Corrupció.cat

Els Mossos i la Guàrdia Civil miren de vincular l’exconseller Jaume Giró a un contracte amb una empresa del cas 3%

El polític va firmar el 2009 un acord entre una antiga fundació i la productora Triacom pel patrocini d’una sèrie

  • Un jutge investiga pagaments d’empreses de l’Ibex a CDC a l’inici del procés

  • Els Mossos i la Guàrdia Civil detecten irregularitats en subvencions de la Generalitat a la productora Triacom

  • Els investigadors rastregen els contractes del Govern de Mas per a telecomunicacions

  • David Madí, l’home ‘business friendly’ de l’antiga Convergència

Els Mossos i la Guàrdia Civil miren de vincular l’exconseller Jaume Giró a un contracte amb una empresa del cas 3%

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil vinculen l’exconseller d’Economia Jaume Giró al contracte firmat el 26 de gener del 2009 entre l’antiga Fundació Repsol, quan ell en portava les regnes (va deixar el càrrec el març d’aquell any), i la productora audiovisual Triacom, administrada per l’exgerent de TV-3 Oriol Carbó i investigada per, suposadament, ser una via de finançament de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Així consta en un atestat conjunt de tots dos cossos policials al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que figura en el cas Triacom, un procés derivat del cas 3%, que es tramita a l’Audiència Nacional.

Els agents dediquen al dirigent polític tres folis, amb fotografia inclosa, en un informe que resumeix aquesta operació i que ocupa un total de 24 pàgines. Els investigadors afirmen que no es va complir tot el patrocini previst als contractes amb Triacom per a una sèrie de televisió, perquè es van fer 26 capítols dels 52 acordats, i, malgrat això, es van pagar els 457.860 euros (IVA inclòs) acordats.

«Desconec completament de quina investigació es tracta i em sorprèn que no se m’hagi informat abans que apareix en aquests moments un tema de fa 13 anys. Dit això, si el contracte és del 2009, cal tenir present que, a principis de març del 2009, jo m’incorporo a una altra companyia i que, per tant, 10 dels 12 mesos del 2009 jo no soc a Repsol i no puc fer el que he fet en tota la meva vida professional: fer un seguiment acurat del compliment dels contractes», ha assegurat a aquest diari Giró. Fonts de la companyia petrolera van explicar a aquest diari que, al final, es van realitzar menys capítols, però de més durada, fins a 15 minuts i amb un total de 390 (al contracte figuren cinc o sis minuts per capítol i un total de 312 minuts).

Totes dues policies efectuen a l’informe una radiografia professional de Giró des dels seus començaments com a periodista fins quan va entrar a Catalana de Gas com a cap de comunicació, incloent-hi el seu pas per la petrolera, La Caixa, la consultoria fundada per ell i el seu nomenament com a conseller d’Economia, el 26 de maig del 2021. Entre altres qüestions, l’escrit destaca que ha participat «activament» en entitats de la societat civil catalana i que es va integrar al seu dia com a vicepresident econòmic en la candidatura de Joan Laporta a la presidència del Barça, «tot i que de manera fugaç, ja que hi va renunciar per motius professionals».

El 26 de gener del 2009, Oriol Carbó, com a administrador únic de Triacom, i Giró, com a vicepresident de l’antiga fundació de la petrolera, van firmar un contracte per al patrocini exclusiu d’aquesta entitat del programa ‘Dotze+1’, denominat al principi ‘En positiu’, que es va emetre pel canal infantil de TV-3. Partint d’aquest acord, la fundació disposaria d’un espai de 15 segons a cada capítol de producció, amb un total de 52 episodis (d’una durada de quatre minuts, segons el projecte, tot i que al contracte s’especifica entre cinc i sis minuts). La seva difusió estava prevista l’octubre del 2009 i, en tot cas, no més enllà del 2010, tot i que hi havia la possibilitat que el contracte es prorrogués. Si Triacom no complia, la productora hauria de pagar una indemnització. El finançament es va plasmar en una inversió de 390.000 euros, més IVA, que s’havia d’abonar en tres pagaments. Les factures es van emetre el desembre del 2009, quan Giró ja no estava a la fundació, el 2010 i el 2011.

Estrany ajut econòmic

Mesos després, el novembre del 2009, Triacom va firmar un contracte amb TV-3 a través del qual participaven conjuntament en la producció de la sèrie en format de 26 capítols (no 52). En un dels punts es fa al·lusió al patrocini de la fundació de la qual Giró era vicepresident. El pressupost ascendia a 390.000 euros, més IVA, i s’hi incloïa el 10% en concepte de benefici industrial a favor de Triacom. En aquest sentit, els Mossos i la Guàrdia Civil afirmen que no existeix diferència entre els imports consignats al contracte de patrocini i el de producció, cosa que «crida l’atenció, ja que, normalment, l’aportació econòmica sobre el patrocini d’una producció correspon a un ajut econòmic amb el qual no se sufraga la despesa total de la producció».

Els agents expliquen que Triacom «es podria considerar una empresa pantalla dins d’un entramat societari en l’àmbit de Catalunya que va beneficiar, entre d’altres, polítics, empresaris i persones vinculades a aquests». I assenyalen que els «crida poderosament l’atenció la xifra de negoci que ha anat generant» aquesta productora «sense estructura, sense treballadors i externalitzant» tots els contractes adjudicats principalment amb TV-3. Als informes dels Mossos i la Guàrdia Civil no apareix més ni l’antiga fundació de la petrolera ni Giró.

El preu d’un vídeo

Els Mossos i la Guàrdia Civil també han desgranat un altre contracte firmat per Gas Natural amb Triacom el 2011 per a la producció d’un vídeo per a la junta d’accionistes d’aquell any per un import de 120.000 euros. Els investigadors apunten que hi ha «dubtes seriosos» sobre si la companyia gasística va pagar realment un servei sol·licitat a un «preu raonable de mercat». D’aquesta manera, vinculen aquesta operació a David Madí, ex alt càrrec de CDC. Triacom, segons la seva opinió, és «utilitzada» per canalitzar diners cap a aquest empresari.

Notícies relacionades

L’informe revela que Madí, a través de la seva societat IKI Cat, va cobrar el 2011 de Triacom 35.000 euros, més IVA, pel concepte de «Briefing, campanya i producció» de la junta d’accionistes de la companyia de gas, de la mateixa manera que va passar amb Telefónica, pel qual va percebre de la productora 70.000 euros més, més IVA.

D’altra banda, els agents posen també en dubte la tasca de Triacom per la qual va percebre aquests 120.000 euros i que va subcontractar amb altres empreses, entre les quals es troba la de Madí, aproximadament per 220.000 euros. «És a dir, novament Triacom va treballar a pèrdues, i va contravenir a qualsevol tipus de lògica i va incórrer de nou en fets susceptibles de ser entesos com una desviació de fons», com ja va passar amb les empreses relacionades amb Juan Manuel Parra i que «van servir per al finançament irregular» de CDC. Igual que en el cas de l’antiga fundació de la petrolera, als informes no hi figura res més de la companyia gasística.