Defunció

Mor a Bèlgica la mare de Toni Comín

Maria Lluïsa Oliveres tenia 89 anys i va morir després de patir una pulmonia a Lovaina, on passava el Nadal amb la seva família

Va dedicar dècades a dirigir la Fundació Alfonso Comín, creada per difondre la tasca del seu marit, una figura clau de l’antifranquisme

Mor a Bèlgica la mare de Toni Comín

TV3

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Maria Lluïsa Oliveres, mare de Toni Comín, exconseller de Salut i mà dreta de l’expresident Carles Puigdemont a Bèlgica, va morir aquest dimecres a la localitat belga de Lovaina, als 89 anys.

Oliveres havia estat ingressada en un centre mèdic d’aquesta localitat després de patir una pulmonia per Nadal, quan es va desplaçar a Bèlgica per passar les festes amb tota la seva família. Els seus tres fills, Toni, Maria i Betona, van passar els seus últims dies amb ella. Un altre fill, Pere, també va morir a Lovaina, el 2018, en el seu cas a causa d’un càncer.

Una vida de lluita

Pintora, formada a l’Acadèmia Baixas, l’escola Eina i la Llotja, Oliveres va dedicar gran part de la seva vida a protegir i difondre el llegat del seu marit, Alfonso Carlos Comín, un polític i intel·lectual amb paper molt rellevant en l’antifranquisme que va destacar per la seva figura rupturista, com a referent de l’eurocomunisme però també de la renovació del cristianisme.

Oliveres i Comín, casats des del 1961, van viure a Barcelona tot i que van passar alguns anys a Màlaga en zones d’especial vulnerabilitat econòmica on es van centrar a ajudar persones que vivien sumides en la pobresa, una cosa que ella ja havia fet en barris de Barcelona i Madrid.

Compromís polític i social

Comín, cridat a exercir papers de gran rellevància, va morir prematurament, als 46 anys, el 1980, sense poder prendre possessió de l’acta de diputat al Parlament que va aconseguir pel PSUC. D’alguna manera, aquesta història es va reprendre familiarment quan el seu fill, Toni, es va convertir en diputat de la Cambra catalana el 2003.

Notícies relacionades

Maria Lluïsa Oliveres va dedicar dècades de la seva vida a dirigir la Fundació Alfons Comín, tasca en la qual va bolcar el seu compromís social i polític. Quan el seu fill es va veure en perill d’acabar a la presó per les seqüeles judicials del Procés, ella li va aconsellar, segons va explicar posteriorment, anar-se’n a l’estranger. Ja havia vist el marit a la presó per la seva lluita antifranquista i tenia clar que no volia que li passés al seu fill.

Professora de dibuix

A més d’una tasca de la complexitat que suposa ser mare de quatre fills en solitari i de la seva tasca en la fundació, Oliveres va exercir com a professora de dibuix durant anys a l’Escola Santa Anna, a l’Eixample.

Temes:

Toni Comín