Xoc en la coalició

El PSOE i Podem blinden el Govern malgrat la fractura per la llei del ‘només sí és sí’: «Hi ha coalició per a estona»

Els morats mantenen les crítiques als seus socis i qualifiquen de «greu» que es posin «en risc» els drets de les dones

El PSOE i Podem blinden el Govern malgrat la fractura per la llei del ‘només sí és sí’: «Hi ha coalició per a estona»

Alberto Ortega / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Un dia després que Unides Podem i el PSOE es llancessin les acusacions més gruixudes de tota la legislatura, els dos partits de la coalició van assegurar que continuarien treballant junts. La fractura en el si de la coalició arran de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ és profunda, però les dues parts van insistir aquest dimecres que en cap cas contemplen una ruptura. Tot i així, els morats van mantenir els seus atacs als socialistes.

«Hi ha coalició per a estona», va dir al Congrés el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Hores abans, la Cambra baixa havia acollit el debat més aspre entre els socis que es recorda, amb els socialistes tirant endavant gràcies al suport del PP la reforma de la polèmica norma, que eleva les penes de presó per evitar que més agressors sexuals se’n vegin beneficiats, i Unides Podem votant en contra. Des de la tribuna, la diputada morada Lucía Muñoz va acusar el PSOE de «trair el feminisme» i va exhortar les manifestants del 8-M a aixecar-se en contra del partit de Pedro Sánchez. El portaveu parlamentari socialista, Patxi López, va valorar així la seva intervenció: «És impresentable»

No són aquestes les bases més fermes per continuar governant en coalició, i menys encara en ple període electoral, però a la Moncloa tracen una frontera. Una cosa és el Govern i una altra els partits, assenyalen els col·laboradors de Sánchez. L’ambient en el Consell de Ministres, explica una ministra, «continua sent bo, cordial», malgrat l’enfrontament pel ‘només sí és sí’ i l’aprovació de la llei de paritat, redactada pels socialistes sense comptar amb Irene Montero, titular d’Igualtat. Però aquesta distinció entre l’Executiu i les sigles, argumenta un important diputat socialista, «no resulta comprensible per als ciutadans», que només veuen dos partits «llançant-se els trastos pel cap». 

Un ambient enrarit

L’ambient al Congrés estava aquest dimecres enrarit. Unides Podem no pensa, com en altres ocasions, minimitzar la transcendència del xoc. I el PSOE continua dolgut per la permanent posada en dubte del seu soci sobre el seu compromís amb el feminisme. En el partit donen per fet que aquesta tarda es viuran «escenes incòmodes» durant les marxes pel 8-M, a les quals assisteixen nou ministres socialistes. 

Però les declaracions públiques van ser dirigides a rebaixar la tensió. El mateix Sánchez no es va pronunciar sobre aquesta crisi durant la sessió de control al Govern. «Feliç Dia de la Dona. Encara queden moltíssimes coses per les quals hem de continuar treballant», es va limitar a dir quan li van preguntar la sortida pel xoc. 

María Jesús Montero es va estendre molt més, sense eludir la qüestió. «Jo contribuiré a rebaixar. Som un Govern de coalició, dos partits diferents als quals encara ens queda molt camí per recórrer junts. Esgotarem la legislatura», va dir, rebutjant qualsevol similitud del PSOE amb el PP, després de la sintonia en el vot del dia anterior. «[A socialistes i morats] ens uneix molt més del que ens separa: un full de ruta per aconseguir avenços i revertir almenys parteix les retallades protagonitzades pel PP. A l’altre costat tenim el PP i Vox intentant grapejar el feminisme per contrarestar les seves polítiques masclistes», va afegir. 

Les crítiques del soci minoritari

A Unides Podem, mentrestant, també van insistir que la coalició no es trencarà, però els seus dirigents i ministres van insistir en la crítica al PSOE. Al cap i a la fi, els morats han sigut derrotats en aquesta batalla, amb la titular d’Igualtat en una posició molt complicada, després que el soci majoritari li corregís la seva llei estrella sense tenir en compte la seva oposició a la reforma. Tot i així, a l’ala morada del Govern no se’ls ha passat mai la idea d’abandonar el Consell de Ministres.

La ministra d’Igualtat li ha tornat a deixar clar aquest dimecres: «El que està en risc en aquest moment no és el govern de coalició, són els drets de les dones». El to de la ministra d’Igualtat ha distant bastant de la duresa que va fer servir la diputada de Podem Lucía Muñoz en el debat d’aquest dimarts, quan va cridar a la mobilització del moviment feminista contra el PSOE. Tot i així, Montero ha incidit que es tracta d’«una molt mala notícia per a les dones que el PSOE s’hagi donat la mà amb el PP per iniciar el camí que pot portar al Codi Penal de ‘La manada’».

Notícies relacionades

«El rellevant és que el PSOE no ha volgut asseure’s a buscar un acord», ha respost al ser preguntada per l’escalada de tensió que van protagonitzar. En la mateixa línia, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha apuntat que el «greu» és que els socialistes, «de la mà del PP», emprenguin «la primera involució en drets de les dones en aquesta legislatura»

Els dirigents de Podem donen per perduda qualsevol possibilitat d’arribar a un acord durant el tràmit parlamentari. No obstant, en altres sectors de l’espai confederal morat encara veuen alguna escletxa. La sempre ambigua Yolanda Díaz ha demanat «a tothom que sigui responsable». «Mai hauríem d’haver arribat fins aquí», ha sentenciat, sense aclarir, una vegada més, qui hauria d’afluixar la corda.