Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’

El rei emèrit explicarà les seves vivències en un llibre que sortirà a la venda en el 50è aniversari de la seva proclamació i davant l’absència d’homenatges a la seva figura

Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El rei emèrit està cansat del silenci entorn de la seva figura. Cinc anys després de la seva marxa a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), Joan Carles I ha decidit reivindicar-se a si mateix. Ho farà en Reconciliación (Planeta), el llibre de memòries que publicarà el 12 de novembre, 10 dies abans que es compleixi el 50è aniversari de la seva proclamació com a cap de l’Estat. Ni el Govern ni la Casa del Rei han anunciat per ara cap homenatge al monarca que va pilotar la transició.

L’obra és un exercici de reivindicació personal, però també una venjança contra l’oblit. "El meu pare sempre em va aconsellar que no escrigués les meves memòries. Els reis no es confessen. I menys, públicament. ¿Per què el desobeeixo avui? Perquè sento que em roben la meva història", escriu l’emèrit en un dels passatges avançats per l’editorial. La frase resumeix el to del llibre, que li ha ajudat a escriure la periodista i escriptora francesa Laurence Debray, amiga de dècades i que ha viscut algunes temporades aquests anys a Abu Dhabi.

Joan Carles I va abandonar Espanya l’agost del 2020, empès per la pressió mediàtica i política després de la publicació en la premsa estrangera que tenia diners amagats en paradisos fiscals. Des d’aleshores resideix a Abu Dhabi, allunyat de la vida pública i de la seva família, en una espècie d’autoexili. Les seves visites a Espanya han sigut esporàdiques, per navegar amb els seus amics a Galícia. El vincle entre Felip VI i el seu pare continua danyat, amb una via de comunicació escassa i freda, segons fonts de l’entorn de l’emèrit.

En aquest clima, la publicació de les seves memòries adquireix un caràcter gairebé simbòlic. A falta d’un reconeixement oficial –no va ser convidat als 40 anys de l’entrada de la Unió Europea el 12 de juny, un pas històric en el qual ell va tenir un paper fonamental–, el rei emèrit ha optat per la via unilateral. Publicar la seva versió.

Un acte sense concretar

El Govern va fer saber a principis d’any que, en el calendari d’actes pels 50 anys de la mort de Franco, agendaven un acte sobre la monarquia parlamentària just per al 22 de novembre, el dia en què l’emèrit, el 1975, va pujar al tron. L’activitat s’organitzarà a mitges amb la Zarzuela, però cap de les dues institucions ha donat pistes del tipus d’iniciativa en la qual estan pensant.

Notícies relacionades

Reconciliación parla des del títol d’una necessitat íntima, però també d’un desig de recuperar legitimitat davant una opinió pública que fa temps va deixar de veure’l amb benevolència. L’obra repassa la seva trajectòria des de la infància en l’exili a Estoril fins a la seva arribada al tron després de la mort de Franco, passant per moments clau com el 23F, el procés constituent, la consolidació de la democràcia i el seu últim exili

Segons l’editorial, el llibre està escrit "a cor obert i sense concessions". Inclou anècdotes inèdites, reflexions personals i, segons els seus promotors, no eludeix "ni els errors ni els penediments". En un avançament publicat l’any passat per la revista francesa Point de Vue, es deia que Joan Carles parla "com qui sap que no li queda gaire temps i prefereix confessar que mentir".

Temes:

Zarzuela Govern