Codi de conducta

El Parlament sancionarà Dalmases amb dubtes sobre l’abast de l’amonestació

Junts considera que la «infracció lleu» no ha d’incloure una multa, però la majoria de grups esmenen aquesta proposta

El Parlament sancionarà Dalmases amb dubtes sobre l’abast de l’amonestació

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

¿Amonestació pública a seques o bé amonestació pública amb multa? És el debat obert entre els grups al Parlament sobre la sanció que s’ha d’imposar al diputat de Junts Francesc de Dalmases per haver intimidat una periodista de TV-3 el juliol passat. La comissió de l’estatut del diputat, que conclou que el dirigent va vulnerar el codi de conducta al qual estan sotmesos tots els parlamentaris, assumeix que el càstig s’emmarca al capítol d’«infraccions lleus» perquè aquest comportament no està recollit explícitament en el de greus, però aquest divendres ha de tancar la proposta que portarà a la Mesa del Parlament, que és qui en tindrà l’última paraula.

La voluntat de tots és consensuar l’informe i amb aquesta vocació han treballat a contrarellotge en les últimes hores, però el punt de partida plantejat pel president de la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas, pròxim tant a Dalmases com a Laura Borràs, genera dubtes per l’abast de la sanció. L’esbós que ha posat damunt de la taula, avançat per ‘Ara’ i al qual ha tingut accés aquest diari, conclou que el dirigent de Junts, que es va veure forçat a dimitir de la direcció del partit després que l’informe intern acredités els fets, aposta perquè la sanció no vagi més enllà de l’amonestació pública.

Cuevillas afirma que cal «tenir en compte» que s’ha produït una «acceptació dels fets» per part de Dalmases amb la carta que va enviar la setmana passada i que, a més, «ha manifestat les seves disculpes». Ara bé, la majoria de grups han esmenat el text sota l’argument que, en tot cas, correspon a la Mesa del Parlament, sota la batuta de la republicana Alba Vergés com a vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, determinar si també se li imposa una multa. El codi estableix que les infraccions lleus poden ser sancionades amb amonestació pública, com recull la proposta, però també amb una multa d’entre 600 i 12.000 euros.

Un altre dels focus de debat és, al marge de l’encaix que els fets tinguin en la literalitat del codi, la consideració que els diputats fan de la conducta de Dalmases. L’informe de Cuevillas recull que va vulnerar l’article 8 del codi, el que fa referència al tracte amb els mitjans de comunicació i que recull que els electes han d’anar «amb compte amb l’actitud, el llenguatge fet servir i el tracte als professionals de la informació». Però la majoria de grups apunten que també es va vulnerar l’article 7, el que recull que els diputats han de tenir una «actitud exemplar».

I és que una de les preocupacions de les formacions que van portar el cas a la comissió –ERC, PSC, comuns i CUP– és que, amb el pretext que el càstig que s’imposi correspongui al de les infraccions lleus, l’informe resti «gravetat» a com Dalmases va tractar la professional del programa ‘FAQS’. De fet, hi ha grups, com En Comú Podem, que han defensat que el diputat hauria d’haver dimitit. Com s’ha de canalitzar l’amonestació pública, que entenen com una espècie de «reprovació» al dirigent, és també objecte de debat més enllà del dictamen, una patata calenta que, junt amb la decisió del càstig econòmic, acabarà en mans de Vergés.

Notícies relacionades

Un altre aspecte candent de la proposta de Cuevillas és que la seva proposta manifesti que alguns membres de la comissió «mantenen dubtes» sobre que el codi tingui un «rang normatiu suficient per tipificar infraccions», una premissa que ja va plantejar durant el debat que va posar en marxa el procés sancionador la setmana passada. La majoria de diputats van rebatre aquesta premissa i van defensar que la comissió sí que pot sancionar, així que ara afirmen que s’ha de canviar aquest redactat. Abans d’elaborar l’informe, Cuevillas va titllar de «nyap» el codi de conducta i va manifestar dubtes sobre si es pot castigar uns fets que es van produir fora del Parlament.

Turull ho dona per «tancat»

Inicialment, la comissió es va fixar un termini de 15 dies per resoldre l’assumpte. Finalment ha sigut suficient amb una setmana per tornar a reunir-se, ja que la conducta de Dalmases va ser acreditada per l’informe de la direcció de TV-3 i la investigació de Junts, a més de la compareixença que va fer el diputat al setembre per donar la seva versió dels fets a la comissió de la CCMA i de l’esmentada carta. Junts busca alliberar-se ja de la llosa que suposa el cas. El secretari general dels postconvergents, Jordi Turull, va insistir aquest dimecres que donen el cas per «tancat» i que no considera que Dalmases hagi de dimitir com a diputat, com reclama una part de Junts que es va mobilitzar per recollir firmes a favor d’aquesta petició i que, per ara, ha topat amb el fre de la direcció.