Eleccions del 28 de maig
Pedro Sánchez es reuneix amb Jaume Collboni abans de la disputada campanya per Barcelona
El president del Govern situa la recuperació de l’alcaldia de la capital catalana com un dels objectius clau de les municipals

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha aprofitat la seva visita a Barcelona per reunir-se amb l’alcaldable del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni, a les portes de la disputada campanya de les eleccions municipals. De fet, Sánchez té assenyalada en vermell Barcelona com una de les places estratègiques dels comicis del 28 de maig. Els dos dirigents s’han reunit a Nou Barris i han passejat i saludat veïns de la zona, una trobada a la qual no ha pogut assistir el líder del PSC, Salvador Illa, perquè aquest divendres ha d’estar al Parlament, on s’han aprovat de manera definitiva els pressupostos. Collboni va decidir abandonar el govern municipal d’Ada Colau el 23 de gener per dedicar-se íntegrament a la campanya, un gest que va molestar especialment els Comuns, que l’acusen d’haver comès una «irresponsabilitat». En les últimes setmanes ha anunciat ja algunes de les peces clau de la seva candidatura, com la número dos, que serà l’encara delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugència Gay; la número tres, que aquesta vegada serà Laia Bonet, i el fitxatge de l’exlíder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell.
De fet, escollir qui substituirà la que va ser degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona al capdavant de la delegació és una de les decisions que el PSC ha d’acordar amb Sánchez abans de principis d’abril, quan s’oficialitzaran les candidatures i Gay abandonarà el càrrec.
Per al PSOE, el paper dels socialistes catalans a Barcelona és de vital importància, ja que conceben aquest resultat com l’avantsala del que pugui passar després en les eleccions catalanes –Illa ja va guanyar el 2019 tot i que no va poder formar majoria per governar– i del suport que Sánchez pugui obtenir a Catalunya de cara a les generals de final d’any. De fet, hi ha tanta preocupació pel resultat a la capital catalana que el nom de Collboni va trigar a consolidar-se de nou com a cap de llista per pulsions, algunes d’elles de l’òrbita del PSOE, per intentar trobar un altre candidat amb més opcions.
El periple per refermar-se no va ser precisament plàcid. Va incloure des de sondejos i enquestes –algunes més formals que d’altres– a la posada en òrbita de noms alternatius, com el de l’exalcalde Jordi Hereu, el del ministre de Cultura, Miquel Iceta, i també el de Gay. Finalment, amb el suport incondicional de Salvador Illa, que sempre va defensar que seria el candidat, Collboni va rebre la benedicció de Sánchez per intentar per tercera vegada conquerir l’alcaldia. No ho té fàcil, malgrat que el PSC està convençut que el té més a prop que mai perquè les enquesten li són més favorables que fa quatre anys, quan va quedar en tercer lloc i va obtenir vuit regidors.
La polarització Trias-Colau
El risc que corre Collboni –el mateix que pot afectar ERC, el més perjudicat en aquests moments a les enquestes–, és que la campanya s’acabi concentrant en la polarització entre el candidat de Junts, Xavier Trias, i l’alcaldessa Ada Colau. És davant d’aquest escenari que els socialistes han decidit posar tota la carn a la graella en la campanya barcelonina, a més d’aferrar-se als seus consolidats alcaldes metropolitans. L’objectiu de Collboni és obrir «una nova etapa» sense Colau a l’alcaldia, per a això no tanca la porta a pactes ni a la dreta ni a l’esquerra. Tot i així, el PSC continua governant amb els Comuns a la capital catalana.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- «Per decència» Veto al ‘naked dress’ a Cannes: ¿per què el festival prohibeix a les estrelles trepitjar la catifa vermella mig despullades?
- Reforma de l’estatut fiscal El Govern espanyol blinda el mandat de García Ortiz i proposa una reforma per atorgar més autonomia al fiscal general