Votació polèmica

El Parlament votarà la reprovació del conseller Joan Ignasi Elena la setmana que ve

El PSC impulsa una moció per denunciar la «politització» del cos de Mossos d’Esquadra

El Parlament votarà la reprovació del conseller Joan Ignasi Elena la setmana que ve

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Cinc setmanes després del cessament del comissari en cap dels Mossos Josep Maria Estela, el Parlament votarà la reprovació del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Serà en el ple de la setmana que ve d’acord amb una moció que ha sigut registrada pel PSC, el grup més bel·ligerant i proactiu a l’hora de reclamar la dimissió del dirigent o bé que sigui el president de la Generalitat que en forci la sortida del Govern. Tanmateix, fins ara, Pere Aragonès ha defensat a ultrança el conseller, a qui l’oposició acusa d’haver «polititzat» la policia catalana.

Perquè la reprovació a Elena prosperi, serà clau el vot de Junts, que és qui pot decantar la balança. Des de la sortida de l’Executiu, l’estratègia del grup liderat per Albert Batet a la Cambra ha sigut la d’exercir una oposició dura contra el Govern, tot i que l’actual cap dels Mossos, Eduard Sallent, ja va ostentar aquest càrrec quan Miquel Buch primer i Miquel Sàmper després van ser consellers durant el mandat de Quim Torra. Precisament va ser Sàmper qui, en unes declaracions públiques posteriorment matisades, va atiar la denúncia d’«ingerències polítiques» que també va denunciar el mateix Estela.

El partit de Salvador Illa ha insistit a so de bombo i platerets pràcticament en cada compareixença pública que Elena no pot continuar al capdavant d’Interior i que «no cola» que l’argument esgrimit pel conseller per canviar el cap dels Mossos sigui «discrepàncies» en el ritme de la feminització del cos en el procés d’elecció dels comissaris. La petició dels socialistes va arrencar amb el cessament d’Estela, però els decibels van anar pujant després de la compareixença del major Josep Lluís Trapero en la comissió d’estudi del model policial al Parlament.

En aquesta intervenció pública, la primera des que va ser cessat per Elena a finals de l’any passat, va retreure al Govern que impedís als Mossos ser una «policia democràticament avançada» que s’acumulen «massa anys de gestió de les policies amb plantejaments que tenen poc de democràtics i que són oportunistes i ‘clientelars’». A aquest memorial de greuges contra el conseller el PSC s’hi afegeix la denúncia de bloqueig de projectes de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Les espurnes entre el líder de l’oposició i Aragonès ja van saltar en el ple de la setmana passada.

Notícies relacionades

A més del PSC, també la resta de partits han criticat la gestió del conseller Elena. En la compareixença que va fer el titular d’Interior al Parlament, Junts el va acusar de no tenir «ni rumb ni projecte», mentre els comuns li van criticar que «desestabilitzi» i sembri el «caos» al cos policial. Previsiblement, el PP, Ciutadans i Vox votaran a favor de la reprovació, mentre que la CUP ha posat l'accent les últimes setmanes en les «ingerències policials» i les resistències dels Mossos a qualsevol fiscalització des de l’esfera política.

Si la majoria del Parlament reprova Elena, serà el primer retret institucional del ple a un conseller des que Junts va trencar amb ERC i va sortir del Govern.