Investigació judicial

El fiscal reclama 16 anys de presó per a un excàrrec de la Generalitat per corrupció

  • L’excap dels serveis de carreteres a Lleida està acusat d’acceptar regals i diners a canvi d’afavorir una empresa, els directius de la qual també estan imputats, igual com la seva filla i un altre funcionari

El fiscal reclama 16 anys de presó per a un excàrrec de la Generalitat per corrupció

MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Adjudicacions de serveis de carreteres presumptament irregulars a canvi de diners en metàl·lic, regals o dons. Amb aquesta hipòtesi, la Fiscalia de Lleida reclama 16 anys de presó per a l’excap de serveis territorials de carreteres de la Generalitat en aquesta província, Jordi Benet Llobera, segons l’escrit entregat al jutjat que instrueix la causa i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’acusació també sol·licita 13 anys de presó per als directius de l’empresa MYJ Gruas, Jose Maria Gruas Paüls i Miguel Turmo Gruas. Els altres dos imputats són l’exresponsable de l’àrea de conservació de la delegació de la Generalitat, Baltasar Carlos Rullan Marqués, que s’enfronta a quatre anys de presó, i la filla de Benet, per a qui es demana aquesta mateixa pena. Se’ls atribueix la comissió de diferents delictes a cadascun, des de suborn i frau per gestió deslleial fins a tràfic d’influències, prevaricació i falsedat documental.

La fiscalia va vincular al seu dia aquesta societat amb el cas Triacom, de presumpte finançament il·legal de CDC que s’instrueix a l’Audiència Nacional. De la investigació sobre aquesta presumpta trama de Lleida se n’ha encarregat la Unitat Central Anticorrupció dels Mossos. Aquest procés va néixer arran de les indagacions del cas Boreas sobre una suposada corrupció de funcionaris i membres de CDC en la concessió de serveis per part de la diputació ilerdenca en l’època del dirigent convergent Joan Reñé.

La fiscalia afirma que Gruas i Turmo van utilitzar durant els últims anys els seus contactes personals i professionals» amb funcionaris del departament de carreteres de la Generalitat a Lleida, en concret Jordi Benet i Baltasar Carlos Rullán, per «beneficiar» l’empresa que gestionaven, tant en l’adjudicació de contractes de conservació de vies públiques al permetre una posició de preferència, com a «afavorir» el cobrament de les factures de MYJ Gruas «sense fer les comprovacions pertinents». I tot això, a canvi, al seu entendre, de treballs i diners en metàl·lic rebuts per Benet des de l’esmentada companyia. Les adjudicacions sota sospites es remunten al 2014 i inclouen treballs de conservació en dos trams de carretera a la província de Lleida.

Treballs en una finca i regals

Notícies relacionades

L’acusació precisa que MYJ Gruas va portar a terme treballs sense facturar i sobre els quals «mai va cobrar res» en una finca propietat de l’excap del servei de carreteres a Lleida, Jordi Benet, a la localitat de Torrefarrera, el maig del 2016, per a la qual cosa es van necessitar diverses hores d’operaris i màquines de desenrunaments.

Els directius d’aquesta empresa imputats, incideix, també enviava a aquest càrrec regals en dates assenyalades («estrenes» per Nadal durant anys) o en el casament dels dos fills del funcionari, per valor de 6.000 euros en cada enllaç. A més, sempre segons el fiscal, els acusats li entregaven un sobre amb diners en metàl·lic. Els investigadors destaquen l’important patrimoni forjat per Benet, que era funcionari des dels anys 80, consistent en sis places d’aparcament, cinc immobles i fons de pensions.