Interlocució amb la Moncloa

Aragonès assegura que continua negociant amb el Govern central la resolució del conflicte català tot i que no es reuneixi la taula

Aragonès assegura que continua negociant amb el Govern central la resolució del conflicte català tot i que no es reuneixi la taula

RUBÉN MORENO / GOVERN

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern ja no espera que arribi la reunió de la taula de diàleg que va pactar amb la Moncloa per abans de finals d’any i que Pedro Sánchez va decidir finalment no convocar. Tot i així, a Palau treuen ferro a l’assumpte sota l’argument que els primers objectius de la desjudicialització s’han complert i que la negociació sobre el conflicte polític «continua vigent més enllà de la posada en escena». Els contactes i les converses, ha revelat la portaveu Patrícia Plaja, no s’han suspès i encaren ara el que l’Executiu denomina com «la fase del referèndum».

El president Pere Aragonès atribueix a la «pressió» a què està sotmès el PSOE a Madrid per la reforma del Codi Penal el fet que finalment Sánchez decidís no posar data a la reunió amb el Govern en què s’havien d’escenificar els acords pactats per eliminar la sedició i reformar la malversació. «Han prioritzat minimitzar el soroll», ha assegurat Plaja, que ha qualificat d’«incomprensible» que el president del Govern espanyol es fes enrere després d’haver aconseguit «el més difícil». En tot cas, ha afegit, el més important són els resultats «inqüestionables» que s’han produït i «no la foto», així com el fet que la negociació no ha acabat.

Notícies relacionades

De fet, entre els plans del Govern per al 2023 figura impulsar l’Acord de Claredat per a un referèndum acordat que a la Moncloa insisteixen per activa i per passiva que no se celebrarà. «Centrar-nos en la resolució del conflicte polític és el següent objectiu», ha verbalitzat Plaja, que ha afegit que el conflicte no ha desaparegut per molt que ho repeteixi el president del Govern espanyol.

La portaveu ha assegurat que, per ara, no té constància que el 19 de gener Sánchez es reuneixi amb el president de França, Emmanuel Macron, en una cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona i en la qual pacificació del procés podria ser un dels temes en què posi èmfasi.