Sopar inaugural del MWC 2023

El Rei reafirma el compromís amb la defensa d’Ucraïna en la inauguració del Mobile

El president Pedro Sánchez ressalta l’aposta per la «convivència» a Catalunya per «ajudar a superar diferències»

El Rei reafirma el compromís amb la defensa d’Ucraïna en la inauguració del Mobile

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El rei Felip VI ha destacat durant el sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) la importància que té aquest congrés de telefonia davant un «panorama internacional d’inestabilitat i incertesa» provocat per la pandèmia primer i per la guerra d’Ucraïna després. De fet, ha recordat com fa just un any, també en plena arrencada del Mobile, Rússia iniciava una «devastadora agressió» contra el país veí. «Donem suport als ucraïnesos en la seva legítima defensa, la seva llibertat i integritat territorial», ha assegurat.

Les mencions a la guerra d’Ucraïna han monopolitzat els discursos. El discurs del monarca no ha fet aquest cop cap referència ni al conflicte català ni al procés de diàleg amb què el Govern presumeix d’haver pacificat les relacions amb la Generalitat. Sí que ha remarcat com el Mobile «s’identifica bé amb Barcelona, de la mateixa manera que Barcelona ho fa amb el Mobile». També el president del Govern, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han centrat principalment les seves intervencions en les conseqüències del conflicte bèl·lic.

Tot i així, Sánchez sí que ha dedicat un afegitó final del seu discurs a ressaltar l’aposta pel «valor compartit de la convivència per ajudar a superar diferències» entre institucions. El seu compromís, ha insistit, és «treballar amb lleialtat» i exercir la «política útil». La setmana ha estat marcada per les paraules del Govern central donant per tancada la taula de diàleg mentre que l’Executiu català nega que les relacions estiguin «normalitzades». Més enllà d’aquesta referència, el president espanyol ha posat tota la càrrega en l’impacte del conflicte a Ucraïna.

«És una democràcia que lluita per sobreviure davant un agressor que ha alterat greument l’ordre internacional», ha assenyalat Sánchez, que ha remarcat tant les «terribles conseqüències» que la guerra té per al poble ucraïnès com l’impacte econòmic que ha tingut a escala mundial. En aquest sentit, ha tret pit dels 45.000 milions invertits en 12 mesos per «protegir famílies i empreses» davant la inflació i el cost disparat de l’energia. «Espanya resisteix l’embat de la incertesa», ha assegurat.

Barcelona, «capital europea»

Aragonès, per la seva banda, ha fet una crida perquè intervingui la diplomàcia per intentar trobar una solució al conflicte entre Rússia i Ucraïna i ha aparcat el malestar que hi ha en aquests moments a la Generalitat amb la Moncloa. Sobre el Mobile, ha destacat que té «el mateix esperit» que l’exposició internacional que es va celebrar el 1929 i ha destacat com el congrés impulsa Barcelona i Catalunya com a «capital europea» digital.

Més càrrega política ha tingut la intervenció de Colau, que ha aprofitat el faristol per llançar sengles peticions a Sánchez i Aragonès. Al primer li ha advertit que s’acosta el final de la legislatura i que encara està pendent «complir el compromís» de limitar el preu dels lloguers. Al segon li ha criticat que, malgrat que la «cooperació» ha sigut clau per impulsar esdeveniments com el Mobile, l’ajuntament s’ha trobat «una mica sol» davant els grans reptes. «Necessitem una Generalitat a ple rendiment al nostre costat», ha deixat caure, i també la demanat que «tanqui la porta a projectes especulatius del passat». Una clara referència al pacte d’ERC amb el PSC per a macroprojectes com l’aeroport del Prat, la B-40 i el Hard Rock.

Notícies relacionades

Com ja és habitual, ni el president Aragonès ni l’alcaldessa Ada Colau han participat en el besamans al Rei, tot i que Aragonès sí que ha saludat el Monarca durant el còctel previ, un breu intercanvi en què s’han limitat a compartir que l’edició d’aquest any «pinta bé». Posteriorment, han compartit taula durant el sopar, on també s’han assegut el president del Govern, Pedro Sánchez, la vicepresidenta Nadia Calviño, el màxim responsable del congrés, John Hoffman, i l’alcaldessa Colau.

Després del sopar que serveix de tret de sortida, el congrés obrirà les portes aquest dilluns amb una previsió d’afluència de més de 80.000 assistents de 200 països diferents, unes xifres que recuperen la normalitat de la pandèmia però que encara es queden una mica per sota de les del 2019. Aquest any, el Mobile se celebra amb el debat tancat sobre la continuïtat a Barcelona, ja que l’estiu de l’any passat es va anunciar un acord entre GSMA i les autoritats