Renuncia com a primer tinent d’alcaldia

Collboni abandona el govern de Colau: «Vull ser alcalde, i per això faig aquest pas»

El socialista justifica la seva decisió per tenir «la màxima llibertat» per preparar la seva candidatura a les municipals del maig

El tinent d’alcaldia Jordi Martí qualifica d’«irresponsable i poc creïble» la renúncia del cap de files del PSC

  • DIRECTE | Jaume Collboni abandona el govern de Barcelona: últimes notícies

  • Collboni va comunicar el seu adeu a Colau per WhatsApp

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni ha anunciat aquest dilluns que abandona el govern d’Ada Colau, del qual ha sigut des del principi del mandat soci principal com a primer tinent d’alcaldia. També deixa la seva acta de regidor. La seva decisió d’anar-se’n de l’Ajuntament de Barcelona tindrà efecte l’1 de febrer, i a partir de llavors Collboni se centrarà a preparar les eleccions municipals del 28 de maig des de fora del consistori «amb la màxima llibertat i el temps possibles»: «Vull tornar a l’ajuntament com a pròxim alcalde».

Laia Bonet, primera tinenta

Mentrestant, la resta de regidors del PSC seguiran al govern de Colau, i l’actual tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, passarà a ser la primera. Entre aplaudiments dels seus, Collboni ha entrat a la sala de premsa de la seu del PSC a les 12.00 tocades d’aquest dilluns per anunciar la seva renúncia, de la qual ha informat Colau aquest mateix dilluns mitjançant un missatge de WhatsApp a les 7.45 h. Collboni ha precisat que ha intentat trucar a l’alcaldessa abans d’enviar-li el missatge, però que no ha aconseguit parlar amb ella.

«Vull ser alcalde de Barcelona, i per això faig aquest pas», ha explicat el socialista, que ha considerat que la seva decisió, avançada per la cadena SER, és «honesta». Ha precisat que la presa per «responsabilitat i respecte institucional», i que «no va contra ningú». 

La majoria del «canvi»

Collboni ha remarcat que fa el pas quan les decisions més importants del mandat ja estan preses i ha donat a entendre diverses vegades que el seu objectiu principal és tancar l’etapa actual i iniciar «una nova etapa, amb un nou alcalde. Una etapa que ens permeti recupera la millor Barcelona. Tenim dret a tornar a enamorar-nos de Barcelona».

«Vull liderar la majoria del canvi, que estic convençut que només podem oferir els socialistes», ha afirmat Collboni, que ha fet la seva intervenció inicial en català i l’ha anat repetint en castellà. I ha explicitat que no s’han de tornar a «fórmules del passat», una expressió que igual val per al govern de Colau com per a un de potencial de Xavier Trias, l’alcaldable de Junts,

Segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores, Collboni deixaria també la vicepresidència de la Diputació de Barcelona. Al renunciar a l’acta de regidor electe, automàticament es perd la condició de diputat provincial. Collboni ha tingut un rol actiu en la corporació supramunicipal, que dirigeix la també socialista Núria Marín i, per exemple, ha participat en anuncis rellevants per a la capital com el futur de l’Escola Industrial del carrer Urgell.

«Amb un somriure»

Les primeres reaccions de Barcelona en Comú davant la decisió de Collboni van arribant, i la mà dreta de Colau i tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha sigut contundent al comentar-la. En un missatge a la xarxa social Twitter, Martí ha qualificat d’«irresponsable i poc creïble» que un primer tinent d’alcalde «abandoni el govern de Barcelona per fer campanya contra el govern del qual ha format part quatre anys. Els nervis de l’última enquesta publicada juguen males passades».

Preguntat per aquesta i altres reaccions crítiques amb la seva decisió, Collboni ha respost que les acull «amb un somriure». Ha relatat que ben aviat mantindrà una conversa amb Colau sobre la seva decisió.

Així estan les enquestes

Notícies relacionades

L’alcaldia de Barcelona tornarà a ser la joia de la corona de les eleccions municipals del 28 de maig del 2023 i la disputa es presenta tan o més renyida que fa quatre anys. La batalla a quatre entre Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni i Xavier Trias es lliurarà en un tauler polític fins ara molt igualat i ple d’incògnites sobre qui guanyarà les eleccions i quines aliances es forjaran després dels comicis.

La regidora que entra en substitució

La sortida de Collboni deixa buit un dels 41 seients del ple de Barcelona, fet que obliga a incorporar una persona de la llista del PSC en substitució del tinent d’alcaldia. El partit ha optat per seguir l’ordre de la papereta electoral del 2019 i ascendir a regidora Núria Carmona, que actualment ja treballa en el govern municipal com a consellera tècnica del districte d’Horta-Guinardó. Aquesta figura és la mà dreta dels regidors per gestionar el dia a dia del territori, per la qual cosa Carmona ja coneix de prop la maquinària consistorial i els grans temes que té l’executiu entre mans.