Sondeig del GESOP

Colau, Collboni, Maragall i Trias: pros i contres a l’enquesta d’EL PERIÓDICO quatre mesos abans de les eleccions a Barcelona

L’estimació de vot dibuixa un escenari molt igualat en què els quatre principals candidats tenen opcions de victòria

  • Enquesta: Trias surt al capdavant però es manté la pugna a quatre a Barcelona

  • Sondeig: un de cada quatre barcelonins prefereixen Trias com a alcalde

  • ESPECIAL MULTIMÈDIA | Les grans batalles electorals del 2023

Colau, Collboni, Maragall i Trias: pros i contres a l’enquesta d’EL PERIÓDICO quatre mesos abans de les eleccions a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’enquesta preelectoral de Barcelona del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO esbossa un escenari molt igualat quatre mesos abans dels comicis municipals del 28 de maig. L’estimació de vot deixa quatre partits en una forquilla de només tres regidors, fet que els manté tots amb opcions de victòria a les urnes.

Notícies relacionades

Junts lidera la carrera per un estret marge respecte al PSC, i una mica més enrere se situen Barcelona en Comú i ERC. El sondeig, elaborat del 23 al 25 de gener, reflecteix que els quatre principals candidats tenen fortaleses i debilitats que fan preveure una competició molt disputada i que poden fer inclinar la balança cap a qualsevol.

Xavier Trias

L’enquesta posa de manifest el sisme que ha provocat al tauler electoral l’aposta de Junts per l’exalcalde de Barcelona. No només encapçala les preferències per a alcalde i disposa d’una alta valoració entre els seus propis votants, sinó que també obté una bona puntuació entre el conjunt de l’electorat. Trias aconsegueix cohesionar el seu electorat més que els seus rivals i atrau votants d’altres partits, especialment d’ERC, però no només d’aquest partit.

Ada Colau

L’actual alcaldessa és, juntament amb Trias, l’altra candidata que aconsegueix el suport majoritari del seu electorat, cosa que li permet situar-se en segona posició en preferències per a l’alcaldia. Però el seu pitjor obstacle és el rebuig que genera entre els votants de la resta de formacions. De fet, dels quatre principals alcaldables, és qui obté pitjor nota i l’única que només aprova entre els seus propis electors.

Ernest Maragall

L’alcaldable d’ERC és el candidat més transversal, i aprova entre el seu propi electorat, però també entre els votants de Junts, Barcelona en Comú i el PSC. Però això no li permet mantenir la seva fidelitat de vot ni frenar la fuga a JxCat del 25% de qui el va votar en les municipals del 2019. Aquesta sagnia el converteix en el gran damnificat de la irrupció de Trias en la cursa electoral.

Jaume Collboni

Dels quatre principals candidats, el del PSC és qui té menor notorietat i l’únic que recull menys suport en preferències per a alcalde que el seu partit en intenció directa de vot. De totes maneres, es veu beneficiat pel vigor de la marca socialista, que mostra capacitat per atraure votants d’altres forces no independentistes, tant d’esquerres com de dretes. Això el converteix, ara mateix, en el principal rival de Junts en la pugna per la victòria.

Junts i Barcelona en Comú són els únics partits amb un electorat més mobilitzat en el dia d’avui, però els resultats finals dependran de la capacitat del PSC i d’ERC per activar els seus votants. Quatre mesos abans, el GESOP detecta una important desorientació entre la ciutadania sobre qui té més possibilitats de guanyar i un percentatge d’indecisos encara molt alt, per sobre del 26%.