Eleccions municipals 2023

Maria Eugènia Gay serà la número dos de la candidatura de Jaume Collboni

La delegada del Govern a Catalunya farà tàndem amb l’alcaldable del PSC, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, i Laia Bonet ocuparà el tercer lloc de la llista

Maria Eugènia Gay serà la número dos de la candidatura de Jaume Collboni

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC ja ha aclarit qui farà tàndem amb Jaume Collboni en el seu tercer intent d’arribar a l’alcaldia de Barcelona: serà la delegada del Govern a Catalunya, la jurista Maria Eugènia Gay (Barcelona, 1975), que fa poc més d’un any que va fer el salt a la política per rellevar Teresa Cunillera al capdavant d’aquest càrrec. Es tracta d’un nom que ha avançat EL PERIÓDICO, que ja va apuntar que els socialistes el tenien a sobre de la taula, i que busca projectar que el partit és capaç de seduir persones independents perquè s’afegeixin al seu projecte. La que el 2019 va ser la número dos, Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona, anirà aquesta vegada de número tres.

Va ser just el gener del 2022 quan Gay va oficialitzar que deixava de ser degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona per enrolar-se en les files del PSC. En aquell moment, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PSC, Salvador Illa, van apostar per la renovació en la delegació per substituir Cunillera, i completar així la remodelació que el nou cap dels socialistes catalans va fer tant al partit com al Parlament.

De fet, i malgrat que només fa uns mesos que és delegada, el seu nom ja es va incloure en els sondejos, junt amb el de l’exalcalde Jordi Hereu i el del ministre Miquel Iceta, que van fer en el PSC fins a ratificar finalment que el seu candidat tornaria a ser Collboni. Gay va ser elegida degana de l’ICAB el juliol del 2017, just abans dels mesos àlgids del procés, i el seu mandat va estar marcat per la vocació de mantenir un perfil discret davant el conflicte, tot i que hi va haver episodis que van ser especialment mediàtics i pels quals va ser criticada tant pel sector més favorable al sobiranisme com pel més conservador.

Per exemple quan durant un acte va recriminar a l’expresident del Parlament Roger Torrent que utilitzés l’expressió «presos polítics» el febrer del 2018 –«No ho podies dir, l’has fet bona», li va etzibar–, o quan va dir que la sentència de l’1-O era «desproporcionada». Va celebrar els indults als líders del procés, al mateix temps que va considerar «inevitable» l’aplicació del 155. Per ara, la seva etapa al capdavant de la delegació ha sigut plàcida, a diferència del context de mobilitzacions que van haver d’afrontar els seus antecessors.

Revelat el nom de Gay, es coneixen ja els número dos dels principals partits que es disputen l’alcaldia de Barcelona, a excepció d’ERC. La jurista ocuparà el lloc en la llista que el 2019 va ser per a la Laia Bonet, que ara anirà de tres. L’actual tinenta d’alcaldia es va enfrontar a Collboni en les primàries obertes que el PSC va celebrar el 2014 per escollir candidat, però no va ser fins als comicis passats que es va incorporar a la llista barcelonina.

Notícies relacionades

A més de la incorporació de Gay, Collboni ja va anunciar el 6 de febrer el fitxatge de Lluís Rabell, exlíder de Catalunya Sí que Es Pot. L’alcaldable ja va avançar que la seva intenció era que el també expresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona assumeixi la responsabilitat del Pla de Barris i Participació Ciutadana si el PSC guanya les eleccions.

El que també s’ha oficialitzat ja és que Units per Avançar, el partit liderat per Ramon Espadaler, es tornarà a presentar amb els socialistes a les eleccions municipals amb Albert Batlle, tinent d’alcaldia de seguretat.