Judici al TSJC
Laura Borràs, contra les cordes: les claus de la confessió dels dos acusats després de pactar amb la fiscalia
Les declaracions incriminatòries de l’informàtic Isaías Herrero i l’empresari Andreu Martín sobre el fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes limita la defensa de la dirigent de Junts i l’acosta a una possible condemna
Tot i que esperat, ha sigut una galleda d’aigua freda per a Laura Borràs. Des del moment en què es va filtrar que els altres dos imputats que amb ella s’asseuen al banc dels acusats, l’informàtic Isaías Herrero i l’empresari Andreu Pujol, havien arribat a un acord amb la fiscalia per incriminar-la, la possibilitat que la presidenta de Junts en surti ben parada van disminuir. D’aquí ve que la seva defensa llancés els dards per boicotejar aquest acord.
En un escrit previ a la primera sessió de la vista, el seu advocat, Gonzalo Boye, va treure la seva artilleria i va qualificar aquests dos imputats de «coacusadors» i va deixar caure que les seves confessions estaven «compensades, bonificades o pagades». Una guerra que continua a la sala de vistes, però que no ha evitat que, aquest dilluns, Herrero i Pujol impliquessin directament Borràs en el fraccionament de contractes de serveis d’informàtica quan era directora de l’ILC.
¿Quins actes ha confessat l’informàtic Herrero?
L’informàtic Isaías Herrero ha admès davant el tribunal que la presidenta de Junts «sabia», li donava instruccions i es posaven d’acord tots dos per fraccionar els contractes per serveis informàtics que li anava encarregant des de la Institució de les Lletres Catalanes i que per a això presentava el pressupost real, que seria el que s’aprovaria, i dos més «comparses» o falsos. En total, 18 contractes que no havien de superar els 18.000 euros cada un, el límit per atorgar-los a dit, i per un import global de 336.000 euros (324.000 + IVA), entre el 2013 i el 2017. «Vam acordar dividir el treball en diversos contractes», ha recalcat l’imputat. A Herrero li han ensenyat durant l’interrogatori els correus que li van confiscar al seu ordinador a l’entrada i registre a la seva vivenda i en els quals hi ha els que es va enviar amb Borràs sobre el fraccionament dels contractes. «No havien de superar els 18.000 euros», ha recordat.
¿Què admet el tercer acusat?
El tercer acusat, l’empresari Andreu Pujol, que també ha arribat a un pacte amb la fiscalia, ha reconegut en la vista que estava al corrent que Borràs i l’informàtic van acordar cobrar les feines per a la ILC a través de diferents contractes. En la seva declaració ha remarcat: «Vaig seguir les instruccions de l’Isaías». A més, ha acceptat que els conceptes dels serveis que figuraven a les factures en ocasions «s’assemblaven» als reals i d’altres no.
¿A quin pacte van arribar amb la fiscalia?
Tant Herrero com el seu amic Pujol es van comprometre davant la fiscalia a incriminar Borràs i declarar que era ella la que donava les indicacions per fraccionar els contractes de serveis informàtics de la Institució de les Lletres. Tots dos han complert aquest dilluns i ara la pilota és a la teulada de la fiscalia. Si no hi ha un imprevist d’última hora, les fiscals Assumpta Pujol i Teresa Duerto modificaran el seu escrit d’acusació i rebaixaran la petició de pena per a cada un d’ells. Provisionalment reclamen per a Herrero sis anys de presó i per a Pujol, tres anys. La idea és que la condemna sigui inferior als dos anys de presó i, per tant, cap d’ells ingressi en un recinte penitenciari. Però el té Borrás, que s’enfronta a una petició de sis anys de presó, cosa que suposa un risc de ser empresonada si els tribunals la consideren culpable dels presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental. Això a part de la inhabilitació que se li imposaria per exercir càrrecs públics, que suposaria el final de la seva carrera política.
¿Com pot defensar-se la presidenta de Junts?
L’estratègia de Borràs ha hagut de canviar radicalment després de l’acord assolit entre la fiscalia i els altres dos acusats. Fins a principis de febrer, les finalitats eren les mateixes i els advocats dels tres encausats tenien traçada una línia comuna per poder convèncer el tribunal que els seus representats eren innocents. No obstant, l’acord ha fet esclatar aquest propòsit pels aires. Com s’ha pogut observar en les primeres sessions del judici, els lletrats de la dirigent independentista juguen, d’entrada, a intentar desacreditar els altres imputats, que, segons la seva opinió, l’han traït.
Per ara, aquest propòsit no l’han aconseguit. Herrero i Pujol van rebutjar contestar les preguntes de la defensa de Borràs. Només n’hi va haver un intent quan els lletrats de l’expresidenta del Parlament van voler deixar constància que Herrero havia sigut drogoaddicte. Tot i que aquest estratagema tampoc els va sortir bé. Primer, perquè el president del tribunal els va retirar la paraula i, segon, perquè el mateix informàtic va reconèixer que havia tingut problemes amb la droga. Amb aquest panorama, la lluita de la líder sobiranista es podria centrar a intentar anul·lar com a prova els correus electrònics que deixaven constància del fraccionament dels contractes o abocant sospites sobre aquests.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Una misteriosa malaltia mortal posa la RD del Congo en alerta
- BCN tornarà a restaurar l’estàtua de Colom per revertir la seva degradació
- La cua dels labubus
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"