Xoc en la coalició

Feijóo veu Sánchez «desesperat» i «sense autoritat» pel xoc al Govern

El PP considera que la llei del ‘sí és sí’ ha portat l’Executiu a un moment de «descomposició inèdit»

Feijóo veu Sánchez «desesperat» i «sense autoritat» pel xoc al Govern

Efe / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Entre el cas Mediador i la reforma de la llei del ‘sí és sí’, el PP arriba a la precampanya electoral de les eleccions de maig (municipals i autonòmiques) molt millor del que pensava. Els assessors d’Alberto Núñez Feijóo van renovar ràpidament l’argumentari i van passar de carregar contra la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació a censurar la rebaixa de les condemnes als delinqüents sexuals i al cas de corrupció que ha provocat la caiguda d’un diputat del PSOE. «Parlar dels violadors que estan sortint de la presó i parlar de corruptes amb prostitutes s’entén molt millor que la sedició i la malversació», es vanta un alt càrrec del partit.

Si en el cas dels trens que no cabrien pels túnels el cap de l’Executiu central va demanar les dimissions del president de Renfe i la secretària d’Estat de Transports, ¿per què no ha actuat de la mateixa forma al Ministeri d’Igualtat i els efectes indesitjats causats per la llei del ‘sí és sí?, es pregunten a Génova. «Perquè és un president sense autoritat», responen fonts de la direcció del PP.

La votació per començar a tramitar la reforma del ‘sí és sí’, amb l’objectiu de frenar la rebaixa de penes, ha suposat l’escenificació de la divisió dels dos socis de l’Executiu, el PSOE i Unides Podem, i, segons fonts de l’entorn de Feijóo, mostra un grau de «descomposició inèdit» de l’aliança entre les dues formacions. «Passem de la coalició a la col·lisió i, ara, la demolició», afegeixen, tot i que no donen per fet que l’Executiu es trenqui.

Notícies relacionades

I, a causa d’aquesta debilitat política interna i perquè està «desesperat», expliquen en la direcció conservadora, Sánchez va recórrer aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, a les fotografies de 1995 del líder del PP amb el narcotraficant Marcial Dorado. Era la primera vegada que el cap de l’Executiu feia referència a aquestes imatges de Feijóo en un barco amb Dorado, detingut el 2003 i condemnat a 10 anys de presó per narcotràfic. Després també va sumar penes per suborn i blanqueig de diner.

«[Sánchez] Va a totes. Pensàvem que les fotos les deixaria per a la campanya de les generals», assenyalen al PP. Feijóo no tem que surtin noves informacions entorn de Dorado. Es considera un dels polítics més escrutats i en el seu equip recorden que, després de la publicació de les imatges (ho va fer el 2013 el diari ‘El País’), Feijóo va obtenir tres majories absolutes més a Galícia. «Demostren que no tenen res més contra ell», remarquen fonts de la direcció.