Congrés tecnològic

El Mobile tanca cicle pandèmic i torna a una Barcelona feta seu permanent

Els organitzadors esperen el 2023 un terç més de públic que l’any passat i que el 25% dels assistents vinguin d’Àsia

El trànsit aeri, l’ocupació hotelera i els preparatius del sector restaurador s’acosten a xifres pròpies d’abans de la covid

El Mobile tanca cicle pandèmic i torna a una Barcelona feta seu permanent

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’estat d’alarma no es va declarar fins al 14 de març, però, per a molts, la pandèmia havia començat setmanes abans. Exactament un mes abans, quan el Mobile World Congress va decidir cancel·lar la seva edició del 2020 després de la fugida en massa dels grans expositors per por del contagi de covid. La caiguda de l’icònic congrés de la tecnologia i els mòbils, que feia catorze anys que se celebrava de manera ininterrompuda a Barcelona, es va convertir en el primer gran senyal que aquell virus era també un problema nacional. Ara, tres anys més tard, la tornada de la fira a la ciutat sense obligació de mascareta, amb gairebé el mateix nombre d’empreses expositores i un 25% de públic asiàtic, tanca, de la mateixa manera, el cicle pandèmic. I ho fa, a més, amb una edició que la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i la resta d’institucions implicades en la Fira de Barcelona viuran amb especial carinyo: és la primera que se celebra després d’haver acordat amb la GSMA, la companyia organitzadora, que el congrés es quedi aquí mínim fins al 2030 i, si no hi ha res que ho impedeixi, de manera permanent.

El congrés comença aquest dilluns 27 de febrer amb previsió que hi assisteixin 80.000 persones, un volum que implica incrementar un 33% les xifres de l’any passat però alhora quedar-se encara gairebé 30.000 visitants per sota del que captava abans de la covid. És pràcticament l’únic que queda per recuperar de les dinàmiques de llavors, perquè el nombre d’empreses expositores és pràcticament el mateix (2.000 aquest any davant les 2.300 del 2019) i la diversitat del públic també: tot i que les restriccions de mobilitat s’hagin allargat fins fa ben poc allà, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, va apuntar dijous passat que espera un 25% de públic asiàtic i entorn de 5.000 visitants procedents directament de la Xina.

El trànsit aeri, l’ocupació hotelera i els preparatius del sector restaurador envien també un missatge de retorn a la normalitat. El gestor aeroportuari Aena té a punt un operatiu especial a l’aeroport del Prat precisament en relació amb el congrés i té programats aproximadament 7.600 vols aquests dies, un 19% més que l’any passat i només 600 menys que el 2019. El Gremi d’Hotels de Barcelona treballa amb una previsió d’ocupació d’entre el 90% i el 95% als allotjaments de la ciutat, una taxa que confirmava la setmana passada la cadena Sercotel, que espera ple total als seus allotjaments de Barcelona i d’un 95% als de Cornellà, Sant Just Desvern i Sant Boi.

En aquest sentit, també les empreses de Mercabarna que serveixen a la xarxa Horeca (hotels, restaurants i cafeteries) han detectat una demanda similar a la del 2019 i assenyalen com a únic temor la possibilitat que el visitant gasti menys per l’encariment dels preus i el seu menor poder adquisitiu, així com l’impacte negatiu del tancament de la restauració al Port Olímpic. Així i tot, la principal proveïdora de fruita i hortalissa fresca de la Fira de Barcelona ja té encarregades més amanides i broquetes de fruita o verdura que en l’última edició precovid.

El Mobile de la recuperació

«Estem convençuts que serà definitivament el Mobile de la recuperació», ha assegurat diverses vegades aquests dies el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent. «Es presenta amb expectatives excepcionals, el que tots estàvem esperant i desitjant», ha apuntat també recentment l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que celebra sense titubejos que el congrés hagi oficialitzat la relació a llarg termini amb la ciutat. «Això consolida Barcelona com una gran capital tecnològica i d’innovació, ja que estem aconseguint el que sempre ens havíem proposat amb la fundació Mobile World Capital: que el congrés no fos només un congrés», afegeix.

Notícies relacionades

Colau es refereix al centenar de centres tecnològics de multinacionals que s’han instal·lat a Barcelona des que va aterrar el congrés el 2006 i al fet que no pari de créixer el nombre de ‘start-ups’ que hi ha a la ciutat. Però el que deixa clar l’edició del 2023 és que el camí és d’anada i tornada: el FC Barcelona estrena aquest any un congrés sobre esport i tecnologia dins del Mobile i el BEAT Barcelona, la zona on la Mobile World Capital concentra les activitats culturals dins del congrés, creix i oferirà, a part d’‘afterworks’ amenitzats amb repertori musical del Sónar i el Cruïlla, una experiència immersiva per viure (virtualment) un concert d’IZAL des de sobre de l’escenari o traslladar-se a l’antiga discoteca Maddox de Platja d’Aro (Girona).

I tot això, a més, sense vaga ni al transport públic ni als taxis i amb carta blanca a les empreses VTC (vehicle de transport amb conductor) com Uber i Cabify perquè operin sense restriccions a la capital catalana. Anomalia voluntària, en definitiva, per garantir el retorn a la normalitat.