Activitat parlamentària

El Congrés es prepara per a un començament d’any frenètic amb la mirada posada en les eleccions autonòmiques

El PSOE i Unides Podem intenten desencallar les negociacions entorn de la llei de vivenda i la ‘llei mordassa’

El Congrés es prepara per a un començament d’any frenètic amb la mirada posada en les eleccions autonòmiques

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El final d’any a les Corts Generals ha sigut de tot menys tranquil. Més aviat, la paraula per definir les últimes setmanes que s’han viscut al Congrés i al Senat és «convulses». Una desena de lleis van tirar endavant, hi va haver crits i insults, alguna norma va estar a punt de caure i, sobretot, el Tribunal Constitucional va entrar pel mig i va paralitzar l’acció legislativa. Nadal servirà per agafar una mica d’aire, però el 2023 començarà amb un ritme frenètic a les dues Cambres. El Govern vol imprimir velocitat a mitja desenes de lleis que fa mesos que estan encallades en el Congrés i impulsar-ne algunes de noves per arribar a les eleccions autonòmiques i municipals amb els deures fets.

Però hi ha una iniciativa en la qual la urgència ha disminuït. Després que el Constitucional aturés la votació de dues disposicions que buscaven la seva renovació, al considerar que no mantenien una coherència amb la resta de la llei en la qual s’havien introduït, el PSOE i Unides Podem van anunciar que registrarien una norma específica per al nomenament dels nous magistrats. Ara bé, el pas fet dimarts pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a l’acordar la renovació del tribunal, ha deixat en repòs aquesta proposició de llei. No està clar que sigui reactivada.

El que és segur és que al gener, en un ple extraordinari, el Govern haurà d’aconseguir l’aprovació de la Cambra baixa al reial decret amb mesures per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la guerra a Ucraïna. L’Executiu, que va aprovar en l’últim Consell de Ministres les mesures, arribarà a aquesta votació amb bastanta tranquil·litat i el suport de la majoria de la Cambra, en vista del que ha passat en anteriors ocasions amb els socis.

Reprendre les converses

La intenció de socialistes i morats és desbloquejar també dues normes que fa mesos que estan aparcades en un calaix. Una de les més complexes i que des del començament de la legislatura està en el punt de mira és la reforma de la llei de seguretat ciutadana, l’anomenada ‘llei mordassa’. En l’acord de coalició es va recollir el compromís de derogar aquesta norma «al més aviat possible». Tres anys després, la falta d’acord entre PSOE, Unides Podem, ERC i EH Bildu ho ha fet impossible. No obstant, en els últims dies es van reactivar els treballs després d’acostar postures. Tot i així, fonts parlamentàries coneixedores de la negociació avisen que encara queda molt camí per recórrer.

En pitjor situació sembla estar la llei de vivenda que es va pactar en el si de l’Executiu bicolor després de dos anys de discrepàncies. La norma, que s’anava a tramitar amb urgència, va arribar al Congrés fa més d’un any i les topades constants entre el PSOE i Unides Podem l’han anat retardant. Els morats volen modificar el text perquè sigui més ambiciós, mentre que els socialistes són partidaris de deixar-lo com està. El problema resideix que ERC i EH Bildu, essencials per aprovar la llei, també en volen millorar la redacció. En les últimes setmanes s’han produït converses discretes, expliquen fonts parlamentàries, que confien a desencallar les negociacions al gener.

Tensions internes

Notícies relacionades

Els enfrontaments més importants es viuran entorn de dos projectes de llei emanats del Govern. Concretament del Ministeri de Drets Socials, liderat per Ione Belarra (Podem). La llei de famílies, aprovada a mitjans de desembre pel Consell de Ministres, és un d’aquests textos. La norma va generar bastantes discrepàncies en el si de la coalició, acompanyades de no pocs retards. Ara, ja en el Congrés, es preveu una batalla entre socialistes i morats per acabar de retocar la redacció i les mesures que s’inclouen, ja que moltes necessiten una dotació pressupostària rellevant. Tot i així, fonts dels dos partits confien a arribar a un acord i aprovar-la en el primer trimestre de l’any.

Molt més difícil serà tirar endavant la llei de benestar animal. En l’última setmana, el PSOE, recolzat en la dreta, va excloure d’aquesta norma, que busca el maltractament, abandonament i sacrifici zero, els gossos de caça. Unides Podem va rebutjar de ple la modificació, però tot i així va avalar el text perquè la proposició de llei no decaigués i amb la confiança que el PSOE faci marxa enrere, una cosa que no sembla que hagi de passar. Així, quan arribi al ple, tot i que no sembla probable que els morats hi votin en contra, la norma podria caure davant la falta de suports de la resta de socis parlamentaris. Seria la primera vegada que no s’aprova un projecte de llei de l’Executiu.