Congrés dels Diputats

El PP i Vox critiquen amb acarnissament Irene Montero i la ministra respon: «És violència política»

L’assistència d’Irene Montero al Congrés per defensar els pressupostos del Ministeri d’Igualtat ha derivat en un aspre i desagradable debat arran de la polèmica generada per l’aplicació de la ‘llei del només sí és sí’ | La diputada de Vox Carla Toscano ha dit sobre la ministra que el seu «únic mèrit és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias»

5
Es llegeix en minuts

La diputada del PP Marga Prohens ha pujat a la tribuna d’oradors de l’hemicicle del Congrés passades les 18.00 hores i ha començat així, aprofitant que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, havia intervingut uns minuts abans per defensar els pressupostos del seu departament previstos per a l’any que ve i que, per tant, era a la Cambra. «Avui vostè no hauria de ser en el grup blau del Govern. La mateixa setmana del 25-N (Dia Internacional Contra la Violència de Gènere) és un insult per a les víctimes que continuï asseguda aquí. Aquest fet inèdit només s’explica per la seva supèrbia i per la incapacitat del president per fer-la fora».

No ha acabat aquí la diputada. Està el context polític marcat per la polèmica que s’ha generat al voltant de la ‘llei del només sí és sí’ i de l’aplicació que els jutges n’estan fent, en molts casos rebaixant les penes als condemnats per delictes sexuals. Prohens, una de les portaveus del PP en matèria d’igualtat, ha demanat a la ministra: «Més val que no faci res més; no faci més lleis, no aprovi res més. ¿On seria vostè si això ho hagués aprovat el Partit Popular? Seria rere la pancarta, exaltada al carrer, demanant dimissions».

En al·lusió a les declaracions de la ministra a El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, en una entrevista en què va reprovar l’«alarma social» que s’havia creat al voltant de la part punitiva de la norma, la diputada dels populars ha destacat: «Alarma social no és difondre la realitat; és el que ha provocat la seva llei i la dels que la van recolzar. Alarma social és que vostè continuï legislant».

Després d’alinear-se amb els jutges que estan revisant les sentències perquè la ‘llei del només sí és sí’ ho permetia, Prohens ha titllat aquesta regulació del retrocés «més importasnt en la protecció de les dones en dècades», el que és en realitat una consideració feta abans pel líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Prohens ha exigit a la ministra que «abandoni la supèrbia» i escolti «les feministes de veritat», o «algú» en general, per no tirar endavant amb la llei trans, ja en tràmit al Congrés. 

Corol·lari d’aquesta intervenció, al seu criteri, han sigut aquestes paraules: «Fa un any li vaig dir que vostè no era el feminisme; li dic ara que ni tan sols és feminista; deixi de fer polítiques contra les dones i per dignitat dimiteixi avui mateix».

«Obsessos sexuals»

El diccionari defineix la paraula «acarnissament» amb dues accepcions. La primera és «furor i enuig cec» i la segona, «intenció rancorosa i cruel».

La diputada de Vox Carla Toscano ha intervingut pocs minuts després, tot i que no per defensar les esmenes del seu grup, ja que no ha registrat en general cap esmena als pressupostos, sinó per defensar la posició del seu grup. I la posició del seu grup ha quedat de manifest amb expressions com les següents, en al·lusió sempre a la ministra, que seguia asseguda al seu escó del grup blau, perquè és de decòrum parlamentari que un ministre/a, en debats com aquests, es queda a escoltar el que l’oposició ha de dir. Vox, dèiem, volia dir coses com aquestes:

«És vostè el pitjor que li ha passat a Espanya els últims anys». «Imposa la infame ideologia de gènere, que com tots els totalitarismes es disfressa de llibertat i igualtat». «El seu feminisme trasbalsat». «El seu objectiu és destruir la naturalesa humana». «Són uns obsessos sexuals». «L’únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias».

Ja estava la concurrència (tres representants d’ERC, uns quants del PP, uns altres d’Unides Podem, molts del PSOE i també de Vox, uns quatre de Cs...) bastant nerviosa pel que s’estava sentint, però aquesta al·lusió a Pablo Iglesias, exvicepresident del Govern, parella de la ministra, ha sigut el detonant d’una baralla important. Aquesta legislatura s’està caracteritzant per diverses coses, una de les quals, per desgràcia, un nivell de violència verbal que no recorden els més veterans del Congrés, tant diputats com periodistes.

«¡¡Vergonya!!», ha cridat el grup d’Unides Podem, en què el diputat Rafa Mayoral era dels més empipats. Els de Vox estaven drets aplaudint la seva diputada, ja en silenci. En aquest lapse del debat exercia la presidència el vicepresident primer, el diputat socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que els últims anys ha tingut molta feina amb Vox.

Va ser qui dirigia el debat quan el diputat d’aquesta formació José María Sánchez va dir-li «bruixa» a Laura Berja, del PSOE, i també se’n va muntar una de grossa, fins al punt que Celis va suspendre la sessió perquè havia expulsat el parlamentari després de cridar-lo a l’ordre tres vegades. Com que el representant de Vox no se’n va voler anar, es va aturar el debat i Celis va haver de fer funambulisme parlamentari. Sánchez va seguir a l’escó, però almenys va acceptar que es retirés l’improperi que havia llançat.

Ha fet una cosa semblant aquest dijous. Ha preguntat a Toscano si retirava l’expressió al·lusiva a Iglesias i la diputada de Vox ha dit que no. Llavors Celis ha decidit retirar-la, cosa que pot fer. De passada, ha cridat a l’ordre la parlamentària. La seva intervenció ha continuat sense que rebaixés el to gens ni mica, cosa que òbviament no ha apaivagat els ànims.

«Violència política»

La ministra, en virtut de la potestat per prendre la paraula en qualsevol moment del debat, ha demanat intervenir des de l’escó. Estava ja emocionada. Ha pronunciat les següents paraules: 

«Vull sol·licitar que s’incorpori al diari de sessions la violència política que s’exerceix a la seu de la sobirania popular; que no s’esborri perquè després de mi, no en vingui cap més. I perquè se sàpiga que les feministes i les demòcrates som més i pararem els peus a aquesta banda de feixistes amb més drets».

Notícies relacionades

Tant els diputats/des del PSOE i Unides Podem, com els d’ERC, s’han posat drets per aplaudir Montero, i així han estat un parell de minuts. La ministra estava emocionada, visiblement emocionada. Quan han acabat, s’han posat a aplaudir els de Vox.

Després d’aquest moment, tan aspre i tan desagradable, han reprès el debat dues diputades socialistes, Laura Berja i Lídia Guinart, que han injuriat el «masclisme» de Vox i han reprovat que el PP pacti amb aquest partit a Castella i Lleó. Han defensat els pressupostos del ministeri, sí, però no han fet al·lusions directes de suport a la ministra d’Igualtat.