Pressió per la dreta

Feijóo obre la porta a abstenir-se davant la moció de censura de Vox

El líder del PP revela les seves contradiccions al considerar que aquesta maniobra d’Abascal regalaria una victòria parlamentària a Sánchez i, alhora, assegurar que no votarà en contra

Feijóo obre la porta a abstenir-se davant la moció de censura de Vox

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Vox ja ha guanyat una carta al PP. Els populars no repetiran el que van fer l’octubre del 2020, quan van votar ‘no’ a la moció de censura que va presentar Santiago Abascal. Ara, en aquesta segona iniciativa contra Pedro Sánchez que planeja la ultradreta, els conservadors d’Alberto Núñez Feijóo donaran un ‘sí’ o una abstenció. Així ho va anunciar aquest dimarts el líder del PP a EsRadio, tot i que Vox encara no ha registrat la moció al Congrés dels Diputats ni tampoc ha aclarit quin és el candidat.

El partit d’Abascal ha proposat presentar una moció de censura contra Sánchez després de conèixer les reformes del Codi Penal que està impulsant el Govern de coalició per derogar la sedició i rebaixar les penes del delicte de malversació. Vox està mirant de tornar a guanyar focus després de diversos mesos de crisi interna per la sortida de Macarena Olona i un resultat contingut en les eleccions andaluses del juny.

El líder del PP revela les seves contradiccions al considerar que aquesta maniobra d’Abascal regalaria una victòria parlamentària a Sánchez i, alhora, assegurar que no votarà en contra. Els partidaris d’intentar tombar Sánchez amb la moció (per ara, Vox, Ciutadans, Unió del Poble Navarrès i Fòrum Astúries) no tenen una majoria suficient (tampoc amb els escons dels populars) per aconseguir el seu objectiu. Fonts de la direcció del partit asseguren que Feijóo és partidari que els espanyols «parlin en la moció de censura del maig», en les eleccions municipals i autonòmiques que se celebraran el dia 28. «La situació és tan greu que no se soluciona amb 350 diputats en el Congrés. No s’acaba aquest assumpte amb votar una moció de censura. Això cal dilucidar-ho en els 8.000 municipis d’Espanya i a les comunitats que aniran a eleccions al maig», argumenten aquestes fonts.

Missatges de mòbil

Notícies relacionades

Feijóo ha demanat als seus calma per veure si finalment Vox presenta la moció de censura, com estan dient els seus dirigents diversos dies, i també veure quin candidat proposen a la presidència del Govern. Abascal es va posar en contacte amb el líder del PP per parlar d’aquest tema a través d’un whatsapp després d’haver anunciat davant els mitjans de comunicació la seva decisió de registrar la iniciativa parlamentària. El líder del PP, segons fonts de la direcció, no li va contestar immediatament i també va donar a conèixer la seva opinió sobre la moció primer a través de la premsa.

Vox defensa a capa i espasa el xoc amb Sánchez en el Congrés, perquè considera que Espanya està passant «el moment més delicat» dels últims 40 anys i ha d’utilitzar «totes les eines» al seu abast per mirar de tombar el Govern. «[Gabriel] Rufián ha demostrat qui mana en aquest país. En aquest país no impera la llei, no impera el sentit comú, no governa ni tan sols Sánchez, governa un reduït nombre de separatistes amb intencions perverses, que són rupturistes amb l’ordre constitucional i són una amenaça per a l’estat de dret», va declarar a la Cambra baixa el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros.