Audiència Nacional

Cas Triacom: extraviats dos expedients municipals investigats de l’època de Xavier Trias

El consistori va respondre al seu dia al jutge que aquests documents els tenia un grup municipal i ara el togat reclama que se li identifiquin les persones que hi van poder tenir accés

ex-gerente-tv3-castro

ex-gerente-tv3-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el cas Triacom, de suposades factures falses i presumpte finançament il·legal de Convergència, ha cursat desenes de requeriments a diferents entitats perquè facilitessin informació. Un dels organismes al qual s’ha dirigit és l’Ajuntament de Barcelona. Segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, dos expedients administratius municipals i dos contractes de serveis que estan sent investigats estan «extraviats». El magistrat reclama ara al consistori que «identifiqui» per escrit el grup municipal que els pot tenir al seu poder i les «persones que van tenir accés als documents». Els expedients es remunten al 2012 i al 2014, en l’època en què Xavier Trias era alcalde.

Va ser el mateix ajuntament el que va informar el jutjat que aquests expedients i els contractes en suport paper «no s’han trobat en dependències municipals», i que van ser «infructuosos els intents portats a terme en la seva recerca». La raó d’aquesta dificultat s’explica, segons va comunicar l’equip d’Ada Colau, perquè aquests expedients administratius es van incloure en el tràmit d’accés i posada a disposició d’un grup municipal que els havia sol·licitat, tot i que no precisa el partit.

En aquest mateix escrit, el consistori justifica que l’extraviament d’aquests expedients es va produir per la «paralització total» de l’administració municipal com a conseqüència de les mesures extraordinàries per la pandèmia de covid, el març del 2020. Malgrat això, les autoritats municipals van remetre a l’Audiència Nacional la «reconstrucció» en paper dels que consideren «principals documents» dels expedients perduts. Aquesta resposta no ha acontentat el jutge que instrueix el cas Triacom, que, a petició de la fiscalia, ha decidit requerir a l’ajuntament més explicacions.

Els contractes extraviats corresponen a factures girades per Triacom a l’Ajuntament de Barcelona sobre diversos serveis, com una prova pilot d’un projecte audiovisual o microespais d’atenció a la ciutadania. La facturació total de Triacom al consistori va ascendir a 218.444 euros el 2012, 2014 i 2015. Els investigadors apunten que Triacom va utilitzar tres empreses del seu entorn per desviar fons amb factures falses.

Requeriment a la CCMA

Notícies relacionades

D’altra banda, el jutjat ha decidit sol·licitar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) els expedients de contractació en els quals va resultar adjudicatària la productora Triacom i la documentació de què disposi per acreditar la seva «capacitat, experiència i solvència per produir els programes ‘El Gran Dictat’ i ‘Fish&Chips’, emesos per TV-3. Respecte a aquests espais en concret, el jutge també requereix documents sobre els pressupostos presentats per la productora i que s’identifiqui la persona que els firma.

L’Audiència Nacional, tanmateix, també pretén aprofundir en els sistemes de contractació utilitzats per la Corporació, entitat que engloba TV-3. I, en aquest sentit, el magistrat ha instat aquesta entitat que faci entrega als Mossos de les instruccions de contractació per a totes les empreses del grup aprovades el 26 de novembre del 2008 i modificades posteriorment, així com els manuals, les instruccions i les normatives que regulin el procediment de contractació externa de continguts audiovisuals en règim de producció o coproducció.