada Colau i a ERC

ALEJANDRO GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC ha oficialitzat finalment aquest dissabte que Jaume Collboni serà el seu alcaldable a Barcelona en les eleccions municipals del maig. Els socialistes premien així qui ha mantingut els llums encesos del PSC a la capital catalana en la llarga travessia al desert d’un partit que va governar la ciutat entre 1979 i el 2011. Collboni, en l’acte d’ungiment celebrat a Montjuïc, ha ensenyat les seves cartes. D’una banda, la reivindicació de tot el llegat socialista a la ciutat, sense exclusions i assumint i incloent-hi ja, passada l’etapa del purgatori, la gestió de Joan Clos i Jordi Hereu. I, de l’altra, atacs als seus dos flancs electorals, en aquesta presumpta carrera a tres, amb els comuns i amb ERC, que es preveu per a aquest maig.

El missatge que ha mirat de traslladar el PSC a l’INEFC ha sigut clar i meridià. ‘El PSC ha  tornat’ després dels anys de plom a l’oposició, primer, i al govern municipal, però a l’ombra de l’alcaldessa, després. N’hi hauria prou amb explicar que l’acte ha acabat amb la cançó ‘Barcelona’ de Montserrat Caballé i Freddie Mercury per explicar com els socialistes jugaran amb aquesta idea del retorn a l’època daurada de la ciutat. «No em presento per ser la crossa de ningú, ni per fer alcaldessa ningú», ha clamat el mateix Collboni, una mica caient en allò d’‘excusatio non petita’.

Sobre els comuns, Collboni, encara número 2 del govern d’Ada Colau, ha recordat com en els seus inicis de la seva activitat política, l’actual alcaldessa criticava al PSC la voluntat d’aferrar-se al poder, d’«eternitzar-se». I que ara, en canvi, en una mena de canvi de tornes, ella mateixa «anuncia que es presentarà a un tercer mandat»; contra el que prèviament havia promès, «i no passa res».  I ha atacat, a més, on presumptament pot fer més mal Colau, sabuts els orígens de l’alcaldessa: «Barcelona necessita un gran parc de vivenda».

Dels republicans ha destacat que «ningú sap el que pensen sobre grans qüestions, com el futur de l’aeroport del Prat», és a dir, la seva ampliació o no, «o sobre la Ronda de Dalt». Així mateix, ha criticat que ERC hagi defensat que el pregoner de les festes de la Mercè s’hagi d’expressar únicament en català.

Paladí contra l’incivisme

Tant ell mateix, com prèviament havia fet el primer secretari del PSC, Salvador Illa, Collboni s’ha presentat com un paladí contra l’incivisme i, segons el líder socialista, «un home d’ordre».

De fet, Illa ha sigut el que més ha percudit contra aquests dos flancs del PSC i ha cridat a escollir la papereta socialista en detriment dels «populismes que somien tant que no s’ocupen del dia a dia», és a dir, els comuns i els que «van dividir i van perjudicar l’economia de Catalunya i Barcelona», en referència a l’independentisme en general i, vistes les enquestes, a ERC en particular.

Notícies relacionades

Com a líder de l’oposició, Illa ha portat el discurs al seu terreny i, a compte de la seguretat ciutadana, ha exigit la dimissió del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. «Ja n’hi ha prou de jugar amb els Mossos d’Esquadra, ja n’hi ha prou de bloquejar convenis amb la Guàrdia Urbana, ja n’hi ha prou de jugar amb la seguretat dels catalans. Vagi-se’n a casa, conseller. I si no ho fa, que el cessi Pere Aragonès», ha clamat.

I, òbviament, Illa ha tingut també una dedicatòria al mateix president, a qui ha criticat una presumpta falta d’iniciativa. «Governar és decidir. No s’amagui i asseguem-nos a negociar els Pressupostos de la Generalitat», ha dit, desafiant, el socialista.