Desigualtat en els centres de poder

Ni Sánchez ni Feijóo compleixen la paritat en els seus nuclis durs

Pulles entre el PP i el Govern la setmana del 8-M i poques hores abans d’iniciar la reforma de la llei del ‘només sí és sí’

Ni Sánchez ni Feijóo compleixen la paritat en els seus nuclis durs

Cabalar / Efe

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Si hi ha un organigrama masclista, és el que depèn del president del Govern al Palau de la Moncloa», va declarar aquest dilluns Alberto Núñez Feijóo, líder del PP. Estava responent una pregunta de la premsa sobre els canvis que impulsarà aquest dimarts el Consell de Ministres per avançar en la igualtat d’homes i dones en els centres de poder (l’Executiu, consells d’administració d’empreses privades i col·legis professionals, entre d’altres). Feijóo va dir que la paritat li «agrada» i creu que la normativa va per «el bon camí», però va aprofitar per llançar la pulla que Pedro Sánchez podria ser «conseqüent» i tenir més dones a l’organigrama de la Presidència del Govern.

Document

Sánchez compta en el seu nucli dur de la Moncloa amb set homes i una dona: Óscar López (cap de Gabinet); Francesc Vallès (secretari d’Estat de Comunicació); Francisco Martín (secretari general de la Presidència); Antonio Hernando (adjunt a López); Manuel de la Rocha (secretari general d’Assumptes Econòmics i G-20); Francisco José Salazar (secretari general de Planificació Política); María Aurora Mejía (de l’Oficina de Coordinació per a la Presidència Espanyola de la Unió Europea), i Ernesto José Gasco (Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil).

Fonts de la Moncloa van treure importància al desequilibri en aquest departament i remarquen que, en el Govern, Sánchez va nomenar, el juliol del 2021, tres vicepresidentes i 11 ministres (dels membres del Consell). És l’Executiu amb més dones de la història d’Espanya.

El cas del PP

La premsa també li va preguntar a Feijóo per què ell no aplica la paritat en la seva estructura territorial. En aquests moments, el PP té a les 17 comunitats autònomes quatre dones com a presidentes de la formació: Isabel Díaz Ayuso (Madrid), Marga Prohens (llles Balears), María José Sáenz de Buruaga (Cantàbria) i María Guardiola (Extremadura). Els altres 13 dirigents són homes.

Notícies relacionades

En tot cas, Feijóo es pot excusar que acaba d’arribar al capdavant del PP i s’ha trobat la majoria d’aquests polítics ja als seus llocs. El que sí que és responsabilitat seva és la conformació de la cúpula conservadora, que ell va començar a conformar el mes d’abril, després de rellevar Pablo Casado. I en el nucli dur del gallec a Génova hi ha set homes davant dues dones: Cuca Gamarra (secretària general i número dos del PP), Elías Bendodo (coordinador general), Esteban González Pons (vicesecretari d’Institucional), Carmen Navarro (vicesecretària de Política Social), Miguel Tellado (vicesecretari d’Organització), Pedro Rollán (vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local), Juan Bravo (vicesecretari d’Economia), Borja Sémper (portaveu de campanya) i Íñigo de la Serna (coordinador dels programes electorals).

La llei del ‘només sí és sí’

Aquest dimarts es votarà al Congrés el primer tràmit per iniciar la reforma de la llei del ‘sí és sí’, amb l’objectiu de modificar les penes als delinqüents sexuals i mirar d’evitar que els tribunals continuïn rebaixant condemnes. El PSOE no ha aconseguit arribar a un acord per fer-ho amb el seu soci de coalició, Unides Podem, i l’emprendrà amb l’ajuda, entre d’altres, del PP, el PNB i la possible abstenció de Vox. Feijóo va assenyalar davant els micròfons que espera que el 8-M, Dia de la Dona, es pugui celebrar la «derogació parcial» de la llei del ‘només sí és sí’ al Congrés, almenys la «part punitiva», per la «dignitat» de les dones.