Congrés dels Diputats

El PSOE espera la moció de censura de Vox com un «baló d’oxigen» per deixar enrere el «soroll» amb Podem

Els socialistes confien que la iniciativa serveixi per fonamentar el bloc de la investidura i equiparar Feijóo amb Abascal

El PSOE espera la moció de censura de Vox com un «baló d’oxigen» per deixar enrere el «soroll» amb Podem
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PSOE i el PP no es posen d’acord en gairebé res, i tot sembla encaminat al fet que la legislatura acabi a finals d’any sense un sol pacte d’Estat, però hi ha una cosa en la qual coincideixen els dos partits majoritaris: el gran beneficiat per la segona moció de censura de Vox, que en principi encapçalarà l’economista Ramón Tamames, seràPedro Sánchez. Un dia després que Tamames, de 89 anys i antic dirigent del Partit Comunista, anunciés que acceptava l’encàrrec que li havia fet el partit d’ultradreta, els socialistes no amagaven aquest dimecres les esperances que dipositaven en la convocatòria de Vox, que tret de sorpresa només comptarà amb el recolzament dels 52 diputats de la formació que lidera Santiago Abascal. Els populars, que ja han deixat clar que s’hi abstindran, també consideren que aquest «disbarat» només tindrà un guanyador: el president del Govern central.  

«A veure si la presenten ràpid», va dir al Congrés un alt càrrec de la Moncloa. 

«I si l’acaben presentant. Perquè amb Vox et pots esperar qualsevol cosa», va afegir un membre de la direcció del PSOE. 

Poc abans, de fet, el portaveu parlamentari de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, havia tornat a jugar a despistar amb la moció, que el seu partit va anunciar al desembre sense concretar-ne ni candidat ni data. «Hi ha alguns serrells pendents. Aviat en sabrem alguna cosa. No hi ha gaire més a dir», va explicar. Però a mitja tarda, a través d’un tuit, Vox la va consumar després de diversos mesos de floretes. La moció es registrarà dilluns al Congrés. Segons fonts parlamentàries, el debat tindrà lloc, com a mínim, a mitjans de març.

El moment triat

La censura a Sánchez arriba en un moment molt complicat per als socialistes. El president del Govern central havia dissenyat un començament d’any tranquil en el pla polític, per centrar-se en les mesures socials aprovades per l’Executiu davant les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, el creixement econòmic i la precampanya de les municipals i autonòmiques del 28 de maig. Però el propòsit ha quedat en res. El xoc per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, una norma de què ja s’han beneficiat més de 500 agressors sexuals condemnats, ha tensionat la coalició amb Unides Podem com pocs assumptes en aquesta legislatura. I el debat sobre els preus del menjar, amb la Moncloa rebutjant de moment aplicar noves mesures després de la rebaixa de l’IVA als aliments de primera necessitat, també ha allunyat el PSOE del seu soci minoritari a l’Executiu i els seus aliats tradicionals al Congrés. 

La moció, assenyalen fonts de la cúpula socialista, podria suposar un «baló d’oxigen» davant tot aquest «soroll». Sánchez, continuen els col·laboradors del president, tractarà Tamames amb respecte, a causa de la seva antiga militància antifranquista, la seva trajectòria professional com a economista i la seva avançada edat. El cap de l’Executiu central se centrarà a contraposar el seu model al de l’extrema dreta, intentant equiparar el PP amb Vox, com a avís del que pot passar en els comicis de maig i en les generals de finals d’any. En aquest sentit, els socialistes expliquen que els populars «no tenen cap problema» a pactar amb Abascal, però els partits petits sí. Per exemple, a l’Aragó, on qualsevol suma passa segons les enquestes per atraure formacions com el Partit Aragonès (PAR) i Aragó Existeix, que eviten qualsevol acostament a Vox pel seu discurs en contra de les autonomies. 

La censura a Sánchez «servirà per remarcar que Vox només té el PP, i viceversa», expliquen al PSOE. Alhora, esperen que també exerceixi de goma d’enganxar amb els seus socis parlamentaris. Tots deixaran clar que no contemplen una opció de Govern diferent de l’actual. 

L’«excentricitat»

Els populars, mentrestant, continuen rebutjant la iniciativa de Vox amb arguments similars als que ofereixen els socialistes. Sense conèixer ni tan sols qui seria el candidat proposat per la ultradreta per substituir Sánchez, el PP ja va anunciar al desembre que s’hi abstindria, una actitud diferent de la de l’anterior direcció del partit, ambPablo Casado al capdavant, quan Abascal va presentar l’octubre del 2020 la seva primera moció. L’exlíder del PP, després forçat a dimitir pels seus companys, va optar llavors per votar-hi en contra, en una decisió que va reforçar la seva autoritat durant algunes setmanes

Ara, amb Alberto Núñez Feijóo com a president del partit i Sánchez més desgastat, els populars veuen la moció com «la millor goma d’enganxar» per unir el PSOE i Unides Podem. «És una excentricitat al servei del ‘sanchisme’. Vox va al rescat mediàtic d’un Govern en hores baixes a causa de la ‘llei trans’ i el ‘només sí és sí», van remarcar aquest dimecres en la direcció del partit.

Notícies relacionades

Feijóo ja li va transmetre directament la seva opinió al líder de Vox fa unes setmanes, quan Abascal li va trucar per anunciar-li que estava pensant presentar Tamames com a aspirant a la presidència del Govern. És «un disbarat», li va dir. El líder del PP també va tenir ocasió de dir-l’hi a l’economista, que li va telefonar per conèixer la seva opinió. «Si fossis el meu pare, no et deixaria fer això», li va dir.

Els populars creuen que Vox mira de «tornar a ser a l’agenda» i «enfrontar-se alhora» a Sánchez i a Feijóo. «Busquen protagonisme mediàtic, perquè hi ha partits que volen que es parli d’aquests, tot i que sigui malament, i també volen repuntar en les enquestes –assenyalen en la seva cúpula-. Fa 12 mesos eren a prop de nosaltres en expectatives de vots i ara els doblem de sobres».