Judici al TSJC

Dos acusats incriminen Laura Borràs en el fraccionament de contractes i en la falsificació de pressupostos

Herrero, que ha pactat amb la fiscalia, diu que la dirigent li va donar instruccions per dividir els pagaments i que hi hauria pressupostos «comparsa»

Les declaracions incriminatòries limiten la defensa de la dirigent de Junts i l’acosten a una possible condemna

  • Multimèdia | Laura Borràs a judici, les claus del procés judicial per corrupció a la líder de Junts

Dos acusats incriminen Laura Borràs en el fraccionament de contractes i en la falsificació de pressupostos

EFE/Quique Garcia

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tots dos han complert el pacte forjat amb la fiscalia. L’informàtic Isaías Herrero ha admès aquest dilluns davant el tribunal que la presidenta de Junts, Laura Borràs, «sabia», li donava instruccions i es posaven d’acord tots dos per fraccionar els contractes per serveis informàtics que li anava encarregant des de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i que per a això presentava el pressupost real, que seria el que s’aprovaria, i dos «comparses» més o falsos, mentre l’empresari Andreu Pujol ha reconegut en la vista que estava al corrent que Borràs i l’informàtic van acordar cobrar les feines a través de diferents contractes. En total, 18 contractes que no havien de superar els 18.000 euros cada un, el límit per atorgar-los a dit, i per un import global de 336.000 euros (324.000 + IVA), entre el 2013 i el 2017. «Vam acordar dividir la feina en diversos contractes», va recalcar Herrero. Borràs serà interrogada en la recta final del judici que se celebra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Abans que comencés la sessió, els magistrats del TSJC han desestimat la suspensió del judici i que s’hagin vulnerat el dret de defensa i el de la presumpció d’innocència, tal com ha denunciat en les qüestions prèvies la defensa de la política catalana. Això sí, quan el president del tribunal, Jesús María Barrientos, li ha preguntat a Borràs si reconeixia les acusacions fetes contra ella, la líder independentista ha contestat: «De cap manera. No he comès cap delicte».

Amb la confessió, Herrero ha validat l’acord al qual va arribar amb la fiscalia abans que comencés el judici el dia 10 de febrer. A canvi de les seves paraules, l’acusació pública rebaixarà la pena de sis anys de presó que provisionalment li demana i que podrien evitar l’ingrés a la presó. El tercer acusat, l’empresari Andreu Pujol, ha remarcat: «Vaig seguir les instruccions de l’Isaías». A més, ha acceptat que els conceptes dels serveis que figuraven a les factures en ocasions «s’assemblaven» als reals i d’altres no.

Correu per correu

A Herrero li han ensenyat durant l’interrogatori els correus que li van confiscar al seu ordinador a l’entrada i registre a la seva vivenda i en els quals hi ha els que es va enviar amb Borràs sobre el fraccionament dels contractes. «No havien de superar els 18.000 euros», ha recordat. L’informàtic, que havia sigut col·laborador de la dirigent independentista en l’àmbit universitari i de la recerca, ha explicat que se li va encarregar el disseny d’una pàgina web i altres serveis digitals i informàtics.

L’acusat ha arribat a admetre que la mateixa Borràs se li oferia per ajudar-lo amb les factures, però que ell li responia que no feia falta, que ell se n’encarregaria. Segons la seva versió, tots dos s’intercanviaven dades i es posaven d’acord en com havien de fer els pressupostos i les empreses que s’hi havien d’incloure com a «comparses». En aquest sentit, ha remarcat que s’escrivia un «ok» per distingir la proposta que havia de tirar endavant.

A preguntes de la fiscalia, l’informàtic ha identificat contractes i ha explicat els conceptes (que pactava, segons ell, amb Borràs) que s’exposen en aquests documents. «Se m’havia donat aquestes instruccions i que presentessin tres ofertes», ha precisat. La fiscal li ha preguntat: «¿Qui li va donar les instruccions?». Resposta ràpida: «La senyora Borràs». Sobre una cadena de correus electrònics creuats amb qui va ser directora de la Institució, Herrero ha detallat que s’hi assenyalava «com s’han de dividir els preus i els conceptes». Aquesta explicació l’ha repetit una vegada i una altra en l’interrogatori.

Els ‘emails’

Entre els correus confiscats n’hi ha un d’Herrero a Borràs del febrer del 2013: «La veritat és que se’m fa estrany i complicat haver de fer aquest ‘trapi’... ja sé que és el que hi ha, però posa’t al meu lloc, haver d’implicar diverses persones perquè em facin factures de tres quilos. He de fer factures per tot arreu per cobrir tots els projectes». La líder de JxCat hi respon: «El pressupost ha de quedar com si fóssiu professionals independents pels totals, que no poden superar, com ja saps, els 18.000 + IVA». «Se m’havien donat aquestes instruccions i que presentessin tres ofertes», ha explicat. La fiscal ha preguntat: «¿Qui l’hi va indicar?». La resposta ha sigut ràpida: «La senyora Borràs». «‘Trapis’ i marrons, és el que en llenguatge col·loquial era la manera en què es pressupostava i facturava».

Herrero ha assegurat que va parlar al tercer acusat, Andreu Pujol, que coneix des de l’adolescència, de l’operativa que li havia indicat Borràs per fraccionar els contractes i que ell va estar d’acord a col·laborar-hi facilitant-li pressupostos ficticis. L’informàtic també ha admès que «en algun pressupost» va utilitzar la firma del seu amic «sense el seu consentiment».

L’informàtic s’ha negat a contestar a les preguntes de la defensa de Borràs. Els advocats de la líder de Junts han deixat constància del qüestionari que pretenien adreçar a Herrero i en el qual han inclòs interpel·lacions sobre les substàncies tòxiques que consumia o si havia sigut condemnat anteriorment. Aquestes intervenció ha fet enfadar el president del tribunal, que ha arribat a retirar la paraula als lletrats. «He tingut problemes amb la droga» i, sobretot, el 2017, quan per comprar estupefaents va delinquir, va explicar després la seva advocada, Marina Roig. «Vaig acceptar la meva responsabilitat», ha afegit. El 2019, va ser condemnat a cinc anys de presó per un delicte de tràfic d’estupefaents i un altre de falsificació de monedes.

Prevaricació i falsedat

Notícies relacionades

Prevaricació i falsedatLa dirigent de Junts, que va ser suspesa com a presidenta del Parlament després que s’obrís el judici oral, sempre ha denunciat que és víctima d’una persecució política contra ella per ser independentista. La fiscalia li reclama, no obstant, sis anys de presó i 21 anys d’inhabilitació, igual que per a Herrero, per un delicte de prevaricació i un altre de falsedat en document públic. Un tercer imputat, Andreu Pujol Martin, s’enfronta a tres anys de presó.

Les fiscals Assumpta Pujol i Teresa Duerto afirmen en el seu escrit d’acusació que la junta de govern de la ILC va acordar el 20 de març del 2013, quan Borràs ja n’ostentava la direcció, encarregar l’elaboració d’un portal web i el manteniment a Herrero. «Actuant de mutu acord i amb unitat de propòsit», tots dos van pactar que la retribució per aquests serveis informàtics es faria a través de la contractació administrativa, «fraccionant indegudament en diferents contractes menors» (d’import no superior als 18.000 euros, sense IVA). «De manera recurrent», la dirigent de Junts va atorgar 18 contractes a Herrero, «directament o indirectament a través d’altres persones físiques o jurídiques interposades».