Negociació entre Justícia i Igualtat

El PSOE i Podem es donen més marge per pactar els canvis en la llei del ‘només sí és sí’

  • Els socialistes decideixen esperar i no registrar avui en solitari la seva proposició de llei, malgrat haver-ho anunciat en un primer moment

El PSOE i Podem es donen més marge per pactar els canvis en la llei del ‘només sí és sí’

Emilio Naranjo / EFE

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE aparca les urgències. Almenys, durant un parell dies. En lloc de registrar aquest divendres en solitari, com havien anunciat en un primer moment, la seva proposició per canviar els «efectes indesitjats» de la llei del ‘només sí és sí’, amb la qual ja s’han produït més de 400 rebaixes de penes d’agressors sexuals, els socialistes han optat per donar-se més marge en les negociacions que mantenen amb Podem. Es tracta d’un símptoma clar que les dues parts consideren que encara queda alguna possibilitat d’arribar a un acord. 

«Nosaltres no tenim cap interès a proposar en solitari el canvi, però no podem mantenir aquest tema obert durant molt més temps», expliquen en el grup parlamentari socialista. «Continuem negociant», insisteixen en la direcció del PSOE. 

De moment, la nova data escollida és dilluns, així que els ministeris d’Igualtat, dirigit per Irene Montero (Podem), i Justícia, en mans de Pilar Llop (PSOE), continuaran intercanviant propostes durant aquest cap de setmana per intentar arribar a un acord que permeti augmentar les penes. Per al PSOE, tot passa per incloure la violència o intimidació en la graduació, però segons Podem això tornaria a provocar la creació de dos tipus, abús i agressió, i deixaria el consentiment fora del focus, en contra de la intenció original de la norma. 

Tot i així, la data de dilluns, continuen en el PSOE, no suposa una «línia vermella», però per a aquell dia «tot ha d’estar ja bastant clar». 

El tràmit parlamentari

En qualsevol cas, la falta d’acord abans de l’inici de la setmana que ve i l’hipotètic registre en solitari per part del PSOE per canviar la norma tampoc comportaria forçosament que tot saltés pels aires. Socialistes i morats podrien arribar a una entesa durant la tramitació parlamentària, com han fet en altres normes d’Igualtat. La ‘llei trans’, per exemple. 

Notícies relacionades

La mateixa Irene Montero va recordar aquest precedent, en unes paraules destinades a rebaixar l’enfrontament dels últims dies. «No em poso cap límit. El que vull és un acord. El meu equip i jo estem treballant totes les hores necessàries, igual que ho fa el PSOE», va dir aquest divendres la ministra d’Igualtat en una entrevista a RNE en la qual també va descartar fer un pas enrere en el Govern, una cosa que significaria la ruptura de la coalició, si finalment no s’arriba a un pacte. 

Des del PSOE, la seva vicesecretària general i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, també va mostrar una actitud conciliadora. «Políticament estem d’acord. Es tracta d’una qüestió tècnica –va dir des de Cadis–. Confio en l’acord, estem d’acord que el consentiment és el nucli de la llei, estem d’acord que no es redueixin les penes i que l’única via és la reforma del mateix text legal amb ajustos tècnics que ens permetin evitar aquests efectes indesitjats que han provocat dolor a moltes víctimes per la reobertura de ferides».